A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz

A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz
Forrás: Victoria Shes / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.

1. Nincs meg a megfelelő hőfok

Már az elején elronthatunk mindent, ha nem hagyjuk bemelegedni a sütőt, és kapkodva tesszük rá a hideg felületre az ételt. A hús ilyenkor kívül ropogós, de belül nyers marad, ezért érdemes szénnel való sütés esetén legalább 20 percet várni a megfelelő hőfok eléréséhez.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

2. Beolajozod a grillrácsot

Ne! A lecsöpögő olaj könnyen lángra kap, és túlzottan megpörköli az ételeket, ezért mindig közvetlenül az alapanyagra kenjük fel. Érthető, hogy szükség van valamire, ami által nem ragad a rácsra a hús, de ez esetben inkább használjunk zsírt!

3. Átesik a rácson az étel

Mindig számolj vele, hogy a hőkezelés hatására az ételek alakja megváltozik, és a lecsökkent térfogat miatt könnyen válik a lángok martalékává.

Kép
forrás: Paul Hermann / Unsplash

4. Túl sok a láng

A lobogó tűz látványa megnyugtató, az viszont már nem, ha szénné ég az étel. Alapszabály, hogy parázson sütünk, azonban vannak fogások, amiket közvetlen lángon készítünk el, ezeknek a sütési ideje lehetőleg ne haladja meg a 20 percet.

5. Sietsz a szósszal

Amennyiben nem a pácolást választottuk, hanem a sütés közben szeretnénk ízesíteni az ételt, érdemes megvárni az elkészülés előtti pillanatokat. A barbecue szósz a cukortartalma miatt csúnyán ráéghet az ételre, ha túl korán kenjük fel a húsra.

6. Szobahőmérsékletű húst teszel a rácsra

Ne csináld. Csirkénél még hagyján, de egy steaknél sokat számít, hogy hidegen rakd a grillre! Sokkal jobban tudod ezáltal majd szabályozni a hőmérsékletét, mert nem fog pillanatok alatt túlsülni.

Kép
forrás: Marek Mucha / Unsplash

7. Egyfolytában forgatod az ételt!

A tűzön grillezésnél a leggyakoribb hiba, ha túlzásba viszed az ételek mozgatását. Egy vékonyabb szelet húst vagy zöldséget elég a sütés felénél átfordítani, így az íze és az állaga is jobb marad.

8. Ráragad a hús a hurkapálcára

Saslik esetén különösen dühítő, de szerencsére erre is van megoldás. Az egyik természetesen, ha fém pálcával dolgozunk, de ha a hagyományos módszer áll a rendelkezésünkre, érdemes pár óráig vízben áztatni a hurkapálcákat.

9. Felvágod a húst sütés közben

Természetes, hogy látni akarjuk hol tartunk a sütéssel, de ezzel a lépéssel csak kiszárítjuk a húst a vágás mentén, valamint nem is kapunk pontosan képet az eredményről, mert a pihentetés folyamatát kihagytuk. A tökéletes steak elkészítéséhez mindenképp érdemes beruházni egy pár ezer forintos maghőmérőre.

10. Nem hagyod pihenni a húst

Elesni a célegyenesben a legrosszabb. Bármennyire éhes a társaság, bármennyire is szeretnél már tálalni, mindenképp várj sütés után legalább 15 percet, mert a grillezés esszenciája veszik el, ha rácsról való levétel után már tálalni akarsz. Az ételek szaftosságának, textúrájának is jót tesz egy kis türelem.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Életmód

Hónapról hónapra élnek az Y- és Z-generáció tagjai

Örülnek, ha a számlákat ki tudják fizetni, leghamarabb a felsőoktatáson spórolnak.

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!