Jármű
Kekszuális felvilágosítás


Mit szeret a férfi sütni? Nagy húsokat, látványos, karakteres ételeket, amiket mindenki imád, ami után nem kell sokat mosogatni, csak sütkérezni a dicsfényben és boldogan szuszogva emészteni? Lépjünk túl a közhelybe fordult óriási BBQ-onánián és játszunk bátran valami apróval: a keksz olyan dolog, amivel még a szaftos húsoknál is nagyobb sikert arathatunk.
Számomra az utóbbi idők egyik legkellemesebb meglepetése Szemere Katalin és Segal Viktor könyve. Semmi világmegváltás, csak zavarba ejtő alaposság – a 100 keksz, amit szeretsz nagyon magasra teszi a lécet. Segalék elképesztő profizmusának tésztája nem attól áll össze, hogy a gasztronómiát tönkre tevő sznobizmust gyúrják bele, hanem a tapasztalat, az érthetőség és a valóságközeliség a ragasztóanyag, amit használnak és átadnak nekünk.

A könyv attól különleges, hogy nem akar különlegeskedni. Páratlanul jól szerkesztett, fotózott és összerakott anyag: az, ahogy technológiai kétséget nem hagyva viszi végig az embert a száz recepten, bámulatos. Kevés olyan magyar szakácskönyv van, ami megélne idegen nyelvű piacon is, de ez szerintem olyan – nem csak a nemzetközi érvényesülés lehetőségét érzem benne, hanem azt is, hogy te, én, bárki konyhai kiteljesedést leljen a kekszek által.

Oké, értem, régebben mamutokra vadásztunk, most meg szeretünk nagy húsokat odacsapni férfias arcot vágva a grillrácsra, de a machizmo ingoványán túl tökéletes férfiprogram lehet pár fűszeres keksz megsütése is – senki sem tiltja, hogy egy-két sört emellé is legurítsunk. Segal Viktor az egyik legtapasztaltabb hazai gasztronómiai szakember, így az atompontos technológia, az egymásra építő rétegek átadása nem okoz kihívást sem neki, sem a gasztronómiai szakíró Szemere Katalinnak. A képi világ Sebestyén László fotográfus érdeme, aki otthonosan mozog a városi témák, a képriportok és a gasztrofotók között: itt is letisztult, gusztusos, egy koncepció mentén kidolgozott anyagot tett hozzá a könyvhöz. Munkáját Góg Angéla, az Onyx Műhelyben megismert, szintén szisztematikus gondolkodású food designer segítette.

Édes és sós, csokis és gyümölcsös, mind ott van. Majd’ háromszáz oldalnyi okosság, szépség és szeretet, amit kapunk. Szimpatikus módon a keksz végre nem megúszós nassolnivalóként jelenik meg, hanem teljes értékű csemegeként, segítve ezzel azt, hogy kikerüljön a kissé lenézett és éppen ezért félvállról vett kaják gyűrött zsákjából. A HVG Könyvek kiadónak is jár a piros pont, hogy ezt bevállalták – tőlük az utóbbi időben amúgy is számos, a profik és az hobbisták számára egyaránt használható szakmunka került a piacra.
Kiadó: HVG Könyvek
Ár: 8990 Ft

Jármű
8+1 forradalmi Mercedes, ami megváltoztatta az autózásról alkotott képünket

Promóció
A férfiaknak nem fontos az arcápolás? Dehogynem!
Ez az egyszerű diéta hatékonyabban fogyaszt, mint hinnéd
Ebben a diétában nem az a lényeg, hogy mit eszel, hanem hogy mikor eszed.
A Volvókba érkezik meg elsőként a Google-féle Gemini
Azt mondják, ez majd annyira enyhíti a kognitív terhelést, hogy a sofőrök sokkal jobban oda tudnak figyelni a vezetésre.
Retró klasszikusok érkeznek az Xbox Game Passra
Ötven régi nagy kedvencünk valamelyest felújítva válik felhőn keresztül is játszhatóvá.
Vagány Tag Heuerek ikonikus autóversenyekhez
Ezen a hétvégén rendezik a Formula–1-es Monacói Nagydíjat és az Indy 500-at is, a Tag Heuer három karórával készült az alkalomra.
Frank Sinatra ajándéka volt ez az elfeledett autóritkaság
A legendás színész-énekes akkori feleségét, Ava Gardnert lepte meg. De milyen autóval is?
Megkapta első személyre szabott cipőjét Vinícius Jr.
A Real Madrid brazil sztárja exkluzív Nike Mercurial Player Editiont kapott, amivel eddigi pályafutását ismerik el.