Zavarta a sípolás, kikapcsolta a hűtőt: 20 év munkája ment a levesbe

Illusztráció
Forrás: National Cancer Institute

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Sejttenyészetek és egyéb minták vesztek kárba a Rensselaer Polytechnic Institute-ban, amikor a takarító tévedésből kikapcsolta a fagyasztót.

Nagyjából húsz év munkája és kutatási eredményei vesztek kárba a New York állambeli Troy városának műszaki egyetemén egy apró figyelmetlenség miatt. A Rensselaer Polytechnic Institute-ban egy külön erre a célra fenntartott fagyasztóban őrizték a sejttenyészeteket és egyéb mintákat, amelyek számára nagyon fontos volt az állandó, mínusz 80 Celsius fokos hőmérséklet. Mivel akár háromfokos ingadozás is kárt tehetett volna bennük, –78 és –82 Celsius fokra is riasztást állítottak be a tudósok.

A kutatást vezető K. V. Lakshmi professzor, az intézmény Baruch '60 Biokémiai Napenergia Kutatási Központjának vezetője az egyik napon meg is hallotta ezt a riasztást, –78 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet, csapatával viszont megvizsgálták a helyzetet, és megállapították, hogy nem lesz gond, amíg a szakemberek – természetesen sürgősséggel – meg nem javítják a készüléket. Addig is az elektromos csatlakozóhoz egy biztonsági zárat raktak fel, és a hűtőre egy üzenetet is kihelyeztek.

Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a fagyasztó javítás alatt van, senki ne háborgassa, főleg ne húzza ki a konnektorból. Biztos, ami biztos, takarítást sem kérnek a helyiségben, ha pedig valaki le szeretné némítani a sípoló hűtőt, 5-10 másodpercig tartja nyomva az arra szolgáló gombot.

Néhány nappal később azonban a takarító zavaró hangokra lett figyelmes – ez volt a beállított riasztás –, és segítő szándékkal átkattintotta a hűtőhöz tartozó kismegszakítót. Azt gondolta, éppen akkor helyezi vissza áram alá, csakhogy pont ellenkezőleg tett: megszüntette annak áramellátását. Ezután szép lassan –32 Celsius fokig melegedett a hűtő, mire másnap ezt észlelték a projekten dolgozó hallgatók, hiába próbálták menteni a kárt, húszévnyi kutatás anyaga ment tönkre, durván egymillió dolláros kár keletkezett.

Az egyetem ezt nem is hagyta szó nélkül, pert indítottak, de nem a tévedésből rosszul kapcsoló gondnokkal szemben. Azt mondják ugyanis, hogy nem ő volt a hibás, hanem a cég, amely alkalmazta: álláspontjuk szerint a Daigle Cleaning Systems Inc. nem biztosított megfelelő oktatást és nem felügyelte kellően a férfi munkáját, ez vezetett végül a kutatás megsemmisüléséhez. Ugyanakkor nem feltételeznek semmilyen rossz szándékot, egyszerűen emberi mulasztásnak tekintik a dolgot, hozzátéve, hogy a takarítóknak nem kellene elektromos problémákat elhárítaniuk.

Az eset egyébként még 2020-ban történt, de most kapott újra nagyobb nyilvánosságot. Egyelőre nem tudni, a bíróság hogyan dönt az ügyben, az viszont biztos, hogy a kárba veszett anyagok pótolhatatlanok.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

(A borítókép csak illusztráció. Forrás:National Cancer Institute)

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!