Zavarta a sípolás, kikapcsolta a hűtőt: 20 év munkája ment a levesbe

Illusztráció
Forrás: National Cancer Institute

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Sejttenyészetek és egyéb minták vesztek kárba a Rensselaer Polytechnic Institute-ban, amikor a takarító tévedésből kikapcsolta a fagyasztót.

Nagyjából húsz év munkája és kutatási eredményei vesztek kárba a New York állambeli Troy városának műszaki egyetemén egy apró figyelmetlenség miatt. A Rensselaer Polytechnic Institute-ban egy külön erre a célra fenntartott fagyasztóban őrizték a sejttenyészeteket és egyéb mintákat, amelyek számára nagyon fontos volt az állandó, mínusz 80 Celsius fokos hőmérséklet. Mivel akár háromfokos ingadozás is kárt tehetett volna bennük, –78 és –82 Celsius fokra is riasztást állítottak be a tudósok.

A kutatást vezető K. V. Lakshmi professzor, az intézmény Baruch '60 Biokémiai Napenergia Kutatási Központjának vezetője az egyik napon meg is hallotta ezt a riasztást, –78 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet, csapatával viszont megvizsgálták a helyzetet, és megállapították, hogy nem lesz gond, amíg a szakemberek – természetesen sürgősséggel – meg nem javítják a készüléket. Addig is az elektromos csatlakozóhoz egy biztonsági zárat raktak fel, és a hűtőre egy üzenetet is kihelyeztek.

Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a fagyasztó javítás alatt van, senki ne háborgassa, főleg ne húzza ki a konnektorból. Biztos, ami biztos, takarítást sem kérnek a helyiségben, ha pedig valaki le szeretné némítani a sípoló hűtőt, 5-10 másodpercig tartja nyomva az arra szolgáló gombot.

Néhány nappal később azonban a takarító zavaró hangokra lett figyelmes – ez volt a beállított riasztás –, és segítő szándékkal átkattintotta a hűtőhöz tartozó kismegszakítót. Azt gondolta, éppen akkor helyezi vissza áram alá, csakhogy pont ellenkezőleg tett: megszüntette annak áramellátását. Ezután szép lassan –32 Celsius fokig melegedett a hűtő, mire másnap ezt észlelték a projekten dolgozó hallgatók, hiába próbálták menteni a kárt, húszévnyi kutatás anyaga ment tönkre, durván egymillió dolláros kár keletkezett.

Az egyetem ezt nem is hagyta szó nélkül, pert indítottak, de nem a tévedésből rosszul kapcsoló gondnokkal szemben. Azt mondják ugyanis, hogy nem ő volt a hibás, hanem a cég, amely alkalmazta: álláspontjuk szerint a Daigle Cleaning Systems Inc. nem biztosított megfelelő oktatást és nem felügyelte kellően a férfi munkáját, ez vezetett végül a kutatás megsemmisüléséhez. Ugyanakkor nem feltételeznek semmilyen rossz szándékot, egyszerűen emberi mulasztásnak tekintik a dolgot, hozzátéve, hogy a takarítóknak nem kellene elektromos problémákat elhárítaniuk.

Az eset egyébként még 2020-ban történt, de most kapott újra nagyobb nyilvánosságot. Egyelőre nem tudni, a bíróság hogyan dönt az ügyben, az viszont biztos, hogy a kárba veszett anyagok pótolhatatlanok.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

(A borítókép csak illusztráció. Forrás:National Cancer Institute)

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Különleges illatok, amiket autógyártóknak köszönhetünk

Nemcsak luxusmárkák készítenek exkluzív parfümöket, olykor teljesen hétköznapi márkák is belevágnak.

Kép
Jármű

Vége a találgatásnak: itt az új Bugatti hiperautó, a Tourbillon

A Veyron és a Chiron után itt a következő über-sportkocsi, amely szakít a W16-os hagyományokkal.

Kép
Jármű

5 izgalmas autós kirándulás, amit nem érdemes kihagyni idén nyáron

Amikor Magyarországon el akarunk jutni valahova, jellemzően a leggyorsabb megoldást, azaz az autópályákat és főútvonalakat választjuk. Vannak azonban olyan különlegesen szép autós útvonalak, amikért érdemes valamivel hosszabban vezetni – és akár önmagukban is megérnek egy hétvégi kirándulást.

Kép
Tech

Zenekedvelők előnyben: nyolc hangszórós táblagép a Lenovótól

A Lenovo Tab Plust kifejezetten a zene szerelmeseinek szánták. A táblagép önálló Bluetooth-hangszóróként is használható.

Kép
Tech

Videójáték lesz a 90-es évek kultklasszikusából

A Csillagközi invázió alapján készült játéknak már a megjelenési dátuma is megvan.

Kép
Szórakozás

Rablótámadás miatt került kórházba Roby Baggio

Az olasz futball-legenda családjával nézte az olasz–spanyol Eb-meccset, amikor fegyveresek törtek be otthonába.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!