Még a családja sem tudott a 230 autós gigagyűjteményről

A gyűjtemény a mezőn
Forrás: Prairie Auctions

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Azzal persze tisztában voltak, hogy André Moizard imádta az autókat, de csak halála után szembesültek a mezőn pihenő kollekcióról.

A francia André Moizard azért költözött Kanadába, hogy átvegye a családi farmmal járó feladatokat. Később megnősült, két lánya is született, végül az országban maradt. Családja természetesen tudta róla, hogy imádja az autókat, de azt nem sejtették, hogy hatalmas gyűjteményt halmozott fel: csak halála után derült ki, hogy mintegy 230 autót vásárolgatott össze, elsősorban az Egyesült Államokból és Kanadából. És akkor még a motorkerékpárokat, traktorokat és egyéb járműveket nem számoltuk. A kollekció nagy részét egy mezőn állította egymás mellé, de pajtákban, konténerekben is pihent jó néhány darab.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Ford Country Squire Station Wagon
forrás: Prairie Auctions

Veje szerint Moizard már gyerekkora óta rajongott mindenért, ami kerekeken gurult, és szerelgetni is szeretett. Első autója egy Citroën 2CV, azaz Kacsa volt, amit egy hatalmas Rolling Stones-logóval dobott fel, javításra pedig lényegében bármit elvállalt. 23 éves volt, amikor Kanadába ment, és elkezdett beletanulni a gazdálkodásba az említett albertai farmon. Később, 1984-ben Fort Saskatchewanba tette át székhelyét, egy másik farmot vett gondozásába, idén márciusban bekövetkezett haláláig ott tevékenykedett.

Citroen 2CV
forrás: Prairie Auctions
A Citroen Kacsa több változatban is képviselteti magát

Ekkor sem hagyott alább autók iránti szenvedélye, olykor vett egyet-egyet, ezeket bütykölte. Sokszor valamiféle kötődés vezérelte, például egy Citroën Traction Avant-t azért vásárolt meg, mert talált egy képet, amelyen édesanyja karjában tartja egy ilyen kocsi mellett. A Pontiac Parisienne azért került az életébe, mert felesége Párizsból származott, Volkswagen Bogarat azért szerzett, mert egyik lánya szerette A kicsi kocsi filmeket.

Citroen Traction Avant
forrás: Prairie Auctions
A Citroen Traction Avant nem véletlenül került be a gyűjteménybe: egy csecsemőkori kép miatt szerezte meg

Ízlése igazán sokrétű volt, így a gyűjteményben is találunk több Cadillacet, az Eldoradótól a Seville-en át a Fleetwoodig. Van Oldsmobile, néhány AMC Eagle. A legértékesebbek között Dodge Ram Power Wagont, Chevrolet Stylemastert és Impalát is láthatunk. Nem érdemes szó nélkül elmenni a Datsun 280ZX és a Triumph Stag mellett sem, míg Citroën 2CV-ből többféle kivitel, meg pár Jaguar, sőt még Saab is akad a kínálatban. Az autók állapota hatalmas szórást mutat, a reménytelennek tűnő torzóktól, a 100 dollár körüli kikiáltási árral meghirdetett kaszniktól a 30 ezer dolláros Ram Power Wagonig széles a skála.

A gyűjtemény darabjaira a Prairie Aucitons oldalán lehet licitálni, minden egyes tétel elérhető ezen a linken.

Videók

Kép
Szórakozás

13 tonna drogot talált bútorokba rejtve a dubaji rendőrség

A Szíriából származó rekordfogás értéke körülbelül 370 milliárd forint.

Kép
Stílus

A Blancpain harmadjára is nekifut a 70. évfordulós ünneplésnek

Rövid időn belül a harmadik 70. évfordulót ünneplő Fifty Fathoms különkiadással rukkolnak elő. Most a tok anyaga az érdekesség.

Kép
Szórakozás

Gázvezetéket fektettek, közben nyolc múmiát találtak

De ez még mind semmi, ahogy Horst Fuchs mondaná – az évek során mintegy kétezer műkincs került elő hasonló módon.

Kép
Tech

Mint egy falat kenyér: jógázik a Tesla robotja

Ezzel a felettébb hasznos képességével biztosan sokat segít majd az emberiségnek, de azért tud olyasmit is, amire érdemes odafigyelni.

Kép
Szórakozás

Félmilliárdot érő bronz-Buddhát loptak el Los Angelesben

Bő egymázsás szoborról van szó, tehát van sportértéke a lopásnak. A galéria igazgatója szerint amióta ő vezeti az intézményt, nem történt hasonló.

Kép
Szórakozás

A fél világ a kosarason nevet, mert kiborult, hogy túl drága tankolni a Bugattiját

Jimmy Butler az instagramon fakadt ki a kb. 45 ezer forintos benzinköltségen, amit a 700 milliós autójába tankolt.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!