43 millióért kelt el egy a 150 tökéletes motorból

Ducati 996 SPS
Forrás: RM Sotheby's

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Ducati 996 SPS-t, azaz Sport Production Specialt azért gyártották, hogy megverje a világot, amit három év alatt kétszer meg is tett.

A Ducatinál az SPS a legértékesebb betűkombináció, ez ugyanis a "Sport Production Special"-t jelenti, vagyis azokat a modelleket, melyeknél nem volt fontos, hogy pénzt keressenek rajtuk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Galéria / 16 kép

Ducati 996 SPS

Megnézem a galériát

Ezek ugyanis a homológizációs modellek, amelyekből éppen csak annyit gyártottak, amit a Superbike Világbajnokság aktuális szabályai előírtak ahhoz, hogy a típus szériamotornak számítson, és indulhasson a versenyeken. A Ducati 996 idején, vagyis 1999 és 2002 között ez 150 darabot jelentett, melyek már bőven azelőtt elkeltek, hogy a motor megérkezett volna a kereskedőkhöz. Ebből a 150-ből a 14. darabért 43 200 eurót, azaz több mint 17,5 millió forintot fizettek az RM Sotheby's aukcióján.

De vajon mi kerül ennyibe egy több mint húszéves motoron?

Hogy a Ducati 996 SPS-t helyén tudjuk kezelni, érdemes visszaugrani az időben 1994-ig, amikor megjelent a Ducati 916, az a sportmotor, aminél azóta érkezett, könnyebb, erősebb és gyorsabb, de minden, ami utána jött, már ereszkedés a csúcsról. A 916 tervezéséről a kedvenc történetem, hogy a főkonstruktőr, Massimo Tamburini CFD programok és szélcsatorna híján úgy ellenőrizte a motor aerodinamikáját, hogy kiment a prototípussal motorozni a szakadó esőbe, majd a megszáradt foltokat elemezve ellenőrizte, hogy maradtak-e nemkívánatos turbulenciák. A 916 végül négy világbajnoki címet nyert, újra teremtette a sportmotor fogalmát, a Superbike Világbajnokságot felfuttatta, és közben formatervezési ikon lett, melyet a Guggenheim Múzeumban is kiállítottak.

A 996 ennek a továbbfejlesztett változata, ami három év alatt két világbajnoki címet hozott a Ducatinak, de közben a popkultúrába is beszivárgott, ilyen motor szerepelt például a Mátrix Reloaded híres üldözéses jelenetében.

Az SPS változat pedig mindenhol a legjobb alkatrészekből lett összeválogatva, sok helyen eltérve az alapmodellek főegységeitől, mind méretezésben, mind anyag- és megmunkálási minőségben. Nem spóroltak a drága anyagokon, ahol lehetett titánt és szénszálas kompozitot használtak, a teljesítményét pedig 112 lóerőről 124-re növelték, a futóművet pedig az akkor elérhető legjobb Öhlins elemekből válogatták össze.

Az 996-os szériából az SPS-nél egyedül a mindössze egyetlen évig gyártott 996R a drágább, melyre azért volt szükség, hogy a Ducati vissza tudjon vágni a Hondának.

Galéria / 16 kép

Ducati 996 SPS

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!