Ez az 5 dolog tönkrevághatja a napodat – de tehetsz ellene

Stresszelő ember
Forrás: Luis Villasmil / Unsplash

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Látszólag apróságokról van szó, de könnyen beindíthatnak bennünk egy folyamatot, amitől azt érezzük, minden ellenünk van.

Vannak olyan dolgok, például családi tragédiák, személyes kudarcok, amelyek hosszú időre képesek meghatározni a hangulatunkat. Ez sajnos sokszor elkerülhetetlen. Viszont akadnak olyan mindennapi apróságok is, amelyek szintén rányomhatják bélyegüket nemcsak az adott napra, de beindíthatnak egy olyan spirált is, amitől azt érezzük, sorban csak a nehézségek jönnek. A szakemberek rámutattak a leggyakoribbakra, és megfogalmaztak néhány tanácsot is, amelyek segítenek átlendülni ezeken.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Dugók és más fennakadások az utazásban

Nem ritka dolog Budapesten sem a dugó. Gyanútlanul elindulunk, de belekeveredünk a csúcsforgalomba, vagy egy baleset miatt bénul meg egy komplett városrész. Különösen akkor idegesítjük fel magunkat rajta, ha időre igyekszünk valahova: munkába, orvoshoz, megbeszélésre, bárhová. Torlódáson kívül defekt vagy törölt, elhalasztott járatok is betehetik a kaput.

Meghiúsult tervek

Amikor valamilyen programra rákészülünk, amitől azt várjuk, jól érezzük majd magunkat, kikapcsolódunk, rosszul tud esni, ha ez-az közbejön. Lemondják a barátok, megváltoznak a körülmények.

Időjárás

Nem mintha bármilyen hatással lennénk az alakulására, de egy szürke, esős napon sokszor még a lakást elhagyni is nehezünkre esik, kedvetlenek leszünk. Ez részben azzal is összefügg, hogy mindannyian átéltünk már olyat, hogy szabadtéri programokat kellett átütemeznünk a rossz idő miatt. De a szezonális hangulatzavar is egy létező, igen gyakori probléma.

Megjelenés

Saját külsőnkről van szó. Ha például reggel nem azt mutatja a mérleg, amit szeretnénk, esetleg egy régóta várt alkalomra hiába választottuk ki régen a ruhánkat, az mégsem úgy áll, ahogy szeretnénk, esetleg közben kihíztuk, az mind-mind bosszantó lehet. Ennek az oka, hogy egyfelől magunkat is jól akarjuk érezni a bőrünkben, de a legtöbbször az is aggaszt, mások mit gondolnak rólunk.

Várakozás egy rettegett eseményre

Előttünk áll egy megbeszélés, amitől szorongunk, vagy van egy telefonhívás, amit meg kellene ejtenünk, de semmi kedvünk hozzá? Ez akár már az előző napokat is tönkreteheti, nemcsak azt, amelyiken esedékesek a feladatok. Mert akaratlanul is azon agyalunk, mi fog történni, mit várhatunk. Vagy gondoljunk a vasárnapra, amikor már előre tartunk a következő héttől.

Miért frusztrálnak ezek, és mi a megoldás?

A szakemberek szerint ezek az apró dolgok könnyen hozhatnak minket olyan helyzetbe, hogy bekerülünk egyfajta spirálba. Halmozódnak a kicsi bosszúságok, mígnem végül azt érezzük, minden ellenünk van. Azt is hozzáteszik, hogy a világban nagyon sok olyan komoly, nagy dolog van, ami miatt aggódunk, szorongunk – háborúk, járványok, válságok, természeti katasztrófák –, ám ezekre többnyire nincs közvetlen ráhatásunk, viszont a rossz érzések könnyen átkerülhetnek a mindennapi életünkbe, ezért is mérgelődhetünk kis dolgokon.

Azt javasolják, hogy éljük meg bátran ezeknek az apró történéseknek a bosszúságát, mérgelődjük ki magunkat, de ne hagyjuk, hogy bekerüljünk egy negatív körforgásba. Fontos, hogy alkalmazkodjunk a helyzethez, keressük a megoldást, a kiutat, vagy törekedjünk a kellemetlenségek enyhítésére. Elkerülhetetlen, hogy a napunk egy részét tönkretegyék ezek a dolgok, de a hosszabb távú hatás elkerülhető. Ne nyomjuk el a rossz szájízt, mert könnyen átesünk a mérgező pozitivitásba, de nézzük meg, hogy az adott szituációban mi az, amit befolyásolhatunk, mi az, amit nem.

Ha például tudjuk, hogy a dugó felidegesít, készüljünk az autózásra kedvenc podcastünkkel vagy zenéinkkel, és szükség esetén szóljunk oda a főnöknek, hogy miért fogunk késni. Ha defektet kapunk, akkor is nyugodtan káromkodjunk egy kicsit, majd pedig cseréljünk kereket vagy hívjunk segítséget, mert ennyit tehetünk. A külső tényezőket nem mindig változtathatjuk meg: a dugót nem tudjuk eloszlatni, az esőt nem tudjuk elküldeni. De kedveskedhetünk magunknak, és alakíthatjuk a stresszfaktorainkhoz való hozzáállást.

(forrás: HuffPost)

Videók

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Szórakozás

Szomorú fordulat: kirúgták a milliós borravalót begyűjtő pincért

Bár állítólag ennek az egésznek semmi köze a borravalóhoz.

Kép
Szórakozás

27 nagyszerű gengszterfilm, amit vétek lenne kihagyni

Valós történeten alapuló maffiatörténet, vagy egyszerű alvilági fikció? A választék bőséges.

Kép
Stílus

Nagyon szigorú lett a halálfejes Depeche Mode-Hublot

Nem ez már az első kollaboráció a brit zenekar és a svájci óragyártó között.

Kép
Stílus

Machine Gun Kelly új tetoválását csak nézed, de nem hiszed el

A rapper egészen masszív testdekorációja 44 tűt emésztett fel, de végigszenvedni sem lehetett gyenge.

Kép
Jármű

III. Károly Jaguarja – a királyi család első elektromos autója

Az angol király még megkoronázása előtt, hercegként vette az I-Pace-t, saját pénzéből.

Kép
Szórakozás

Nicolas Cage mint Pókember? Már tárgyalnak róla

Persze nem a klasszikus, piros-kék hálószövőt játszaná el, hanem Pókember Noirt, akinek a hangját már kölcsönözte.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!