Ötezer éves kocsmára bukkantak az egykori Mezopotámia területén

A lagasi kocsma maradványai
Forrás: Lagash Archaeology Project

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az ókori Lagas városának helyén eddig főleg az elit életét tanulmányozták, de most más társadalmi rétegekről is képet kaptak a tudósok.

Az egykori Mezopotámia déli részén feküdt Lagas városa, amely az egyik legjelentősebb sumer településnek számított abban a régióban. Az i. e. 5. évezredtől az i. e. 2. évezred közepéig volt lakott, fénykorában mintegy százezer lakossal. Mai neve el-Hiba, és immár Irak területén található. A maga mintegy 600 hektárjával igen gazdag régészeti lelőhelynek számít, ahonnan egyebek mellett ékírásos táblák, győzelmi emlékművek és reliefek (domborművek) is előkerültek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A feltárás helyszíne
forrás: Lagash Archaeology Project
Egy kerthelyiségből és egy zárt részből állt a vendéglő

2019-ben a Penn Museum (a Pennsylvaniai Egyetem régészeti múzeuma), a Cambridge-i Egyetem és az iraki Állami Régiség- és Örökségvédelmi Tanács közreműködésével indult el itt a nagyszabású Lagash Archaeology Project. Most már a korábbi feltárásokhoz képest új technológiákat, például drónokat, valamint genetikai vizsgálatokat is be tudnak vetni. Bár mindeddig elsősorban a mezopotámiai elit életmódjára és szokásaira voltak kíváncsiak, a projekt vezetője, a Penn Museum egyik szakembere, Holly Pittman az alsóbb társadalmi rétegek iránt is érdeklődni kezdett.

Pontosan ezen a téren számít jelentősnek az egyik legfrissebb felfedezés: az i. e. 2700 körüli időkben, azaz csaknem ötezer évvel ezelőtt üzemelő kocsma maradványait találták meg. Vagy talán helytállóbb a pub, esetleg kisvendéglő elnevezés, ugyanis a nyomok arra utalnak, ételt is felszolgáltak. A vendéglátóhely fennmaradt részeire a földfelszín alatt mindössze fél méterrel akadtak rá.

Az ókori tűzhely
forrás: Egy kerthelyiségből és egy zárt részből állt a vendéglő
Ez a hatalmas tűzhely nyűgözte le leginkább a kutatókat

Mint kiderült, két fő egységből állt a vendéglő. Először a szabadtéri részét, úgymond kerthelyiségét azonosították, majd a zárt felét kezdték feltárni. Itt találtak többek között egy hatalmas, ipari méretű tűzhelyet, padokat, illetve az ételek tárolására szolgáló, kezdetleges hűtőszekrénynek nevezhető berendezést. Emellett tálakat is kiástak, amelyekben halak maradványait vélték felfedezni. Ez pedig igen egyértelműen árulkodott a hely funkciójáról. A régészeket elsősorban a sütő nyűgözte le, amely a kibocsátott hőnek és a hamulerakódásoknak köszönhetően szivárványszerű nyomot hagyott a talajon.

A felfedezés arról árulkodik a tudósok szerint, hogy a helyi társadalom nemcsak az elitrétegből és a rabszolgákból állt, hanem volt egy ókori középosztály is. A Pennsylvaniai Egyetem régésze, Reed Goodman úgy véli, maga a tény, hogy létezett olyan közösségi tér, ahol az emberek megihattak egy korsóval, vagy éppen együtt ehettek, azt mutatja, nem csupán a királyi zsarnokság alatt szenvedett mindenki, ennél sokkal színesebb lehetett a birodalom történelme.

CNN

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!