Promóció
Az airfryer pozitív egészségügyi hatása, amiről még nem hallottál

Az utóbbi évek nagy divatja a forró levegős fritőz, azonban egészségre gyakorolt hatásáról vegyes hírek látnak napvilágot.
Nemcsak a műszaki áruházak, hanem a nagyobb diszkontláncok kínálatában is egyre inkább rendszeres szereplők az airfryerek, avagy a forró levegős sütők. Nem véletlenül, hiszen nem ígérnek kevesebbet, mint hogy számottevő zsiradék felhasználása nélkül egészségesebb fogásokat készíthetünk bennük, ráadásul a házat sem büdösítjük úgy be, mintha mondjuk a tűzhelyen sütnénk meg egy fél hadseregnek elég bécsi szeletet. Sok családban egészen biztosan előkerül majd a készülék az ünnepi készülődés során is.
Viszont az utóbbi időben aggasztóbb hírek is szárnyra kaptak az airfryerekkel kapcsolatban, hiszen napvilágot látott egy olyan tanulmány, miszerint rákkeltő vegyület képződhet benne.
Ezzel kapcsolatban ajánlott olvasmány a következő cikk:
Tényleg rákkeltő az airfryer, mi az igazság? Íme, a tudományos magyarázat
Most a Birminghami Egyetem kutatói sokkal jobb hírrel szolgáltak, ugyanis azt mondják, egy olyan téren járul hozzá pozitívan egészségünk megőrzéséhez a forró levegős sütő, amire nem is gondolnánk: a beltéri levegő minőségéről, a szennyezés mértékéről van szó. Ennek amúgy éppen a sütés-főzés a legfőbb forrása, tehát nagyon nem mindegy, milyen eljárással készülnek a finomságok. A tudósok csirkemellet készítettek öt gyakori módon: serpenyőben kevés olajban, bő zsiradékban, forró levegős sütőben, keverve pirítással, végül pedig főzéssel. Mindegyik esetben mérték a levegőbe bocsátott részecskék és illékony szerves vegyületek mennyiségét.
Részecskék tekintetében a kevés olajban sütés volt a legszennyezőbb 92,9 mikrogramm per légköbméterrel, ezt követte a keverve pirítás (26,7), a bő olajban sütés (7,7), majd a két legbarátságosabb, a főzés (0,7) és az airfryer (0,6). Az illékony szerves vegyületeket illetően szintén a serpenyős, kevés olajos megoldás volt a legrosszabb 260 ppb-vel, követte a bő olaj 230-cal, a keverve pirítás 110-zel, a főzés 30-cal, míg a forró levegős megoldásnál csak 20 ppb-t mértek. Ráadásul noha csak tíz percig sütötték a csirkét, utána még egy óráig jelen voltak a levegőben a szennyeződések.
A kísérletet vezető professzor, Christian Pfrang ugyanakkor azt is elmondta, az eljárás mellett több másik tényező is befolyásolja a szennyezés mértékét. Így a felhasznált olaj mennyisége és a sütési hőmérséklet is számít, továbbá sokat segíthet a szellőztetés és az elszívó berendezések használata is.
(forrás: Ladbible)
10 érdekesség a Krokodil Dundee-ról, amiről talán nem is hallottál
A VHS-korszak egyik örökbecsű klasszikusát a valóság ihlette. Vagy mégsem?
Szokatlan stílus: baseballsapkában fotózták le XIV. Leó pápát
A katolikus egyházfőknél nem túl gyakran bukkannak fel ilyen hétköznapi darabok, egyszerre két dresszkódot is megszegett vele.
92 évesen vágott neki az egyik legkeményebb bringaversenynek
Fred Schmid nem ma kezdte a bringaversenyzést, de még ebben a korban is olyasmire képes, amire kevesen.
Úton van a Red Dead Redemption 3?
Egy bennfentes szivárogtatott izgalmas információkat, és nagy bejelentésre is utalt.
Hogyan válasszunk megbízható kivitelezőt az építkezéshez?
Az építkezés vagy lakásfelújítás komoly beruházás, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő kivitelező megtalálása. Egy rosszul megválasztott csapat nemcsak késedelmeket, hanem anyagi veszteségeket és minőségi problémákat is okozhat. Ebben a cikkben végigvesszük azokat a szempontokat, amelyek segíthetnek a megfelelő szakemberek kiválasztásában.
12 érdekesség Christopher Nolan Batman-trilógiájáról, amiről talán nem is hallottál
A rendező a Batman: Kezdődik!-kel megváltoztatta a szuperhősfilmekről kialakult képet, arra viszont nem volt ráhatása, hogy a Denevérember jelmeze ne legyen szűk Christian Bale-nek.