Alabamában már börtön jár a laboratóriumi húsokért

Hús
Forrás: Jez Timms / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mind a gyártásuk, mind a forgalmazásuk törvénybe ütközik, elég komolyan büntetik.

Tavaly nyáron már két vállalat, a Good Meat és az Upside Foods is engedélyt kapott laboratóriumi tenyésztésű hús gyártására az Egyesült Államokban. A hatóságok bevizsgálták és biztonságosnak találták ezeket a termékeket, év végén pedig már arról is döntés született, hogy Európában szintén megindulhat a forgalmazás, ám egyelőre csupán állateledelek összetevőjeként. Az előállítási folyamat lényege erősen leegyszerűsítve, hogy biopsziával kinyert izomcsoportokból származó őssejteket szaporítanak fel steril környezetben. Vagyis anélkül lesz hústermék, hogy ahhoz állatot kellene levágni.

Annak ellenére, hogy az amerikai hatóságok áldásukat adták a laboratóriumi előállítású húsokra, idén tavasszal előbb Florida, most pedig Alabama államban tiltották be ezek gyártását és forgalmazását. Utóbbi esetben ráadásul azt is meghatározták, hogy aki ezeket a rendelkezéseket megszegi, akár három hónapos börtönbüntetéssel, valamint mintegy 180 ezer forintnyi pénzbírsággal sújtható.

A döntések megosztották a közvéleményt, a laboratóriumban „termesztett” húsok pártolói szerint szűk látókörű politikusok állnak a mezőgazdasági innováció útjába, és korlátozzák a vásárlók döntési szabadságát. Továbbá a munkahelyteremtést is akadályozzák, mindemellett a környezetterhelés is csekélyebb, mint a hagyományos, valódi hús esetében. A másik tábor ellenben azt mondja, soha nem tenne laboratóriumi húst gyermekeinek tányérjára, John Fetterman szenátor pedig az amerikai gazdálkodók, a rancherek és farmerek támogatását látja a tilalomban.

(A borítókép illusztráció.)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!