Csak egy régi csillár, gondolták. Kiderült, hogy igazi kincs

Alberto Giacometti által készített csillár
Forrás: Christie's

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Bő százezerért vették meg egy régiségboltban, most a sokszorosát érheti Alberto Giacometti alkotása.

A néhai angol festőművész, John Craxton éppen London utcáin sétálgatott 1960-ban, amikor egy régiségbolt előtt elhaladva egy csillár ragadta meg a figyelmét. Bement az üzletbe, alaposabban megvizsgálta, és megállapította, hogy egyedi darabról van szó, amelyet a neves svájci szobrász- és festőművész, Alberto Giacometti készített. Azért volt annyira ismerős Craxtonnak, mert barátjánál és támogatójánál, a tehetős műgyűjtő Peter Watsonnál látta korábban. Meg is vette hát 250 fontért, azaz úgy 110 ezer forintért – persze ma már ez az összeg sem ugyanannyit érne.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Giacometti munka közben
forrás: Succession Alberto Giacometti (Fondation Giacometti, Paris + ADAGP, Paris) / Wikimedia Commons
Alberto Giacometti munka közben - persze nem a csillárt munkálja ki éppen. A fotót felesége, Annette készítette Párizsban

Watson egy párizsi látogatása alkalmával rendelte meg a csillárt, nagyjából 1946-1947 körül – akkoriban Giacometti éppen a francia fővárosban élt és alkotott. A bronzból készült, aranybarna patinájú függőlámpát a Horizon című híres londoni irodalmi és művészeti magazin szerkesztőségébe szánta Watson – a lapnak Cyril Connolly mellett társalapítója volt. A neves és feltörekvő szerzőknek egyaránt lehetőséget biztosító kiadvány, amelyben mások mellett George Orwell és T. S. Eliot is publikált, 1950-ben szűnt meg, ekkor a csillár is egy raktárba került. Miután Craxton megvette azt a már említett régiségboltban, saját hampsteadi otthonában szerelte fel.

Craxton 2009-ben bekövetkezett halála után most a Christie's aukciósház kínálja eladásra a lámpát, aminek jócskán megugrott az értéke az 1960-as árcédulához képest. Nem csoda, hiszen nem egyszerű fényforrásként tekintenek rá, hanem szoborként, márpedig pár évvel ezelőtt egy másik Giacometti-csillár 9 millió dollárért talált gazdára. Most ennél azért sokkal szerényebbek a becslések, de így is 1,9-3,7 millió dollár, átszámolva 680 millió és 1,3 milliárd forint közötti bevételt remélnek.

Az aukciósház szakembere szerint a műtárgyban megfigyelhetőek Giacometti szobrászatának jegyei mellett formatervezői stílusának ismérvei is. A svájci művész egyébként kedvelte az elvékonyodó, magasba nyúló formákat, afféle pálcikaszobrokat is készített. Életmű-kiállítását a kétezres évek elején a Szépművészeti Múzeumban is meg lehetett tekinteni.

CNN

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Afrikai kisgyermekből nemzetközi fitneszsztár és Will Smith edzője

A fitneszipar az egyik leggyorsabban változó iparág a világon, ahol nem könnyű állócsillagnak lenni. Ulisses Jr.-nak kemény munkával sikerült.

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!