Felejtsük el a bolti tésztákat

A Házi tészta készítése című könyv
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Jármű

Bringával ingázni nemcsak gazdaságos, menő is

Stílus

Rég nem volt ilyen sima az arcom - Teszt: Braun Series 9 Pro+ 9565cc elektromos borotva

Promóció

Így lépi át az elektromos autózás korlátait a Porsche Taycan

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Tökéletes parfümöt keresel a forró nyári napokra? Nézd meg összeállításunkat, hogy megtaláld kedvenc nyári illatodat!

Promóció

Kívül-belül élénk

Facebook
Twitter
Pinterest

Amikor beütött a Covid, minden átrendeződött, aki kapott levegőt, az hirtelen hobbipékké vált. Tízezrek küzdöttek otthon a kenyérrel, a lefolyóba ragadt tésztamaradékkal, a hisztis kovásszal, a paraszti kemence termodinamikai szimulációjával a harmadikon.

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha az emberek nagy része inkább megtanul házi tésztát készíteni, és végigkóstolja a legjobb recepteket Hokkaidó-alsótól a pugliai zugkonyhákig. A sikertelenség, a lapos kenyerek és bepunnyadt élesztőgombák helyett színes, illatos és ötletes kosztot kapott volna a család – egy jó pasta még annak is menni fog, akinek a sikér szó hallatán felszalad a vérnyomása.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A könyv fotója
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Aliza Green könyvéből nagyon sokat tanulhatunk

Tésztát gyúrni, nyújtani, vágni és persze megenni a legjobb családi foglalatosság. A gyerekek bevonhatók, sőt a munka nagy részét már amúgy is sutyiban elsajátították az oviban – a gyurmával szemben itt az sem baj, ha kicsit csipegetnek a nyersanyagból. Amit nagyanyáink rutinból, készségszinten űztek, az ma sokak számára őrületes varázslatnak hat, pedig ezek a technológiák megtanulhatók, begyakorolhatók, sőt egy csomó segédeszköz is elérhető, hogy gyorsabb legyen a munka.

Belső oldalpár
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A tésztakészítés nem ördöglakat

A kezdőszettbe persze elég egy deszka meg a sodrófa, de akik belemélyednek, előbb-utóbb beszereznek pár fontos kelléket: a derelyevágó csak a kapudrog, a haladók szekrényében sokkal obskúrusabb tárgyak sorakoznak. Aki elkezdi olvasni Aliza Green könyvét, bizony könnyedén a súlyos tésztafüggőség lisztes poklában találja magát.

Belső oldal tésztanyújtó géppel
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A deszka és a sodrófa alapkellék, de lehet cifrázni

Bevallom, a könyv borítója alapján a kezembe sem venném, simán elkerülte volna a figyelmemet egy könyvesboltban; még egy minőségi fóliázás sem tudott volna betaszítani a tészta adta ragadós, testmeleg aberrációba. A sajtópéldány érkezése azonban kész tények elé állított, s ahogy kinyitva megláttam a genovai gesztenyés corzetti receptjét, az én gerincemen is végigfutott a perverz zsibongás.

Belső oldal az óriás spárgás raviolival
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Tésztafüggőséget okozhat!

A Házi tészta készítése című könyv kívülről a kétezres évek elejének semmire sem jó albumait, receptgyűjteményeit juttatta eszembe, de amint elkezdtem olvasni, rögtön megváltozott a véleményem. Elképesztően erős tudásalapot nyújt, részletesen bevezet minket a technológiákba, mielőtt a receptekre kerülne a sor – gombócok, tésztalapok, metéltek, kézzel formázott csemegék és töltött tészták csoportjára oszlik a lista. Fontos apróság, de a szerző a nem hagyományos vonalra is kitér: a hajdina-, a durum- vagy a teljes kiőrlésű lisztek is előkerülnek.

Belső oldalak
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Természetesen hangsúlyosak az olasz fogások, de számos ázsiai és egyéb európai receptbe is beavat minket az amerikai séf. Minden mondaton érezni a szeretetet, ami a tészták irányába árad, s ezt a szövegen túl a remek képanyag is erősíti. Minden fázis tökéletesen fotózott, minden eszközt bemutatnak, minden műhelytitok szóba kerül – aki sikérélményt szeretne az életébe, ezzel megszerezheti, mert a közös ebéd, az együtt töltött vacsoraidő azonnali visszajelzést ad.

Kiadó: HVG Könyvek
Ár: 6715 Ft

Videók

Jármű

Bringával ingázni nemcsak gazdaságos, menő is

Stílus

Rég nem volt ilyen sima az arcom - Teszt: Braun Series 9 Pro+ 9565cc elektromos borotva

Promóció

Így lépi át az elektromos autózás korlátait a Porsche Taycan

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Tökéletes parfümöt keresel a forró nyári napokra? Nézd meg összeállításunkat, hogy megtaláld kedvenc nyári illatodat!

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Szórakozás

Varga Barnabást megműtik, szerdán hagyhatja el a kórházat

Friss hírek érkeztek a skótok ellen súlyosan megsérülő csatár állapotáról.

Kép
Stílus

Rég nem volt ilyen sima az arcom - Teszt: Braun Series 9 Pro+ 9565cc elektromos borotva

A borotválkozás nagyon kényes kérdés: a nem megfelelő eszközökkel könnyen megvághatjuk magunkat, de a bőrirritáció is csak egy hajszállal kevésbé kellemetlen.

Kép
Jármű

Bringával ingázni nemcsak gazdaságos, menő is

Egy jól kiválasztott elektromos kerékpár segít leküzdeni a nehezebb akadályokat is, miközben sokkal gazdaságosabb, mint az autó.

Kép
Jármű

Szívfacsaró: új gazdát keres Paul Walker projektautója

A tragikus balesetben elhunyt színész barátjával közösen vette a Camarót, de soha nem tudták befejezni.

Kép
Stílus

Menő Omega Seamastert kapott a rúdugrás királya

A svéd Armand Duplantis a szám legnagyobb esélyese a párizsi olimpián is, kijár neki egy svájci luxusóra.

Kép
Tech

Mesterséges intelligencia tanítja randizni a kínai fiatalokat

A szerelmi tanácsadóknak ráadásul fizetnek is. Így vajon felpörög a házasságkötések száma?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!