Promóció
Felejtsük el a bolti tésztákat
Amikor beütött a Covid, minden átrendeződött, aki kapott levegőt, az hirtelen hobbipékké vált. Tízezrek küzdöttek otthon a kenyérrel, a lefolyóba ragadt tésztamaradékkal, a hisztis kovásszal, a paraszti kemence termodinamikai szimulációjával a harmadikon.
Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha az emberek nagy része inkább megtanul házi tésztát készíteni, és végigkóstolja a legjobb recepteket Hokkaidó-alsótól a pugliai zugkonyhákig. A sikertelenség, a lapos kenyerek és bepunnyadt élesztőgombák helyett színes, illatos és ötletes kosztot kapott volna a család – egy jó pasta még annak is menni fog, akinek a sikér szó hallatán felszalad a vérnyomása.
Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!
Követem!Tésztát gyúrni, nyújtani, vágni és persze megenni a legjobb családi foglalatosság. A gyerekek bevonhatók, sőt a munka nagy részét már amúgy is sutyiban elsajátították az oviban – a gyurmával szemben itt az sem baj, ha kicsit csipegetnek a nyersanyagból. Amit nagyanyáink rutinból, készségszinten űztek, az ma sokak számára őrületes varázslatnak hat, pedig ezek a technológiák megtanulhatók, begyakorolhatók, sőt egy csomó segédeszköz is elérhető, hogy gyorsabb legyen a munka.
A kezdőszettbe persze elég egy deszka meg a sodrófa, de akik belemélyednek, előbb-utóbb beszereznek pár fontos kelléket: a derelyevágó csak a kapudrog, a haladók szekrényében sokkal obskúrusabb tárgyak sorakoznak. Aki elkezdi olvasni Aliza Green könyvét, bizony könnyedén a súlyos tésztafüggőség lisztes poklában találja magát.
Bevallom, a könyv borítója alapján a kezembe sem venném, simán elkerülte volna a figyelmemet egy könyvesboltban; még egy minőségi fóliázás sem tudott volna betaszítani a tészta adta ragadós, testmeleg aberrációba. A sajtópéldány érkezése azonban kész tények elé állított, s ahogy kinyitva megláttam a genovai gesztenyés corzetti receptjét, az én gerincemen is végigfutott a perverz zsibongás.
A Házi tészta készítése című könyv kívülről a kétezres évek elejének semmire sem jó albumait, receptgyűjteményeit juttatta eszembe, de amint elkezdtem olvasni, rögtön megváltozott a véleményem. Elképesztően erős tudásalapot nyújt, részletesen bevezet minket a technológiákba, mielőtt a receptekre kerülne a sor – gombócok, tésztalapok, metéltek, kézzel formázott csemegék és töltött tészták csoportjára oszlik a lista. Fontos apróság, de a szerző a nem hagyományos vonalra is kitér: a hajdina-, a durum- vagy a teljes kiőrlésű lisztek is előkerülnek.
Természetesen hangsúlyosak az olasz fogások, de számos ázsiai és egyéb európai receptbe is beavat minket az amerikai séf. Minden mondaton érezni a szeretetet, ami a tészták irányába árad, s ezt a szövegen túl a remek képanyag is erősíti. Minden fázis tökéletesen fotózott, minden eszközt bemutatnak, minden műhelytitok szóba kerül – aki sikérélményt szeretne az életébe, ezzel megszerezheti, mert a közös ebéd, az együtt töltött vacsoraidő azonnali visszajelzést ad.
Kiadó: HVG Könyvek
Ár: 6715 Ft
Promóció
ASUS Zenbook S 14: A modern férfi tökéletes társa
A történelem legnagyobb tévhitei, amit a legtöbb ember készpénznek vesz
Néha egy film a ludas a tévképzetben, de előfordul, hogy a Mandela-effektus a hibás.
Luke Evans a példa: egy sztár is szoronghat a külseje miatt
A népszerű színész nincs teljesen kibékülve a testével, kell némi noszogatás, hogy ledobja a felsőjét.
Hülyeségekre szórja pénzét a leggazdagabb lottónyertes
A szakemberek szerint legalábbis nem a legátgondoltabb döntéseket hozza, amikor a rekordnyereményt koptatja. Te mit tennél a helyében?
Új óra vagy ujjóra? A Casio megcsinálta az utóbbit
Miközben mások okosórákkal meg okosgyűrűkkel rukkolnak elő, addig a Casio fogta magát, és elkészítette az ujjra való órát.
Közeleg a konyhafelújítás? Konyhai színtrendek 2025-ben
A melegen hívogató semlegesektől kezdve a pompás zöld árnyalatokig – ezek a konyhaszínek kerülnek porondra 2025-ben.
10 érdekesség a Harry Potter és az azkabani fogolyból, amiről talán még nem is hallottál
A rendező ötlete volt, hogy többször viseljen a főszereplő hármas hétköznapi ruhákat talár helyett. Na, de miért?