Promóció
Felejtsük el a bolti tésztákat

Amikor beütött a Covid, minden átrendeződött, aki kapott levegőt, az hirtelen hobbipékké vált. Tízezrek küzdöttek otthon a kenyérrel, a lefolyóba ragadt tésztamaradékkal, a hisztis kovásszal, a paraszti kemence termodinamikai szimulációjával a harmadikon.
Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha az emberek nagy része inkább megtanul házi tésztát készíteni, és végigkóstolja a legjobb recepteket Hokkaidó-alsótól a pugliai zugkonyhákig. A sikertelenség, a lapos kenyerek és bepunnyadt élesztőgombák helyett színes, illatos és ötletes kosztot kapott volna a család – egy jó pasta még annak is menni fog, akinek a sikér szó hallatán felszalad a vérnyomása.

Tésztát gyúrni, nyújtani, vágni és persze megenni a legjobb családi foglalatosság. A gyerekek bevonhatók, sőt a munka nagy részét már amúgy is sutyiban elsajátították az oviban – a gyurmával szemben itt az sem baj, ha kicsit csipegetnek a nyersanyagból. Amit nagyanyáink rutinból, készségszinten űztek, az ma sokak számára őrületes varázslatnak hat, pedig ezek a technológiák megtanulhatók, begyakorolhatók, sőt egy csomó segédeszköz is elérhető, hogy gyorsabb legyen a munka.

A kezdőszettbe persze elég egy deszka meg a sodrófa, de akik belemélyednek, előbb-utóbb beszereznek pár fontos kelléket: a derelyevágó csak a kapudrog, a haladók szekrényében sokkal obskúrusabb tárgyak sorakoznak. Aki elkezdi olvasni Aliza Green könyvét, bizony könnyedén a súlyos tésztafüggőség lisztes poklában találja magát.

Bevallom, a könyv borítója alapján a kezembe sem venném, simán elkerülte volna a figyelmemet egy könyvesboltban; még egy minőségi fóliázás sem tudott volna betaszítani a tészta adta ragadós, testmeleg aberrációba. A sajtópéldány érkezése azonban kész tények elé állított, s ahogy kinyitva megláttam a genovai gesztenyés corzetti receptjét, az én gerincemen is végigfutott a perverz zsibongás.

A Házi tészta készítése című könyv kívülről a kétezres évek elejének semmire sem jó albumait, receptgyűjteményeit juttatta eszembe, de amint elkezdtem olvasni, rögtön megváltozott a véleményem. Elképesztően erős tudásalapot nyújt, részletesen bevezet minket a technológiákba, mielőtt a receptekre kerülne a sor – gombócok, tésztalapok, metéltek, kézzel formázott csemegék és töltött tészták csoportjára oszlik a lista. Fontos apróság, de a szerző a nem hagyományos vonalra is kitér: a hajdina-, a durum- vagy a teljes kiőrlésű lisztek is előkerülnek.

Természetesen hangsúlyosak az olasz fogások, de számos ázsiai és egyéb európai receptbe is beavat minket az amerikai séf. Minden mondaton érezni a szeretetet, ami a tészták irányába árad, s ezt a szövegen túl a remek képanyag is erősíti. Minden fázis tökéletesen fotózott, minden eszközt bemutatnak, minden műhelytitok szóba kerül – aki sikérélményt szeretne az életébe, ezzel megszerezheti, mert a közös ebéd, az együtt töltött vacsoraidő azonnali visszajelzést ad.
Kiadó: HVG Könyvek
Ár: 6715 Ft
Stílusos keretekből 2025-ben sem lesz hiány: 5 napszemüvegtrend férfiaknak
Mutatjuk is, hogy idén milyen napszemüvegek érnek meg egy próbát!
Alonso is aláírta ezt az őrületesen ritka Aston Martint
A DBR22-ből csupán néhány darab létezik világszerte, ez a példány viszont még ebben a mezőnyben is különlegesnek számít.
Soha nem fizettek annyit Kobe-ereklyéért, mint ezért a mezért
Kobe Bryant újoncmeze szerénytelen összegért talált gazdára, de még így is elmaradt az előzetes becslésektől.
Csendes kirúgás? Létezik, és talán téged is érint
Ha ezeket a jeleket tapasztalod, lehet, hogy már tőled is megválni készülnek a főnökeid.
Ez a kicsi méregzsák lesz minden idők legdrágább Renault-ja
Megnyílt az előrendelés a Renault 5 Turbo 3E elektromos hot hatchre, az árából viszont egy Porsche 911 Carrerát is kaphatnánk.
Az Adidas Samba már a múlt? Ez a cipő lehet az új sláger
Az egyszerű, minimalista cipő hatalmas siker, de most egy másik modell veheti át tőle a stafétát.