Ha alkoholt iszol, ezt a 6 dolgot tartsd észben

Koccintás sörrel
Forrás: Elevate / Unsplash

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem kell teljesen tartózkodni az alkoholos italoktól, de a mértéktelen vedelés elképesztően ártalmas.

Az alkohol alapvetően nem használ az egészségünknek. Persze nem arról van szó, hogy aki alkalmanként megiszik egy pohár minőségi bort, vagy nyáron a haverokkal egy jó hideg sört, azonnal elkezdi gyűjteni a strigulákat, de azért az elővigyázatosság a szakemberek szerint nem árt. Már csak azért sem, mert könnyen létrejöhet függőség, és a túlzott fogyasztás károsíthatja a májunkat, odavág a vércukorszintnek, a vérnyomásnak, akár daganatos betegségek kialakulását is elősegítheti. Sőt, a demencia kockázatát is növeli.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Erről már itt is írtunk:

Olvasd el ezt is!

A szakemberek, táplálkozási szakértők éppen ezért tudatosságra és mértékletességre intenek. Többek közt a következő hat tanácsot ajánlják azok figyelmébe, akik nem mellőznék teljes mértékben az alkoholt.

Tarts mértéket

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) iránymutatása szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás felső határának férfiaknál a napi kettő, nőknél a napi egy ital számít. De persze ez nem azt jelenti, hogy bármilyen szinten is javasolnák, hogy ezt minden nap vigyük is be, és az sem működik, ha hat napig nem iszunk, a hetediken pedig bepótoljuk az egész hetit. És gyorsan tegyük tisztába azt is, mi számít egy italnak: például egy 0,33-as, 5%-os sör, másfél deci bor, vagy kábé 4 centiliter 40 fokos tömény. Ráadásul a WHO álláspontja szerint már ez az egy-két adag is kockázatos.

Igyál vizet is

Mivel az alkohol vízhajtó hatású, jó tipp, hogy ha már például buliba megyünk, vagy bárban iszogatunk a barátokkal, akkor minden ital után gurítsunk le egy pohár vizet is. Segít a hidratálásban, és le is lassítja az alkoholizálás ütemét valamelyest. Ha úgy döntöttünk, túllépjük az előző pontban meghatározott mennyiséget, akkor ez különösen hasznos dolog lehet.

Ne igyál üres gyomorra

A szakember szerint ilyenkor hamarabb beüt az alkohol, a szervezetünk gyorsabban szívja fel, mintha más is lenne a gyomrunkban. Az sem rossz ötlet, hogy evés közben iszunk – vagy iszogatás közben harapunk valamit. Hiszen az is telít, így kevesebb pia szalad le a torkunkon.

Ne válts ki étkezést piával

Bár kalóriában lehet, hogy pont meg is lennél, de tápértékben közel sem, hiszen az alkohol nem látja el a szervezetünket fehérjékkel, rostokkal vagy zsírokkal. Az étrendünkre nem szabad pusztán a kalóriák száma alapján tekinteni.

Tudd, mit jelent a mértéktelen ivás

A CDC erre azt mondja, hogy férfiaknál öt, nőknél négy ital egy alkalommal már kimeríti a mértéktelenség fogalmát. Vélhetően sokan azt gondolnák, ez a határ valahol jóval feljebb van. Márpedig egy házibuliban, esetleg esküvőn ezt nem annyira nehéz átlépni. Azért ha valaki egy lakodalomban egyszer túltolja, de amúgy nem is rendszeres ivó, nem feltétlen kell alkoholizmustól tartania.

Gondold át, miért iszol

Ha stresszkezeléshez, ellazuláshoz szánjuk az alkoholt, gondoljunk arra, hogy nem feltétlenül van rá szükség. Helyette pihenjünk, találkozzunk emberekkel (nem a kocsmában), vagy szakadjunk ki kicsit a megszokott környezetünkből. Zuhanyozzunk le, sétáljunk, sportoljunk valamit. Ha automatizmussá válik, hogy a nap végén egy itallal kapcsolódunk ki, akkor nem is nagyon fogunk más megoldást keresni. Ha pedig bizonyos érzéseket, gondolatokat akarunk vele elnyomni, az már komolyabb problémát jelent.

Összességében ha úgy kezdjük érezni, túl gyakran vagy túl sokat iszunk, esetleg a környezetünkből érkeznek erre vonatkozó jelzések, tegyük fel magunknak a kérdést, miért tesszük. A legjobb felkeresni egy szakembert, aki segít a problémák megoldásában.

(forrás: HuffPost)

Videók

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Jármű

Ezek most a legolcsóbb új autók – 15 tipp 6,5 millió alatt

Akár 5-6 millió forint között is lehet autót venni, de ennyiből jellemzően kiskocsikat kapunk, puritán felszereltséggel.

Kép
Szórakozás

Így tanítanak be egy Oscar-jelölt kutyát

Na jó, igazából nem a kutya, hanem a film kapta a jelölést, de elképesztően kemény munkát végzett Messi és kiképzője.

Kép
Tech

Újabb komoly fotómobillal erősít a Xiaomi

A Xiaomi 14 Ultra Kínában már kapható, egycolos érzékelővel és markolattal rúgja be az ajtót.

Kép
Életmód

Gondjaid vannak a vizeléssel? Lehet, hogy az étrended a hibás

Sokan kapásból a prosztatájukat kezdenék okolni, pedig lehet, hogy egy kis szemléletváltással is lehetne változtatni.

Kép
Stílus

Nagyon sárga, nagyon vagány – a Porsche kosarascipői

A Puma és a Porsche együttműködését a Charlotte Hornets irányítója, LaMelo Ball neve fémjelzi.

Kép
Szórakozás

Emberkísérlet: doppinggal tömi magát a korábbi világbajnok

Az Enhanced Games sportolói szabadon használhatnak bármilyen szert, James Magnussen így megy rá a gyorsúszás rekordjára.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!