Allergia vagy más betegség? Könnyű összekeverni a tüneteket

Allergia vagy más betegség? Könnyű összekeverni a tüneteket
Forrás: Unsplash / Britanny Colette

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az általános jeleken kívül más, kevésbé jellemző tünetek is árulkodhatnak az allergiáról.

Az allergiában szenvedők számára a nyár egy kifejezetten kellemetlen időszak. A fák és fűfélék virágzása könnyen felborítja a légutak egyensúlyát. Az orrfolyás, tüsszögés és a kipirosodott szem mellett számos jele lehet annak, ha valamit képtelen tolerálni immunrendszerünk. Legyen az bármilyen pollen, házi por vagy poratka, a szervezetünk túlzott immunválasza a felelős egy többnyire teljesen ártalmatlan dolog miatt. Sokszor tévesen tűnik komolyabb betegségnek, miközben csak egy hosszú ideje tartó külső tényező a ludas. Allergológusok nyilatkozatai alapján utánajártunk, mik az árulkodó jelek, és milyen tünetek jelentkezhetnek még a fentieken kívül. Természetesen bármilyen komolyabb problémát érzékelünk, érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost, de esetenként előfordulhat, csupán a szezonális allergia mellékhatásairól van szó. Összegyűjtöttünk tíz olyan lehetséges tünetet, ami kapcsolódhat az allergiás reakcióhoz.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Rossz lehelet

Amikor orrunkat nem tudjuk kifújni, mégis túl sok a váladék, kellemetlen mellékhatásként megjelenhetnek a baktériumok. Ilyen esetben elszaporodhatnak torkunk és nyálkahártyánk környékén, ami rossz leheletet okoz.

Szédülés

Nem feltétlenül a megfázás jele, ha fülfájásunk miatt szédülést érzünk. A légzőszervi irritáció és az orrnyálkahártya problémái a belső fülre is kihathatnak gyulladás formájában, ez pedig egyensúlyvesztéshez vezethet.

Szaglás elvesztése

A tünetet a világjárvány óta kevésbé kapcsoljuk az allergiához, pedig a szezonális pollenek is képesek úgy kiszárítani és irritálni orrunk érzékeny részeit, hogy egyéb tünet nélkül vesztjük el a szaglásunkat.

Kimerültség

A pollenek elkerülése örök harc, ezért nyáron sokszor kiváltság az allergiások számára, ha éjjel nyitva maradhatnak az ablakok. A polleneket viszont képtelenség elkerülni, és sokszor észrevétlenül teszik tönkre a mélyalvást szervezetünkre gyakorolt hatásukkal. Ezt az állapotot "allergiás fáradtság szindrómának” nevezik.

Koncentrációs zavar

Az allergia tünetei miatt szervezetünk teljesen más dolgokra fordít energiát, mint amire egészségesen kéne. Már a szemünk és orrunk hosszan tartó dörzsölése is elég, hogy a fókuszálási hatékonyságunk nagyban csökkenjen.

Torokfájás

Az állandó igénybevétel miatt torkunk fájdalma is visszavezethető az allergiára, ezért nem feltétlenül az influenza, vagy egyéb vírusos fertőzés a tettes. A sok nyelés és a kiszáradás következményeként is fellépő köhögés nagyban hozzájárul a fájdalom felerősödéséhez.

Horkolás

Az orrnyálkahártya folyamatos ingerlése, állapotának változása akkor is kifejti a hatását, amikor épp mentesülünk az allergia általános tüneteitől. Az újonnan megjelenő, az alvási szokásokat negatívan befolyásoló horkolás is egy jel lehet. A folyamatos fáradtság ráadásul a vérnyomásunkat is megnöveli.

Fejfájás

A megmagyarázhatatlan fejfájás is lehet az allergia egyik tünete. Az általában reggel jelentkező fájdalom az éjszaka során fekvő pozícióban töltött időhöz köthető. Ebben az állapotban a felgyülemlett váladék miatti nyomás jobban kihat arcüregünkre, és a fejfájást is felerősítheti, hasonlóan a nem megfelelő ideig tartó alváshoz.

Ízületi problémák

Általános gyulladásos reakció kísérheti az allergiát, mivel a szervezet próbál ellenállni a kellemetlen folyamatoknak. Sajnos a gyulladás lokálisan bárhova kiterjedhet, miközben a probléma okozói valójában az ártalmatlan pollenek voltak.

Fülzúgás

A szezonális allergiák során megnő a fülfertőzések kockázata, ami szintén gyulladáshoz vezethet. A lüktető fájdalom mellett a felduzzadt terület is nyomást gyakorol a fülre, ez pedig állandóan hallható zúgás formájában ölthet testet.

(forrás: HuffPost)

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Tech

Videójáték lesz a 90-es évek kultklasszikusából

A Csillagközi invázió alapján készült játéknak már a megjelenési dátuma is megvan.

Kép
Szórakozás

Rablótámadás miatt került kórházba Roby Baggio

Az olasz futball-legenda családjával nézte az olasz–spanyol Eb-meccset, amikor fegyveresek törtek be otthonába.

Kép
Szórakozás

Elhunyt Donald Sutherland, kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a színészlegendára

Bekövetkezett, amiről azt hittük, soha nem történhet meg, miközben mégis tudtuk, elkerülhetetlen: elhunyt Donald Sutherland.

Kép
Stílus

Bevállalnád? Már James Bond is rajongott érte! Ez a megosztó nadrágtrend hódít most a sztárok körében

Vannak, akik látni se bírják, míg mások egészen komfortosan érzik magukat egy-egy ilyen nadrágban.

Kép
Jármű

Szokatlan vesedizájnnal sokkol az új BMW X3

Ezúttal nem elsősorban a mérete miatt figyelünk fel az autó maszkjára, de van azért benne sok más újdonság is.

Kép
Életmód

A tengervíz 6 meglepően jótékony hatása az emberi szervezetre

Már akkor is sokat segít, ha csak a parton bámészkodunk!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!