Betiltanak egy kutyafajtát a britek, és ebből nagy baj lehet

Tüntetés a bullyk mellett
Forrás: Vuk Valcic / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az amerikai bully XL-t sem birtokolni, sem tenyészteni, sem eladni nem lehet. Attól tartanak, hogy túl sok lesz a kidobott kutya.

December utolsó napján lép életbe az az új rendelkezés az Egyesült Királyságban, amelynek értelmében nem szabad majd tenyészteni, szaporítani, eladni, elcserélni, vagy örökbe fogadni amerikai bully XL kutyákat. Február elsejétől pedig ilyen állatot birtokolni is tilos lesz. A döntést az után hozták meg, hogy szeptemberben egy walsalli férfi kutyatámadás következtében vesztette életét, majd októberben ismét halálesetről számoltak be, több másik támadással egyetemben. Ezek nem egyedi esetek voltak, korábban egy 65 éves nagymama, egy másfél éves kisgyermek és egy tízéves kisfiú is bullyk áldozata lett.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Mi az az amerikai bully XL?


A fajtát az 1980-as évek végén tenyésztették ki az Egyesült Államokban, pitbull terrierek és staffordshire terrierek keresztezésével. Az Egyesült Királyságban amúgy 2014-2015 körül jelent meg a fajta, az egyedszám a koronavírus-járvány idején kezdett emelkedni. Alapvetően négyféle méretet különböztetünk meg, a standard hímek 43-51 centiméteres marmagasságúak, csakúgy mint a classic, ám utóbbi kevésbé izmos felépítésű. A legkisebb, azaz pocket méretűek 36-43 centiméteresek, míg a legnagyobbakat soroljuk az XL kategóriába, ezek már 51-57 centisek, akár több mint 60 kilót nyomnak, és nagyon erősek, izmosak.

Amerikai bully XL
forrás: Jacob King / PA Images / Getty Images
Ő itt Riz, egy amerikai bully XL

Masszív felépítésű kutyák, fejük nagy és szögletes, első lábaik szélesen helyezkednek el, mellkasuk is széles, szőrzetük rövid és fényes. Marcona megjelenésük ellenére általában szelíd, barátságos társként írják le őket, amelyek gyerekek mellé, családi kedvencnek is kiválóak. Ezzel együtt az amerikai United Kennel Club azt is leírja, hogy a fajtára bizonyos mértékű agresszió jellemző, de az sem elsősorban az emberekkel szemben. Szóval itt azért vastagon bejön a képbe a gazdák felelőssége.

Az új szabályozás igen szigorú, azonban lehet mentességet kérni. Ehhez a gazdáknak regisztrálniuk kell kutyájukat az Index of Exempted Dogs megfelelő felületén, ami mintegy 40 ezer forintnyi adminisztrációs költséggel jár. Erre január végéig van mód, vagy alternatívaként dönthetnek egy sokkal kevésbé humánus opció, az állat elaltatása mellett, ekkor kártérítést igényelhetnek. Aki úgy dönt, hogy megtartja bully XL-jét, szoros felügyelet alá kell, hogy vonja az ebet. Sétáltatni szájkosárral és pórázon lehet, kötelező továbbá a mikrocsip (bár az azért nem egy rendkívüli dolog), illetve az ivartalanítás. Utóbbit két lépcsőben kell megtenni, az egy évnél idősebb egyedeken június 30-ig, az idősebbeken 2024 végéig kell elvégezni a beavatkozást.

A kutya- és macskamenhelyeket tömörítő Association of Dogs and Cats Homes azonban tolmácsolta félelmét, hogy tömegével kerülhetnek utcára a bullyk, bár az állatok kidobását is kifejezetten tiltja a rendelet. Az állatvédők mégis attól tartanak, hogy nem mindenki fér majd hozzá a szükséges állatorvosi ellátáshoz, legyen szó akár az ivartalanításról, akár az altatásról. Márpedig akinek nem lesz kihez fordulni, a szankciók elkerülése érdekében szabadulni akar majd a problémásnak nyilvánított kutyától.

Egy másik szervezet, a Battersea Dogs and Cats Home szintén aggályairól írt egy közleményben, egyúttal arról is biztosították a tulajdonosokat, hogy próbálnak segíteni legalább tanácsokkal, hogy mit kell vagy lehet tenniük. Az állategészségügyben dolgozók mellett is kiállnak, és támogatni fogják azokat az orvosokat, akik hirtelen nagyon sok olyan egészséges kutyával fognak találkozni, amelyeknek a gazda az elaltatását kéri, pusztán a szabályok miatt.

Az állattartók tüntettek is a fajta mellett, de hiába. Aki nem tesz eleget kötelezettségeinek, egyrészt pénzbírságra számíthat, másrészt pedig büntetett előéletűnek számít majd. Nem a bully XL az első kutyafajta, amelyet betiltanak az Egyesült Királyságban, a pitbull terrier, a japán eredetű tosza inu, a brazil masztiff és az argentin dog már korábban feketelistára került.

Videók

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Szórakozás

Szomorú fordulat: kirúgták a milliós borravalót begyűjtő pincért

Bár állítólag ennek az egésznek semmi köze a borravalóhoz.

Kép
Szórakozás

27 nagyszerű gengszterfilm, amit vétek lenne kihagyni

Valós történeten alapuló maffiatörténet, vagy egyszerű alvilági fikció? A választék bőséges.

Kép
Stílus

Nagyon szigorú lett a halálfejes Depeche Mode-Hublot

Nem ez már az első kollaboráció a brit zenekar és a svájci óragyártó között.

Kép
Stílus

Machine Gun Kelly új tetoválását csak nézed, de nem hiszed el

A rapper egészen masszív testdekorációja 44 tűt emésztett fel, de végigszenvedni sem lehetett gyenge.

Kép
Jármű

III. Károly Jaguarja – a királyi család első elektromos autója

Az angol király még megkoronázása előtt, hercegként vette az I-Pace-t, saját pénzéből.

Kép
Szórakozás

Nicolas Cage mint Pókember? Már tárgyalnak róla

Persze nem a klasszikus, piros-kék hálószövőt játszaná el, hanem Pókember Noirt, akinek a hangját már kölcsönözte.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!