Betiltanak egy kutyafajtát a britek, és ebből nagy baj lehet

Tüntetés a bullyk mellett
Forrás: Vuk Valcic / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az amerikai bully XL-t sem birtokolni, sem tenyészteni, sem eladni nem lehet. Attól tartanak, hogy túl sok lesz a kidobott kutya.

December utolsó napján lép életbe az az új rendelkezés az Egyesült Királyságban, amelynek értelmében nem szabad majd tenyészteni, szaporítani, eladni, elcserélni, vagy örökbe fogadni amerikai bully XL kutyákat. Február elsejétől pedig ilyen állatot birtokolni is tilos lesz. A döntést az után hozták meg, hogy szeptemberben egy walsalli férfi kutyatámadás következtében vesztette életét, majd októberben ismét halálesetről számoltak be, több másik támadással egyetemben. Ezek nem egyedi esetek voltak, korábban egy 65 éves nagymama, egy másfél éves kisgyermek és egy tízéves kisfiú is bullyk áldozata lett.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Mi az az amerikai bully XL?


A fajtát az 1980-as évek végén tenyésztették ki az Egyesült Államokban, pitbull terrierek és staffordshire terrierek keresztezésével. Az Egyesült Királyságban amúgy 2014-2015 körül jelent meg a fajta, az egyedszám a koronavírus-járvány idején kezdett emelkedni. Alapvetően négyféle méretet különböztetünk meg, a standard hímek 43-51 centiméteres marmagasságúak, csakúgy mint a classic, ám utóbbi kevésbé izmos felépítésű. A legkisebb, azaz pocket méretűek 36-43 centiméteresek, míg a legnagyobbakat soroljuk az XL kategóriába, ezek már 51-57 centisek, akár több mint 60 kilót nyomnak, és nagyon erősek, izmosak.

Amerikai bully XL
forrás: Jacob King / PA Images / Getty Images
Ő itt Riz, egy amerikai bully XL

Masszív felépítésű kutyák, fejük nagy és szögletes, első lábaik szélesen helyezkednek el, mellkasuk is széles, szőrzetük rövid és fényes. Marcona megjelenésük ellenére általában szelíd, barátságos társként írják le őket, amelyek gyerekek mellé, családi kedvencnek is kiválóak. Ezzel együtt az amerikai United Kennel Club azt is leírja, hogy a fajtára bizonyos mértékű agresszió jellemző, de az sem elsősorban az emberekkel szemben. Szóval itt azért vastagon bejön a képbe a gazdák felelőssége.

Az új szabályozás igen szigorú, azonban lehet mentességet kérni. Ehhez a gazdáknak regisztrálniuk kell kutyájukat az Index of Exempted Dogs megfelelő felületén, ami mintegy 40 ezer forintnyi adminisztrációs költséggel jár. Erre január végéig van mód, vagy alternatívaként dönthetnek egy sokkal kevésbé humánus opció, az állat elaltatása mellett, ekkor kártérítést igényelhetnek. Aki úgy dönt, hogy megtartja bully XL-jét, szoros felügyelet alá kell, hogy vonja az ebet. Sétáltatni szájkosárral és pórázon lehet, kötelező továbbá a mikrocsip (bár az azért nem egy rendkívüli dolog), illetve az ivartalanítás. Utóbbit két lépcsőben kell megtenni, az egy évnél idősebb egyedeken június 30-ig, az idősebbeken 2024 végéig kell elvégezni a beavatkozást.

A kutya- és macskamenhelyeket tömörítő Association of Dogs and Cats Homes azonban tolmácsolta félelmét, hogy tömegével kerülhetnek utcára a bullyk, bár az állatok kidobását is kifejezetten tiltja a rendelet. Az állatvédők mégis attól tartanak, hogy nem mindenki fér majd hozzá a szükséges állatorvosi ellátáshoz, legyen szó akár az ivartalanításról, akár az altatásról. Márpedig akinek nem lesz kihez fordulni, a szankciók elkerülése érdekében szabadulni akar majd a problémásnak nyilvánított kutyától.

Egy másik szervezet, a Battersea Dogs and Cats Home szintén aggályairól írt egy közleményben, egyúttal arról is biztosították a tulajdonosokat, hogy próbálnak segíteni legalább tanácsokkal, hogy mit kell vagy lehet tenniük. Az állategészségügyben dolgozók mellett is kiállnak, és támogatni fogják azokat az orvosokat, akik hirtelen nagyon sok olyan egészséges kutyával fognak találkozni, amelyeknek a gazda az elaltatását kéri, pusztán a szabályok miatt.

Az állattartók tüntettek is a fajta mellett, de hiába. Aki nem tesz eleget kötelezettségeinek, egyrészt pénzbírságra számíthat, másrészt pedig büntetett előéletűnek számít majd. Nem a bully XL az első kutyafajta, amelyet betiltanak az Egyesült Királyságban, a pitbull terrier, a japán eredetű tosza inu, a brazil masztiff és az argentin dog már korábban feketelistára került.

Videók

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Szórakozás

10 sztár, aki a dadussal lépett félre - van, aki feleségül is vette szeretőjét

Nem újkeletű dolog a megcsalás, főleg a sztárok körében, az viszont sokszor tud megdöbbenést okozni, mikor és kivel is sikerült a félrelépés ösvényére tévelyedni.

Kép
Szórakozás

Schwarzeneggernek azt mondták, túl izmos a filmezéshez

Ma meg már nem is nagyon lehet valaki akciósztár, ha nincs kipattintva.

Kép
Életmód

Hessteg vanlife: így él válása után Jason Momoa

A népszerű színész és felesége kétévnyi különélés után idén hivatalosan is véglegesítette válását.

Kép
Szórakozás

12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Jármű

Mintha rettegnénk a színes autóktól

Szürke, ezüst, fehér, fekete – de miért nem veszünk inkább színes autókat? Mert ez van belénk nevelve.

Kép
Szórakozás

10 sorozat, ami jobb, mint a True Detective

A kritikusok szerint a True Detective legújabb évada méltó folytatása a népszerű sorozatnak. Ám ha úgy érzed, hogy még több misztikumra vágysz akkor semmiképpen se hagyd ki sorozatajánlókat!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!