Apollo, a robot elveszi tőlünk a piszkos munkát

Apollo, a robot
Forrás: Apptronik

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Az Apptronik legújabb humanoid robotja azokat a feladatokat láthatja majd el, amiket az emberek nem szívesen tesznek. És sorozatgyártásra szánják.

Az egyik leggyakoribb félelem a robotokkal, valamint a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, hogy bizonyos munkakörökből kiszorítják az embereket, egyszerűen szükségtelenné teszik az élő munkaerő alkalmazását azzal, hogy állandó minőségben és tempóval végzik el a rájuk szabott feladatokat, ráadásul el sem fáradnak közben. Ez nyilván hatalmas felelősség azon techcégek számára is, amelyek e területen folytatnak fejlesztéseket. Az austini székhelyű Apptronik viszont pont arra alkotta meg Apollo nevű robotját, hogy bizonyos munkákat át tudjon vállalni.

Apollo majdnem olyan méretekkel rendelkezik, mint egy átlagos ember: kábé 170 centi magas, valamint 73 kilogramm. 25 kilót képes felemelni, mozgását nem hidraulikával, hanem elektronikával oldották meg, ezáltal biztonságosnak ígérik, és azt mondják, hogy tökéletesen tud dolgozni emberek mellett. Akkumulátora egy töltéssel négy órát bír, de könnyedén cserélhető, így a töltés idejére sem esik ki a munkavégzésből.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Apollo, a robot
forrás: Apptronik
Egészen emberszabású

A robot mellkasán lévő digitális panelen követhető az aksi töltöttségi szintje mellett az is, hogy éppen milyen feladatok munkálkodik, mikor fejezi azt be, és mihez kezd majd utána. Felruházták arccal is, és mozgása egészen kiszámítható, például arra fordítja a fejét, amerre menni akar – ezzel is megkönnyíti a környezetében dolgozó emberek számára az együttműködést. Az Apptronik először logisztikai területen, a leginkább megterhelő munkakörökben vetné be Apollót, például raktárakban, a munkaerőhiány enyhítésére. Később viszont számos olyan területen használható lenne, ahol kifejezetten kellemetlen munkát kell ellátni: mindent megcsinálhatna, amit mi, emberek nem akarunk. Sőt, a jövőben még az űrkutatásban is hasznát vehetnénk.

Dél-Koreában már zenekart is vezényelt egy robot:

Olvasd el ezt is!

Kimondott cél volt az is a fejlesztés során, hogy sorozatgyártható legyen Apollo, és ne csupán egyetlen területre szakosodjon, hanem ténylegesen multifunkciós eszközként a lehető legtöbb területen tudják alkalmazni. Ahhoz, hogy újabb feladatokat bízhassanak rá, semmi más ne kelljen, mint egy-egy szoftverfrissítés. Továbbá a megfizethetőséget is szem előtt tartották, állítólag egy átlagos új autó áráért lehet majd hozzájutni a szériagyártott robotokhoz.

Apollo, a robot
forrás: Apptronik
Az Apptroniknak komoly tervei vannak Apollóval

Míg az emberi testben mintegy 650 izom található, az Apptronik mérnökei igyekeztek leegyszerűsíteni mindezt, és Apollót csupán 30 „izomcsoporttal” látták el, ezekkel végzi az alapvető mozgásokat. Itt az izmokat különböző aktuátorok helyettesítik. A fejében elhelyezett kamera segíti az észlelést, vagy ha úgy tetszik, szolgálja a „látást”, a törzs szenzorai pedig a környezet 360 fokos felmérését és a tájékozódást teszik lehetővé. Az agyat, azaz a központi számítógépet a mellkasba építették.

A Boston Dynamics által fejlesztett Atlas sem ügyetlen:

A tervek szerint az Apollo bizonyos szintű autonómiát kap, de mindenképpen szeretnék megtartani az emberi irányítás lehetőségét. Eleinte okostelefonok vagy tabletek segítségével lehet kommunikálni vele, majd pedig annyi is elegendő lesz, hogy odasétáljunk hozzá, és megmondjuk, mit várunk el tőle. Míg eddig a legtöbb robot előreprogramozott dolgokra támaszkodott, a mesterséges intelligencia fejlődése lehetővé teszi, hogy ezek a gépek reszponzívabbak legyenek, reagáljanak az őket körülvevő világ történéseire.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Életmentő Accord és az Év Autója paradoxon - Autóbutik #19

Tragédiába torkollott sütögetés, Zombi hadba indul a vespások ellen, Rudi pedig magára haragítja a villanyautósokat.

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!