Korlátozzák az Akropolisz látogatószámát a görögök

A turistákkal teli Akropolisz
Forrás: Milos Bicanski / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A túlzsúfoltságot szeretnék felszámolni, így csak korlátozott számú turista keresheti fel egy-egy napon az egyik legnépszerűbb nevezetességet.

Görögország gazdag történelmi múltjának köszönhetően igen jól áll kulturális örökséggel, többek közt a turisták körében igen kedvelt építészeti emlékekkel. Az egyik legnépszerűbb célpontnak bátran nevezhetjük az athéni Akropoliszt, az európai civilizáció egyik szimbólumának számító épületegyüttest. Csak tavaly mintegy hárommillió látogatója volt. Most viszont a görögök korlátozásokat vezetnek be.

Nem lesz ugyan radikális a korlátozás, hiszen húszezer főben maximalizálják a napi látogatószámot a mostani 23 ezer körüli csúcsok helyett, azonban az ország kulturális minisztere Lina Mendoni arról is beszámolt, hogy bizonyos időszámokra osztják el mindezt. Jelenleg ugyanis az jelenti a problémát, hogy hullámokban érkeznek a turisták, főleg a reggel nyolc óra és dél közötti sáv a népszerű, ilyenkor keresik fel a népesebb csoportok is a reggel nyolctól este nyolcig nyitva tartó Akropoliszt.

A friss szabályozás értelmében a reggeli nyitást követő első órában háromezer, majd kétezer érdeklődőt engednek be, hogy aztán a nap hátralévő részében is változó limittel korlátozzák a beözönlő tömeget. A döntés hátterében a zsúfoltság és a dugók elkerülésére irányuló szándék áll. Szeptember negyedikén lép életbe az új rendszer, igaz, egyelőre csak kísérleti jelleggel, a tervek szerint április elsejétől állandósítják.

Mendoni szerint az Akropolisz látogatóinak mintegy felét a turistacsoportok és a hajókirándulások résztvevői teszik ki. Egy-egy ember átlagosan negyvenöt percet tölt el a történelmi helyszínen, mielőtt továbbállna. A miniszter szerint a változtatások hozzájárulnak a műemlékek megóvásához és az érdeklődők is nagyobb, kellemesebb élményben részesülhetnek. Hozzátette, a turizmus nagyon fontos Görögország számára, de azt is biztosítaniuk kell, hogy a túl nagy népszerűség ne tegyen kárt az épületegyüttesben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!