Korlátozzák az Akropolisz látogatószámát a görögök

A turistákkal teli Akropolisz
Forrás: Milos Bicanski / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A túlzsúfoltságot szeretnék felszámolni, így csak korlátozott számú turista keresheti fel egy-egy napon az egyik legnépszerűbb nevezetességet.

Görögország gazdag történelmi múltjának köszönhetően igen jól áll kulturális örökséggel, többek közt a turisták körében igen kedvelt építészeti emlékekkel. Az egyik legnépszerűbb célpontnak bátran nevezhetjük az athéni Akropoliszt, az európai civilizáció egyik szimbólumának számító épületegyüttest. Csak tavaly mintegy hárommillió látogatója volt. Most viszont a görögök korlátozásokat vezetnek be.

Nem lesz ugyan radikális a korlátozás, hiszen húszezer főben maximalizálják a napi látogatószámot a mostani 23 ezer körüli csúcsok helyett, azonban az ország kulturális minisztere Lina Mendoni arról is beszámolt, hogy bizonyos időszámokra osztják el mindezt. Jelenleg ugyanis az jelenti a problémát, hogy hullámokban érkeznek a turisták, főleg a reggel nyolc óra és dél közötti sáv a népszerű, ilyenkor keresik fel a népesebb csoportok is a reggel nyolctól este nyolcig nyitva tartó Akropoliszt.

A friss szabályozás értelmében a reggeli nyitást követő első órában háromezer, majd kétezer érdeklődőt engednek be, hogy aztán a nap hátralévő részében is változó limittel korlátozzák a beözönlő tömeget. A döntés hátterében a zsúfoltság és a dugók elkerülésére irányuló szándék áll. Szeptember negyedikén lép életbe az új rendszer, igaz, egyelőre csak kísérleti jelleggel, a tervek szerint április elsejétől állandósítják.

Mendoni szerint az Akropolisz látogatóinak mintegy felét a turistacsoportok és a hajókirándulások résztvevői teszik ki. Egy-egy ember átlagosan negyvenöt percet tölt el a történelmi helyszínen, mielőtt továbbállna. A miniszter szerint a változtatások hozzájárulnak a műemlékek megóvásához és az érdeklődők is nagyobb, kellemesebb élményben részesülhetnek. Hozzátette, a turizmus nagyon fontos Görögország számára, de azt is biztosítaniuk kell, hogy a túl nagy népszerűség ne tegyen kárt az épületegyüttesben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!