Helikopterezni 30 órányi képzés után? Ezt ígéri az ATRX–700

ATRX-700 helikopter
Forrás: Advanced Tactics

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az Advanced Tactics és a Rotor X közös helikoptere állítólag sokkal olcsóbb lesz, és egyszerűbben hozzáférhető, mind eddig bármi.

Kifejezetten a repülés világában még kezdőnek számító vevőket célozza meg az Advanced Tactis és a Rotor X által együttműködésben kifejlesztett ATRX–700 helikopter. A Rotorway 2015-ben bemutatott RW7-es modelljéből merítettek ihletet, de minden szempontból modernebb technikával igyekeztek felszerelni az újdonságot.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal júniusban ismertetett új szabályozásával összhangban tervezték meg az ATRX–700-at. Ez a friss javaslat a bizonyos feltételeknek megfelelő helikoptereket is a könnyű sportrepülőgépek kategóriájába sorolja, vagyis ha októberben a várakozások szerint elfogadják a módosításokat, könnyebb lesz megszerezni a szükséges jogosultságokat, hogy ilyen járművekkel is felszállhassanak a repülni vágyók.

Nem kell majd az FAA-tól egészségügyi alkalmassági tanúsítványt szerezni, elegendő egy sima vezetői engedély, plusz a kategóriához szükséges tréning. Utóbbi sem tűnik nagy kalandnak, az Advanced Tactics torrance-i létesítményében harmincórás képzéseket indít majd, ami egyáltalán nem tűnik soknak, ha belegondolunk, hogy utána a sikeresen teljesítő tanuló már egyedül is repülhet. Ez ugyanannyi, mint ahány gyakorlati órát idehaza egy B-s jogsihoz le kell nyomni. Csak az alkalmak jóval drágábbak: 300 dollárba, azaz bő 100 ezer forintba kerülnek, mármint egyenként.

Magát a helikoptert egyébként készre szerelve szállítják le. 180 lóerős turbómotor hajtja, és elektronikus, vagyis fly-by-wire repülésvezérlő rendszerrel szerelték fel. Az Advanced Tactis e téren komoly tapasztalatokkal rendelkezik, az amerikai légierő számára is fejlesztett ilyeneket. A kétszemélyes gép 87 csomóval, vagyis úgy 100 km/h-val képes haladni, legfeljebb 16 ezer láb, azaz csaknem 4900 méter magasan, hatótávolsága pedig 480 kilométer. Terhelhetősége 650 font, azaz 295 kilogramm, maximális felszállótömege 1700 font, tehát 770 kiló.

Ha semmi nem jön közbe, és az FAA új szabályozása is a várt ütemterv szerint lép életbe, az első szériagyártású ATRX–700-ast 2025 februárjában építik meg, és akkor kapja meg a szükséges minősítéseket is. Előrendelni ellenben már most is lehet, ára 188 ezer dollár (66,5 millió forint).

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!