A bróker, a nyugdíjas és a revizor

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Napi mottónk:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Az egyetlen dolog, ami közted és az álmaid között áll, az a kib…tt Revizor…

(John Belford feat. AutoRevizor)

Nem minden magánszemély hazudik.

Nagyon sok magánszemély hazudik.

Nyugi, a kereskedőkről is írok majd.

Mindig szidjuk a csúnya, rossz neppereket, akik képesek anyagi haszonszerzés nem titkolt céljával használt autókat árulni, sőt átverni a gyanútlan vásárlót. Sokan ezért úgy döntenek, hogy a magánszemélyek által kínált autókat részesítik inkább előnyben, hisz ott semmiféle átverés nem leselkedik rájuk - kvázi rátaláltak a használtautó-vásárlás Mekkájára. Elárulom, tévednek. Az álom eléréséhez, vagyis az újabb autó vásárlásához (általában) el kell adni a régit. Ebbe sokan mint háborúba indulnak bele, és mint tudjuk, a harcban nincsenek szabályok.

Mik is azok a minősített esetek, amelyek elő szoktak fordulni a használt autók magánszemélytől való vásárlása esetén? A történetek valósak, az eladók gondolatai fikciók, mert sajnos (még) nem olvasok mások fejében. De rajta vagyok…

Gábor, a pénzügyi tanácsadó

Gábor nem ért az autókhoz. Nem érti, hogy az 1,4-es Opel két olajcseréje között miért kell 2-3 liter olajat rátöltögetni. De ha nem felejti el, megteszi szorgalmasan. Azután az egyik olajcsere alkalmával a szerelője megijeszti egy félmilliós motorfelújítás számlájával, és azt javasolja Gábornak, hogy inkább adja el az autót. Ő átgondolja a dolgot, kicsit harcol a lelkiismeretével, de mivel a pénzügyi világ kemény embereket kíván – lelkiismeret-furdalás nélkül meghirdeti az Opelt. Nagyon nincs rá kapás, mert esztétikailag is van rajta fogás, de csak megjön az első komolyabb érdeklődő. Már hallja csengeni a kasszát, de a jelentkező egy dologhoz köti a vásárlást – helyszíni átvizsgálást szeretne. Gábor beleegyezik, de lelke mélyén egy hang azt súgja, hogy nem lesz ez jó. Kisvártatva jelentkezik nála egy fazon a vevőjelölt megbízásából. Valami Revizor. Egy pillanatra meg is rémült, hogy a PSZÁF. De nem. Meg is beszélnek egy időpontot egy benzinkút parkolójába. Bár a pofa dünnyög valamit a benzinkutakról és az átvizsgálásokról, de Gábor ezt már nem hallja. Jár az agya, vajon észreveszi-e az olajzabálást? De hogyan venné? Csak nem megy vele ezer kilométeres próbautat… Elvigyorodik, nem lesz itt baj, ráadásul a BUX index is hasít, ez az ő hete lesz!

Másnap

Mindketten pontosan érkeznek a kútra. Az AutoRevizor egyből nekilát, valami műanyag eszközt érint a fényezéshez, több helyen is. Gábor felkészült. Tudja, hogy ez a rétegvastagság-mérés. Az átvizsgáló elégedetten dünnyög – gyári a fény. Azután elővesz egy tabletet és egy kisebb kütyüt, amit a kocsi műszerfala alá csatlakoztat. Gábor nagyot nyel, de a hidegvére nem hagyja el. A fazon nézegeti az adatokat, majd közli, hogy nincsen hibakód. Gábor felröhög magában. Ezt a balekot! De még molyolgat valamit ez a szerencsétlen. Pedig vissza kéne érnie lassan. Ebédszünet lesz, és a bögyös recepciós kis csajt jó lenne fűzni egy kicsit. Bomba alakja van, és már többen is rámozdultak. Hiába, no, a pénzügyi szektorban nagy a verseny… A csávó közben elmélyülten matat a tableten, mormog magában, csóválja a fejét. Mi a franc van, nem azt mondta, hogy nincsen hibakód? Valami élő adatokról hadovál, és katalizátorról, meg lambda-szondákról. Ezeket mintha a szerelője is említette volna. Elkezd izzadni, érzi, baj lesz. A fazon megkérdezi, hogy eszi-e az olajat a kocsi. Gábor belülről felsikolt: NEM! – de ez egy néma NEM marad, helyette nem tudom, szerintem nem – nyögi elhaló hangon. Hogy lehetek ekkora balfasz?! – áll leforrázva. Csak egy határozott nemet kellett volna mondanom. Ma este még egyszer megnézem a Wall Street farkasát, nem árt felidézni az ott tanultakat.

Közben a Revizor magyaráz. Ennyi kilométernél még nem kéne problémának lennie a katalizátorral. De a magas olajfogyasztás magyarázat lehet erre. Gábor megsemmisülten autózik vissza az irodába. Menet közben csippan a telefonja, esik a forint, a Matolcsy megint bejelentett valamit, a kínai befektető vissza akar lépni az üzlettől, amin fél éve dolgozik. Te jó isten, mi jöhet még…

A kedves nyugdíjas házaspár megkímélt autója

Béla bácsi és Marika néni kicsivel hetven felett vannak. Becsületes, dolgos emberek, nemrég ünnepelték az aranylakodalmukat. Béla bácsi még autót szerelt a Tefunál az átkosban. Ezekhez a modern kocsikhoz már nem nagyon ért. Családi kisautót árulnak, kevés kilométerrel. Dízelt.

Ebbe az idillbe toppanok be átvizsgálni a család szeme-fényét. A jobb oldala meg volt húzva picit, de az XY - és itt mond egy, az autós szakmában jól ismert nevet - jó barátjuk, és a márkaszervizében minden sérült elemet kicseréltek. Milliós tétel volt a javítás. Nagyot nyelek, vastagon fogott a ceruza... Kérésemre kiállnak az autóval a garázsból, de mit ad isten, úgy sikerült megállni, hogy a jobb hátsó ajtót csak résnyire tudom kinyitni. Biztos véletlen. Hiszek a véletlenekben. Körbeszaladok az autón, gyári fény mindenhol, kivéve a jobb hátulja. Megkérem Béla bácsit, álljon már arrébb legyen szíves egy fél métert. Dörmögve megteszi. Kitárom az ajtót, hát a küszöb, B-oszlop javítva van, és a C-oszlop alja is 400 és 1200 mikron között. Gitthegyek mindenütt. Meghúzták, mi? Ezt bizony nem cserélték, jelentem ki magabiztosan az idős úrnak, és az időközben kiérkező fiának. Viszont kalapáltak serényen a szervizben. Az kizárt, ne állítsak hülyeséget – ugranak nekem hárman is, és kapok hideget-meleget. Különben is jó barátjuk az XY, kapom meg újra. Talán új barátok után kéne nézni, gondolom, de csendben maradok. Valaki hazudik.

Még a részecskeszűrő nyomáskülönbség-szenzoron mérek egy komolyabb értéket - a dízelt nem városi használatra tervezték. Összepakolok, mert a hátamon érzem, már nagyon portán kívül látnának.

A tanulság pedig az, hogy a magánszemély által árult autók ugyanúgy lehetnek taposóaknák, mint a csúnya, rossz nepperek által kínáltak. Továbbmegyek, egy magánszemély ugyanúgy folyékonyan tud hazudni, mint egy nepper. Sőt.

Videók

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Szórakozás

Hivatalos: A nézők szerint ez Mads Mikkelsen legrosszabb és legjobb filmje

Mads Mikkelsen minden túlzás nélkül tényleg nagyszerű filmekben szerepelt eddigi karrierje során, ám még egy ilyen virágzó szakmai életúton is akadnak kisebb zsákutcák.

Kép
Szórakozás

Szomorú fordulat: kirúgták a milliós borravalót begyűjtő pincért

Bár állítólag ennek az egésznek semmi köze a borravalóhoz.

Kép
Szórakozás

27 nagyszerű gengszterfilm, amit vétek lenne kihagyni

Valós történeten alapuló maffiatörténet, vagy egyszerű alvilági fikció? A választék bőséges.

Kép
Stílus

Nagyon szigorú lett a halálfejes Depeche Mode-Hublot

Nem ez már az első kollaboráció a brit zenekar és a svájci óragyártó között.

Kép
Stílus

Machine Gun Kelly új tetoválását csak nézed, de nem hiszed el

A rapper egészen masszív testdekorációja 44 tűt emésztett fel, de végigszenvedni sem lehetett gyenge.

Kép
Jármű

III. Károly Jaguarja – a királyi család első elektromos autója

Az angol király még megkoronázása előtt, hercegként vette az I-Pace-t, saját pénzéből.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!