Jó, az, ha valaki 90 évesen még autót vezet?

Idős sofőr
Forrás: Carl Smith / Getty Images

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Jelenleg nincs erre felső korhatár, de mindenkinél eljöhet az a pont, amikor érdemes elgondolkodni a jogsi pihentetésén.

A kor csupán egy szám, önmagában nem sokat mond el az emberről. Walter Röhrl például 74 éves, és bár nem ültem mellette soha, ismerek olyat, aki igen. Az biztos, hogy még most is jobban vezet, mint én valaha fogok. Oké, ő azért kétszeres rali-világbajnok, tesztpilóta a Porschénál, van némi tapasztalata, nem jött még ki a gyakorlatból sem. De azért rajta kívül is vannak az utakon idős emberek, akik még ragaszkodnak az autózáshoz, de nem minden esetben megy már nekik jól a vezetés.

A német Spiegel egy olyan oktató, Heike Hilbig véleményét kérte ki, aki külön foglalkozik idősekkel, afféle önkéntes felülvizsgálatokat végez, amelyeket vagy maga az idős sofőr, vagy annak hozzátartozói kezdeményeznek. Ilyenkor az ügyfél saját autójával járják be a megszokott útvonalakat, a szakember pedig figyeli, hogy minden rendben zajlik-e.

Hilbig szerint gyakori hiba, hogy parkolásnál nem jól mérik fel a távolságokat, tolatáskor nem mindig tudnak már kellően elfordulni, hogy a válluk fölött hátranézzenek, de a gyakorlottabbak ezt a tükrökkel ügyesen helyettesítik. Olykor az autóikon is meglátszanak már a kisebb sérülésnyomok, amelyek a pontatlanságra vezethetők vissza.

Arra a kérdésre, hogy kellene-e valakinek például 90 évesen vezetnie, az oktató úgy felel, van, akinek már 75 esztendősen is le kellene tennie a kocsit, míg akad olyan is, aki rollátorral – kerekeken guruló járókerettel – jut el a beszállásig, mégsem megy neki rosszul. Egyik emlékezetes „tanulója” 96 évesen kereste fel először, a családja nyomására, de azzal az attitűddel, hogy ő igenis megmutatja. Most kereken 100 éves, még mindig vezet, évről évre beül mellé. Legutóbb Hilbig egy ponton megkérdezte tőle, miért húzódik jobbra, majd kiderült, hamarabb észlelte a közeledő mentőt, mint instruktora.

A szakember szerint sokan attól félnek, autó nélkül elszigetelődnek a külvilágtól, ezért nem akarják meghozni a döntést, hogy abbahagyják. Ő maga próbál pártatlan maradni, tapasztalatait nem jelenti semmiféle hivatalnak, de ha úgy látja, elérkezett az idő, megpróbálja óvatosan lebeszélni az érintetteket. Felveti, hogy vannak olyan üzletek, ahonnan a napi bevásárlást is kiszállítják, és léteznek kimondottan időseknek szóló sofőrszolgálatok is – azokat igénybe véve eljutnak a boltba, a gyógyszertárba, az orvoshoz, de nincsenek a tömegközlekedéshez kötve. Az erős demenciával küzdőknél viszont inkább az lehet a megoldás, ha a kulcsot is elveszik tőlük.

Szintén megoldásnak tartja, ha az orvos javasolja páciensének, hogy biztonságosabb lenne felhagyni az autózással – azt mondja, olyan generációról van szó, amelynek tagjai még sokkal jobban hallgatnak akár a doktorokra, akár a gyógyszerészekre. Amennyiben onnan közelítik meg a dolgot, hogy mondjuk az állandó gyógyszerek befolyásolják a szükséges képességeket, megértik és ennek fényében mérlegelnek. Hilbig az önkéntes, saját döntésben hisz, viszont a rendszeres hallás- és látásvizsgálatra mindenkit kötelezne.

(forrás: Spiegel)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Szórakozás

Szomorú fordulat: kirúgták a milliós borravalót begyűjtő pincért

Bár állítólag ennek az egésznek semmi köze a borravalóhoz.

Kép
Szórakozás

27 nagyszerű gengszterfilm, amit vétek lenne kihagyni

Valós történeten alapuló maffiatörténet, vagy egyszerű alvilági fikció? A választék bőséges.

Kép
Stílus

Nagyon szigorú lett a halálfejes Depeche Mode-Hublot

Nem ez már az első kollaboráció a brit zenekar és a svájci óragyártó között.

Kép
Stílus

Machine Gun Kelly új tetoválását csak nézed, de nem hiszed el

A rapper egészen masszív testdekorációja 44 tűt emésztett fel, de végigszenvedni sem lehetett gyenge.

Kép
Jármű

III. Károly Jaguarja – a királyi család első elektromos autója

Az angol király még megkoronázása előtt, hercegként vette az I-Pace-t, saját pénzéből.

Kép
Szórakozás

Nicolas Cage mint Pókember? Már tárgyalnak róla

Persze nem a klasszikus, piros-kék hálószövőt játszaná el, hanem Pókember Noirt, akinek a hangját már kölcsönözte.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!