Jó, az, ha valaki 90 évesen még autót vezet?

Idős sofőr
Forrás: Carl Smith / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Jelenleg nincs erre felső korhatár, de mindenkinél eljöhet az a pont, amikor érdemes elgondolkodni a jogsi pihentetésén.

A kor csupán egy szám, önmagában nem sokat mond el az emberről. Walter Röhrl például 74 éves, és bár nem ültem mellette soha, ismerek olyat, aki igen. Az biztos, hogy még most is jobban vezet, mint én valaha fogok. Oké, ő azért kétszeres rali-világbajnok, tesztpilóta a Porschénál, van némi tapasztalata, nem jött még ki a gyakorlatból sem. De azért rajta kívül is vannak az utakon idős emberek, akik még ragaszkodnak az autózáshoz, de nem minden esetben megy már nekik jól a vezetés.

A német Spiegel egy olyan oktató, Heike Hilbig véleményét kérte ki, aki külön foglalkozik idősekkel, afféle önkéntes felülvizsgálatokat végez, amelyeket vagy maga az idős sofőr, vagy annak hozzátartozói kezdeményeznek. Ilyenkor az ügyfél saját autójával járják be a megszokott útvonalakat, a szakember pedig figyeli, hogy minden rendben zajlik-e.

Hilbig szerint gyakori hiba, hogy parkolásnál nem jól mérik fel a távolságokat, tolatáskor nem mindig tudnak már kellően elfordulni, hogy a válluk fölött hátranézzenek, de a gyakorlottabbak ezt a tükrökkel ügyesen helyettesítik. Olykor az autóikon is meglátszanak már a kisebb sérülésnyomok, amelyek a pontatlanságra vezethetők vissza.

Arra a kérdésre, hogy kellene-e valakinek például 90 évesen vezetnie, az oktató úgy felel, van, akinek már 75 esztendősen is le kellene tennie a kocsit, míg akad olyan is, aki rollátorral – kerekeken guruló járókerettel – jut el a beszállásig, mégsem megy neki rosszul. Egyik emlékezetes „tanulója” 96 évesen kereste fel először, a családja nyomására, de azzal az attitűddel, hogy ő igenis megmutatja. Most kereken 100 éves, még mindig vezet, évről évre beül mellé. Legutóbb Hilbig egy ponton megkérdezte tőle, miért húzódik jobbra, majd kiderült, hamarabb észlelte a közeledő mentőt, mint instruktora.

A szakember szerint sokan attól félnek, autó nélkül elszigetelődnek a külvilágtól, ezért nem akarják meghozni a döntést, hogy abbahagyják. Ő maga próbál pártatlan maradni, tapasztalatait nem jelenti semmiféle hivatalnak, de ha úgy látja, elérkezett az idő, megpróbálja óvatosan lebeszélni az érintetteket. Felveti, hogy vannak olyan üzletek, ahonnan a napi bevásárlást is kiszállítják, és léteznek kimondottan időseknek szóló sofőrszolgálatok is – azokat igénybe véve eljutnak a boltba, a gyógyszertárba, az orvoshoz, de nincsenek a tömegközlekedéshez kötve. Az erős demenciával küzdőknél viszont inkább az lehet a megoldás, ha a kulcsot is elveszik tőlük.

Szintén megoldásnak tartja, ha az orvos javasolja páciensének, hogy biztonságosabb lenne felhagyni az autózással – azt mondja, olyan generációról van szó, amelynek tagjai még sokkal jobban hallgatnak akár a doktorokra, akár a gyógyszerészekre. Amennyiben onnan közelítik meg a dolgot, hogy mondjuk az állandó gyógyszerek befolyásolják a szükséges képességeket, megértik és ennek fényében mérlegelnek. Hilbig az önkéntes, saját döntésben hisz, viszont a rendszeres hallás- és látásvizsgálatra mindenkit kötelezne.

(forrás: Spiegel)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!