Mint egy régi Macintosh: retrós mini PC-t mutatott be az Ayaneo

Ayaneo AM01
Forrás: Ayaneo

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az ötlet és a dizájn csillagos ötös, és ez szinte el is feledteti, hogy a hardver gyengécske.

Az Apple először 1984-ben mutatott be Macintosh néven számítógépet, amelyet Motorola mikroprocesszorral és 128 kilobájt memóriával szereltek, beépített képernyője 23 centi átmérőjű volt, 512 x 342 pixeles felbontással. Ezek a jellemzők így, majdnem negyven év távlatából már megmosolyogtatónak tűnnek, és a flopilemezre is alig emlékszünk. Maga a forma viszont annyira menő retró, hogy meg is ihlette a főleg kézi játékkonzolokkal foglalkozó Ayaneót.

Az Ayaneo Retro Mini PC AM01 megjelenésében nagyon egyértelműen látszik a hasonlóság, manapság ennél sokkal menőbb mini számítógépet aligha találni. Ők maguk sem tagadják a szellemi rokonságot, úgy fogalmaznak, hogy a Macintosh előtt tisztelegnek a géppel, de persze mégsem mondhatják, hogy kellett valami vagány, amit jól lekoppintanak. Még a szivárványos logót is lenyúlták, csak itt nem alma, hanem téglalap a forma.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Ayaneo AM01
forrás: Ayaneo
A retró stílust zseniálisan hozza

Ha rosszmájúak akarnánk lenni, mondhatnánk, a hardver is stimmel a nyolcvanas évekbeli Macintosh-hoz, de azért annyira nem vészes a helyzet, még ha túl acélosnak egyáltalán nem is nevezhető az alapkonfiguráció. Az AMD Ryzen 3 3200U processzor például ötéves technika, 2,6 gigahertzes órajelen működik (turbó: 3500 GHz), kétmagos, négy szálon képes dolgozni. Jár mellé nyolc giga RAM, meg 256 GB-s tárhely. Ennél azért érezhetően komolyabb a nyolcmagos, tizenhat szálas Ryzen 7 5700U-val, 32 GB RAM-mal és 1 TB-s háttértárral érkező csúcsváltozat. A kettő közt még számos lépcső van, attól függően, mennyi memóriát és mekkora tárolókapacitást szeretnénk.

A csatlakozókkal ellenben nem spóroltak: öt USB-jéből négy A-s, egy pedig C-s, van még rajta HDMI, Display Port, jack, ethernet, de kábel nélkül, Bluetooth-on vagy wifin keresztül is kapcsolódhatunk hozzá. Az Ayaneo az Indiegogóra dobta fel a termékeket, ahol jelenleg előrendelésre van lehetőség, de még decemberben elkezdik a kiszállítást. Akik gyorsan lecsapnak rá, 200 helyett 150 dollárért kapják meg az alapgépet, a csúcskivitel 462 helyett 381 dollárba kerül earlybird-kedvezménnyel. Vagyis az akciós árak átszámolva 50 ezertől 130 ezer forintig skálázódnak, engedmény nélkül 70-160 ezerbe kerülnének.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!