Hírhedt bűnöző volt az igazi Machine Gun Kelly

Machine Gun Kelly fegyveres rendőrök gyűrűjében
Forrás: Bettmann / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ezen a néven ma egy népszerű rapper ugrik be elsőre, azonban a nevet egy húszas-harmincas évekbeli emberrablótól kölcsönözte.

Ki az a Machine Gun Kelly? Erre a legtöbben nyilván rávágnák Colson Baker nevét, a 33 éves rapper elég népszerű nemcsak zenéje, hanem extravagáns stílusa és rengeteg tetoválása, na meg párja, Megan Fox révén is. Csakhogy ezt a nevet nem ő használta először: csaknem száz éve működött Machine Gun Kellyként egy hírhedt amerikai gengszter.

A húszas-harmincas évek Amerikájában, a szesztilalom idejében járunk. Ekkoriban – bár szerencsére rövid ideig – divatos bűncselekménynek számított az emberrablás, bűnbandák váltságdíj reményében hurcoltak el tehetősnek gondolt célszemélyeket, vagy akár azok gyermekét. Az egyik leghíresebb ilyen eset Charles Lindbergh családját érintette: az Atlanti-óceánt elsőként egyedül átrepülő pilóta kisfia, Charlie 1932-ben tűnt el gyerekszobájából, és bár még maga Al Capone is felajánlotta segítségét a keresésben, végül a gyermeknek csak a holtteste került elő – annak ellenére is, hogy Lindbergh kifizette a követelést.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Egy levél az emberrablótól Lindbergh-nek
forrás: Keystone-France / Gamma-Keystone / Getty Images
Egy levél az emberrablótól Lindbergh-nek

Ebben az időben, de eleinte egészen más területen kezdte bontogatni szárnyait George Kelly Barnes. Az 1895-ben Memphisben született Barnesnak rendezett, normális gyerekkora volt, elvégezte a középiskolát, sőt még egyetemre is felvették, mezőgazdásznak készült. Illetve ő annyira nem is készült, mert csapnivalóan tanult, és balhéi is voltak. Hamar ott is hagyta az iskolát, mert beleszeretett egy Geneva nevű nőbe, akivel összeházasodtak, két gyermekük született, emberünk pedig eleinte becsületes munkával, taxisofőrként próbálta eltartani a családot. Csakhogy ahogyan az egyetem, úgy ez is túl nagy nyomást helyezett rá. Még mindig csak 19 volt, amikor elhagyta az asszonyt, és egészen más irányt vett az élete: szeszcsempészetre adta a fejét.

Machine Gun Kelly
forrás: adoc-photos / Corbis / Getty Images
Machine Gun Kelly 1933-ban

Helyi gengszterekhez csapódott, és életében először úgy érezte, komoly pénzeket keres, de egyre csak jöttek a letartóztatások, és bár soha nem tartották bent sokáig, úgy döntött, hogy elköltözik Memphisből. Nevét George R. Kellyre változtatta, hogy nehezebben tudják azonosítani, és hogy családját megóvja bűnözői létének következményeitől. Nyugaton folytatta a szeszcsempészetet, ám 1928-ban leültették, miután elkapták, hogy egy indián rezervátumba juttatott be alkoholt. Előélete ismeretében meglepő, de jó magaviselete miatt korábban szabadult.

Innen Oklahomába vezetett az útja, kisebb melókat csinált meg, majd összeállt egy Steve Anderson nevű csempésszel. Kelly életére nem ő, hanem Anderson barátnője, Kathryn Throne volt hatással – a férfi háta mögött összejöttek, majd magára is hagyták Andersont. Kathryn maga sem éppen törvénytisztelő családból származott, és innentől kezdve egyetlen céljuk az volt, hogy felépítsék saját, kétszemélyes birodalmukat. A Machine Gun Kelly becenevet is a nő aggatta rá George-ra, sőt konkrétan ő adta neki első gépfegyverét, és biztatta gyakorlásra.

Kelly és felesége a tárgyaláson
forrás: Bettmann / Getty Images
Kelly és felesége, Kathryn a tárgyaláson

Hamar elkezdtek bedurvulni, hiszen a szeszcsempészet helyét kisebb fegyveres bankrablások vették át, majd jött az emberrablás, de ekkor már az FBI is Machine Gun Kelly nyakában loholt. Első áldozatuk Howard Arthur Woolwerton bankár és gyáros volt, akit egy Eddie Doll nevű gengszter bevonásával kaptak el – a férfi saját váltságdíját fizette ki, ráadásul 50 ezerről 8 ezer dollárra alkudta le, és épségben elengedték.

Ezután Charles Urschel olajmágnásra vetettek szemet, akit barátjával, Walter Jarrett-tel együtt tuszkoltak be Chevrolet-jükbe, majd Kathryn anyjának farmjára vitték őket. Jarrettet hamar elengedték, de Urschelt egy hétig tartották fogva, de a váltságdíj kicsengetése után őt is sértetlenül engedték el. Már éppen kezdték magukat nyeregben érezni, és úgy hitték, biztonságban vannak, de kiderült, hogy Urschelnek nagyszerű a memóriája, és annak ellenére is nagyon sok hasznos részlettel tudott szolgálni elrablóiról a hatóságok számára, hogy bekötözték a szemét. Így aztán segítségével az FBI rajtaütött Kellyn és második feleségén.

Machine Gun Kelly a cellája előtt
forrás: Bettmann / Getty Images
Machine Gun Kelly a cellája előtt

Végül mindkettejüket életfogytig tartó börtönre ítélték, pechjükre ugyanis övék volt az első jelentős emberrablási ügy, amelyet már a Lindbergh-törvény hatályba lépése után tárgyaltak – ez szövetségi szintre emelte ezeket a bűncselekményeket. Egyben Kellyéké volt az első per Amerikában, amelyre beengedték a kamerákat. Büntetése első 17 évét Machine Gun Kelly az Alcatrazban töltötte, majd a Leavenworth-be szállították át. Ott is halt meg szívroham következtében, pontosan 59. születésnapján. Az már csak egy apró érdekesség, hogy rabtársai a dugós gyerekpuskák után Pop Gun Kellynek csúfolták, nem tartották hitelesnek, mert bár nagystílű sztorikat mesélt, odabent mintarabnak számított.

(forrás: History Defined, Alcatraz History)

Videók

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!