Mesterséges intelligenciával készül az utolsó Beatles-nóta

Beatles-tagok ugranak egy falon
Forrás: Fiona Adams/Redferns/Getty Images

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

John Lennon és George Harrison hangját is az MI segítségével támasztották fel, ami legalább annyira aggasztó, mint amennyire lenyűgöző.

Hamarosan megjelenik egy új Beatles-dal – és ez nem valami áprilisi tréfa, nem is egy véletlenül előkeveredett hír, mondjuk 1964 őszéről. Ezt maga Paul McCartney jelentette be, a BBC-nek pedig egy rádióinterjúban bővebben is beszélt arról, miről van szó, és egyáltalán hogyan lehetséges ez egy olyan zenekar esetében, amely több mint ötven éve feloszlott, és amelynek két tagja már évtizedekkel ezelőtt elhunyt.

McCartney szerint a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, de annak lehetőségeit kihasználva nem a nulláról építettek fel egy olyan számot, amihez sem az 1980-ban meggyilkolt John Lennonnak, sem a 2001-ben elhunyt George Harrisonnak nem volt semmi köze. Ehelyett egy régi demót poroltak le, abból nyerték ki Lennon hangmintáját, így tudtak befejezni egy réges-régen félbehagyott dalt.

A zenész nem említett címet, viszont úgy tudni, arról a Now and Thenről lehet szó, amit Lennon már jóval a Beatles feloszlását követően, 1978-ban írt meg, azt a zongorán elhelyezett magnóval rögzítette. Ez a nóta is rajta van azon a kazettán, amelyet nem sokkal halála előtt készített, és For Paul (azaz Paulnak) címkével látott el, ezt már özvegye, Yoko Ono adta át McCartney-nak. Miután Lennon hangján felénekeltették az MI-vel a szöveget, már a szokásos keverési eljárásokkal véglegesítették az alkotást, a tervek szerint még idén ki is adják.

Nem ez az első alkalom, hogy a mesterséges intelligencia közreműködik Beatles-produkcióban. Peter Jackson 2021-es Get Back című Beatles-dokumentumfilmjének készítése során a szerkesztő, Emile de la Rey is számítógépekkel ismertette fel és választotta szét a tagok hangját, leszűrve róluk a háttérzajt. Sőt, McCartney legutóbbi turnéján így tudott álduettezni Lennonnal, és egy régebbi album újrakeverésénél is bevetették az MI-t. Azóta pedig csak fejlődött a technológia, amit amúgy maga McCartney egyszerre tart izgalmasnak és ijesztőnek.

(Nyitókép: a Beatles tagjai egy falon ugranak éppen, a képet a Twist and Shout album borítójához használták fel. Fotó: Fiona Adams/Redferns/Getty Images)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Különleges illatok, amiket autógyártóknak köszönhetünk

Nemcsak luxusmárkák készítenek exkluzív parfümöket, olykor teljesen hétköznapi márkák is belevágnak.

Kép
Jármű

Vége a találgatásnak: itt az új Bugatti hiperautó, a Tourbillon

A Veyron és a Chiron után itt a következő über-sportkocsi, amely szakít a W16-os hagyományokkal.

Kép
Jármű

5 izgalmas autós kirándulás, amit nem érdemes kihagyni idén nyáron

Amikor Magyarországon el akarunk jutni valahova, jellemzően a leggyorsabb megoldást, azaz az autópályákat és főútvonalakat választjuk. Vannak azonban olyan különlegesen szép autós útvonalak, amikért érdemes valamivel hosszabban vezetni – és akár önmagukban is megérnek egy hétvégi kirándulást.

Kép
Tech

Zenekedvelők előnyben: nyolc hangszórós táblagép a Lenovótól

A Lenovo Tab Plust kifejezetten a zene szerelmeseinek szánták. A táblagép önálló Bluetooth-hangszóróként is használható.

Kép
Tech

Videójáték lesz a 90-es évek kultklasszikusából

A Csillagközi invázió alapján készült játéknak már a megjelenési dátuma is megvan.

Kép
Szórakozás

Rablótámadás miatt került kórházba Roby Baggio

Az olasz futball-legenda családjával nézte az olasz–spanyol Eb-meccset, amikor fegyveresek törtek be otthonába.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!