Okos madáretető, a lusta természetfotósok álma

Bird Buddy okos madáretető
Forrás: Bird Buddy

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A Bird Buddy nemcsak kiszolgálja a madarakat, hanem fel is ismeri, sőt le is fényképezi őket.

Gyerekkoromban nagyon klassz élmény volt, amikor édesapámmal közösen megterveztünk, majd összebarkácsoltunk egy viszonylag egyszerű madáretetőt. Azóta is minden évben helyezünk el a kertben eledelt a számukra, de arra nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne kerüljenek emiatt elérhető közelségbe Fagyi, a labrador számára. Nagyon szeretem nézni azt is, amikor a fűnyírás után előjönnek csipegetni a feketerigók, mintha csak asztalt terítettem volna nekik.

Ugyanakkor minden elismerésem a természetfotósoké, mert akár madarat, akár más állatokat művészi igényességgel megörökíteni nem könnyű – hazánkban is vannak azért páran, akik lenyűgözően dolgoznak, elég, ha például Máté Bencét említjük. Ha viszont valaki nem tör az ő babérjaira, hanem mindössze annyit szeretne, hogy dokumentálja, milyen egyedek jártak a kertjében, nem feltétlenül kell, hogy az ablakban feszüljön órákon át. Többek közt ezt ígéri a Bird Buddy, az okos madáretető.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Egy előnyös madárportré
forrás: Bird Buddy/Facebook
Olyan előnyös portrék is készülhetnek, mint ez itt, egy nyílmintás rigótimáliáról

Többféle kivitelben is létezik, az alapmodell azt tudja, hogy egyrészt sima etetőként funkcionál, másrészt pedig egy mesterséges intelligencia vezérelte kamerával is felszerelték. Ezzel az éppen megérkező, majd falatozó madarakat fotózza vagy videózza, sőt fel is ismeri a fajokat. Egy kategóriával feljebb találunk olyat, ami már napelemes tetőt kapott, a csúcsmodellhez pedig tartozik itató, felszúrhatunk gyümölcsöt, van külön konzolja az etetőgolyókhoz. A vonatkozó mobilapp élettartam-hozzáférése mindegyik csomaghoz jár, a különféle kiegészítők külön is megvehetők.

A Kickstarter közösségi finanszírozós portálon egyébként éppen egy új modellre, a kifejezetten kolibrikhez kifejlesztett, azok csőréhez optimalizált Bird Buddy gyártására gyűjtenek, de e sorok írásakor már lassan zárul a lehetőség, és nagyon úgy tűnik, nem jött össze elegendő forrás a megvalósításhoz. A többi változatból azonban állítólag már százezres nagyságrendben adtak el, a kütyük pedig napi egymillió fényképet készítenek a madarakról.

A kolibris változat
forrás: Bird Buddy/Kickstarter
A kolibris változat egyelőre nem valósul meg

Ami a műszaki részleteket illeti: magát az etető házát igyekeztek úgy kialakítani, hogy strapabíró legyen. A kamera 5 megapixeles, magas dinamikatartományú, látószöge 120 fokos, videót pedig 720p-ben tud továbbítani. Állítólag az 1080p-re is képes lenne a hardver, leginkább az akkumulátor élettartama miatt döntöttek a kisebb felbontás mellett. Beépített tárhelye amúgy nincs, helyette wifin keresztül továbbítja mobileszközünknek a fotókat és videókat, de tervben van, hogy később saját tárolókapacitással rendelkező variánst is készítenek.

A 4000 milliamperórás aksi jellemzően 5-15 napot bír, ami nagyban függ a körülményektől, és attól, mennyire vadul fotózgatunk és videózunk a Bird Buddyval. A töltéshez nem kell az egész etetőn leszerelni, elég az akkut is tartalmazó elektronikai modult lekapni, aztán USB-C-n keresztül telepumpálni, de egyébként hálózatról is üzemel a készülék. Továbbá amelyikhez napelemes tető jár, annak töltése ilyen módon is megoldott. Fontos tulajdonság a vízállóság, és az is lényeges, hogy mínusz húsztól plusz ötven Celsius fokig nem kell aggódnunk az elektronika miatt sem.

Bird Buddy Pro
forrás: Bird Buddy
Ez itt a Pro csomag, amiben már minden benne van

Az etető részben újrahasznosított műanyagból készült, 23 centi magas, 16 centi széles, mélysége 17,5 centiméter. Kapacitása 0,9 literes, vagyis ennek megfelelő eledelt tudunk beletölteni, ilyenkor bő 1,1 kilót nyom, üresen 60 dekát. Elhelyezését felfüggesztéssel vagy akár falra szereléssel is meg lehet oldani, a választott csomagtól függően többféle konzol is jár hozzá. Ja, és az árak: most akciósan 200 dollártól 336 dollárig terjednek, vagyis 70 és 116 ezer forint között mozognak, amiből kuponkóddal további tíz százalék lejön. A weblap szerint viszont a teljes ár 250-480 dollár, átszámolva 86-165 ezer forint.

Mókust fotózott a kamera
forrás: Bird Buddy
Hívatlan vendég: a mókusokat távol tartani nem tudja az eszköz, de elég erős, hogy ellenálljon nekik

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!