Böhmerland: a csehszlovák óriás-motorkerékpár visszatér

Böhmerland 21 prototípusok
Forrás: Peter Knobloch

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A húszas-harmincas években gyártottak különleges megoldásokkal rendelkező gépeket, a leglátványosabb a hatalmas tengelytáv volt.

A latin Bohemia kifejezés a mai Csehország legnagyobb történelmi régióját, a történelmi Csehországot takarja. Német megfelelője a Böhmen, ebből származik a Böhmerland márkanév is. A kis motorkerékpár-gyártó céget Albin Liebisch alapította 1925-ben, az akkor Csehszlovákiában, de ma már Csehország területén fekvő Krásná Lípa városában. Néhány olyan megoldást alkalmazott, amelyek miatt már rögtön első ránézésre meg lehetett különböztetni bármi mástól a gépeit.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Az egyik legszembetűnőbb egyértelműen az elképesztően hosszú tengelytáv volt. A fő típusuk 2230 milliméteres adata ugyanis megközelíti a kisebb személyautókét, mint például a régi Suzuki Swiftét (2365 mm). A teljes hossz 3,17 méter volt, az ülést pedig a gigantikus méreteknek köszönhetően nem is két, hanem három személyre méretezték. De volt rövidített kivitel, kétszemélyes nyereggel, valamint hosszított is, amire négyen ülhettek. Utóbbit elsősorban a hadseregnek szánták.

Böhmerland
forrás: Mirek256 / Wikimedia Commons
Klasszikus Böhmerland motorkerékpár - jól látható a farrészen elhelyezett, szivarszerű tank

Ahogyan a vázat és az egyedi első villát, úgy a motort is maga Liebisch tervezte. A 600 köbcentis egyhengeres 16 lóerőt tudott, ami viszont érdekesebb, hogy ezt piszok alacsony fordulatszámon, 3600-nál adta le. Később erősebb, 24 lovas változat is készült, immár 5000-es csúccsal. Az utcai változat 95 km/h-ra volt képes, de versenymotort is építettek, 160 km/h-s végsebességgel. További furcsaság volt egyes kiviteleken a farrésznél elhelyezett két darab, szivar alakú benzintank. De idővel hagyományosabb tartállyal is szerelték. Ja, és üzemmelegen akár gázolajjal vagy fűtőolajjal is elment.

Nem beszélhetünk túl nagy példányszámról, 1925 és 1939 között a becslések szerint csupán 775 Böhmerland motorkerékpár készült el. Közbeszólt a második világháború, a Böhmerlandot is elsöpörte. Mára úgy 75 példány maradhatott fenn, ezek többnyire gyűjtőknél vagy múzeumokban vannak. De működőképesből még kevesebbet, 40-et találhatunk a világban. Ennek megfelelően az áruk is megugrott, már húsz éve is 30 ezer eurót, azaz majd 12 millió forintot kértek egy új állapotúra restaurált darabért.

Böhmerland 21 elölről
forrás: Peter Knobloch
A Böhmerland 21 prototípusa. Egész jól sikerült

2019-ben aztán Peter Knobloch találta ki, hogy feltámasztja a márkát, méghozzá a cseh-német határ közelében fekvő Turnov városában indítja be a gyártást. Knoblochról azt érdemes tudni, hogy a 3D-nyomtatásra specializálódott Tiskárna nevű cég tulajdonosa. Az elkészült, amúgy egészen jól kinéző prototípuson eredeti Böhmerlandok hagyományaival szakítva a bitang hosszú tengelytávot nem láthatjuk viszont, de a méretes, 21 colos alukerekek megmaradnak – a alumíniumöntvény felnikkel amúgy jócskán megelőzte korát a márka.

Böhmerland 21 hátulról
forrás: Peter Knobloch
Igényes részleteket látni a prototípuson

A 600-as egyhengeres blokkot 760 köbcentis sorkettesre cserélik, ez a lég-olajhűtéses nyilván sokkal modernebb is lesz, mint elődje. És persze jóval erősebb is, mivel a tervek szerint 90 lóerőt és 80 newtonmétert tud majd. Eredetileg porlasztókat képzelt el rá Knobloch, ám esélyesebb, hogy inkább injektorokkal szerelik, és megcélozzák vele az Euro 5 kibocsátási norma teljesítését. Izgalmasan hangzik továbbá a kompresszoros teljesítménynövelés ötlete. A blokkhoz ötfokozatú váltót párosítanak, a végsebesség 180 km/h lehet, a gép menetkészen 172 kilót nyom.

Böhmerland 21 hátulról
forrás: Peter Knobloch
A hatalmas kerekek megmaradtak, és érdekes karaktert adnak a gépnek

Már a név is megvan: Böhmerland 21. Ha minden úgy megy, ahogyan elképzelték, még idén elrajtolnak egy kis szériával. Ennek a sorozatnak egyes darabjaiért 58 ezer eurót, átszámolva 23 millió forintot kell kicsengetni, amiben az országspecifikus adók még nincsenek benne. Knobloch ötletelése itt nem állt meg. A benzines mellett egy elektromos változatot is tervez, amely 51 kilowattos (70 lóerős) villanymotort kaphat, 110 newtonméter nyomatékkal, 168 kilós össztömeggel, akár 325 kilométeres hatótávval.

Peter Knobloch a Böhmerland 21 nyergében
forrás: Peter Knobloch
Peter Knobloch a Böhmerland 21 nyergében

Nem csak hogy láttam az eredetit, hanem láttam versenyezni is! - Zomborácz Iván


2011-ben ott álltam Balassagyarmat lezárt belvárosában, ahol elképesztő motorversenyt rendeztek az utcákból kialakított pályán. Ez nem huligánság volt, hanem múltidézés: amikor még nem voltak a világban dedikált versenypályák, akkor lezárt közutakon zajlottak az autó- és motorversenyek, így volt GP a Népligetben, így volt az országos bajnokság része a Tihanyi Körverseny és a Svábhegyi Felfutó. Illetve ma ugyanígy van közúti futam a Man-szigeten, a csehországi Horicében, vagy a finneknél Imatrában.

A 2009-ben begyűrűző válság legsötétebb napjaiba hozott világosságot a balassagyarmati verseny feltámasztása, ahol főleg az utánpótlásnevelés kiskategóriái és a veteránok kaptak helyet, vagyis a legolcsóbban űzhető szakágak. És a város megtelt élettel, alig lehetett odaférni a szalmabálákkal biztosított pálya szélére, fürtökben lógtak mindenhol az emberek. Pár évig tudott csak működni a rendezvény, 2013-ban volt az utolsó felvonás, azóta semmi - a város vezetése a fekvőrendőröket választotta az évente egyszeri, világszínvonalú rendezvény helyett.

De vissza a Böhmerlandhoz: 2011-ben indult egy a Bátrak Versenyén, és ugyan a saját képeimet magával vitte a sírba valamelyik elhalálozott merevlemezem (viszont Zirig Árpád fotóját megőrizte az internet), de tökéletesen beleégett az emlékezetembe. Rendkívül lassan mozgott, a kihegyezett speciál motorok folyamatosan verték rá a köröket, de a közönség a mozdonyszerűen hosszú csehszlovák motornak éljenzett. Messziről lehetett hallani az érkezését, mély, pattogó hanggal közeledett, a legnagyobb fordulata nagyjából ott volt, mint a többi motornak az alapjárata, szinte meg lehetett számolni a főtengely minden fordulatát. Mintha egy dinoszauruszt mutattak volna be az állatkertben, egészen elképesztően más volt, mint bármi, amivel aznap rajthoz álltak. A tulajdonost sem zavarta: ez show volt a javából, nem is véletlen, hogy éppen erre emlékszem a legtisztábban.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!