Hogyan loptak el félmilliárdnyi bort a L’ecsót ihlető francia étteremből?

Borok a La Tour d'Argent pincéjében
Forrás: Michel BARET / Gamma-Rapho / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A La Tour d’Argent étteremnek igen tekintélyes története van, de ilyesmire még aligha volt példa.

A párizsi La Tour d’Argent (Az Ezüst Torony) étteremnek egy Michelin-csillaga van, tehát konyhája elismertnek számít, de talán még izgalmasabb a története. Egészen 1582-ig vezetik vissza, a legenda szerint III. Henrik királynak itt mutatták meg először a villa mint evőeszköz használatát, és olyan nagyságokat szolgáltak ki, mint Charlie Chaplin, Salvador Dalí, vagy Franklin D. Roosevelt. És erről a helyről mintázták a L’ecsó című animációs filmben látott éttermet is.

Az 1910-es évek elején a Terrail család vásárolta meg a vendéglátóhelyet, 1940-ben pedig a nácik elől igyekeztek menteni legértékesebb kincsüket, az épület alatt található borospincéjüket. Sikerült is, a ritka palackok túlélték a háborút, a pince pedig tovább gazdagodott, mára több mint 300 ezer üveg bort rejt, egyes tételek a nagy francia forradalom előttről származnak. A vezető sommelier további egymillió eurót költhet évente arra, hogy újabb exkluzív italokat szerezzen be.

Ugyanakkor ő maga sem léphet be egyedül a borok közé, a falakat pedig olyan vasalattal erősítették meg, ami megakadályozza a legelszántabb tolvajok bejutását is. Nem aprózták el a védelmét, na. Ennek fényében el lehet képzelni, mennyire megdöbbent a személyzet, amikor idén év elején kiderült, hogy hiányzik 83 palack. Betörésnek nyoma sem volt, a hiányzó tételek közt viszont akadt például egy Romanée Conti, ami a világ legdrágábbjai közé tartozik. A teljes kár mintegy 590 millió forint.

A nyomozás kezdetén kiderült, hogy lényegében 2020 eleje óta bármikor nyoma veszhetett az értékes boroknak. A rendőrség jelen állás szerint arra gyanakszik, hogy a 2022 áprilisában megkezdett, mintegy 15 hónapig tartó jelentősebb felújítás alatt történhetett valami, akkor ugyanis zárva tartott az étterem, és a belső teret is komolyan átszabták. Van esély tehát arra, hogy valaki kihasználta a felfordulást. Egyelőre persze ez sem biztos, és ha így is volt, még az is kérdés, hogy az építőmunkások egyike akart így némi mellékeshez jutni, vagy csak valaki ravasz módon kapott az alkalmon.

A Le Parisien az esettel kapcsolatban meginterjúvolt egy sommelier-t, aki elmondta, nem könnyű eladni az ellopott üvegeket. Azok ugyanis sorszámozottak, így a magukra valamit is adó gyűjtők nem fogják átvenni, ha kiderül a zűrös származás. Viszont megvannak ennek is a felvevőpiacai, vannak olyan borkedvelők, akik nem kérdeznek, csak fizetnek. Már ha egyáltalán még nem húzták ki a dugót a különlegességekből.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!