Te mindig adsz borravalót? Ez a szokás a nagyvilágban

Pincér kiszolgálja a vendégeket
Forrás: Pexels / Pixabay

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Megosztó kérdés, hiszen van, akinek természetes, más meg nagyon is ellenzi. De nem mindenhol fogadják örömmel.

Örök vitatéma, hogy kinek, mikor és mennyi borravalót adjunk, vagy adjunk-e egyáltalán. Legyen szó akár a futárokról, akár a taxisofőrről, akár az éttermekben a kedvünkben járó pincérekről, nyilván mindenkinek jólesik ez a figyelmesség, de persze fogyasztói oldalon meg ott vannak az egyre magasabb árak is a mérleg egyik serpenyőjében, és a sok étteremben eleve felszámolt szervizdíj sem könnyíti meg a döntést. És egyáltalán a pincér kapja végül, vagy a tulaj teszi el? Alapjában véve persze nem kötelező a borravalót adni, de a világ legtöbb országában illik, ám tegyük hozzá, ezzel azért igazából az elégedettségünket szoktuk kifejezni.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Te szoktál borravalót adni?
Igen, minden esetben.
Igen, de csak ha tényleg elégedett vagyok.
Csak amikor nyaralok.
Soha, hisz ezért kapják a fizetésüket.
Megosztom az eredményt

Idehaza általánosságban elmondható, hogy a számla végösszegének 5-15 százaléka számít ideális borravalónak, attól függően, mennyire voltunk megelégedve a kiszolgálással, a bánásmóddal. Sokszor jó gyakorlat az is, ha felkerekítjük a fizetendő összeget. Azonban ilyenkor, nyáron rengetegen nemcsak belföldön utazgatnak, hanem külföldre is látogatnak, ezért nem árt képben lenni a célországban bevett szokásokkal. Ugyanis a borravalóval kapcsolatos íratlan szabályokat a társadalmi normák, a bérszínvonal és egyéb tényezők is befolyásolják.

Azért a világ országainak túlnyomó részén hasonló a helyzet, tehát az 5-15 százalékkal nem nagyon lőhetünk mellé. Az Egyesült Államokban és Kanadában 15-20, Mexikóban 10-20 százalék közt mozog az éttermekben a borravaló mértéke, de például Új-Zélandon nem is igazán várják el, hogy adjunk. Európa-szerte az 5-10 százalék a jellemző, persze ebben lehet némi szórás, akad, ahol már a 2-5 százalék is elfogadott. Viszont van ám olyan hely is, ahol kifejezetten nem ajánlatos adni: Japánban kulturális háttere van ennek, ugyanis a jó kiszolgálásért, minőségi szolgáltatásért nem várnak el efféle ellentételezést, azt inkább természetesnek veszik. Kínában egyenesen sértő is lehet, ha jattolunk, Thaiföldön sem elvárás. Nyilván ez sem feltétlenül általános érvényű megállapítás, lehetnek olyan régiók, olyan éttermek, ahol már nyitottabbak a dologra. És ez nem jelenti azt, hogy Ázsiát egy kalap alá kell venni, több országban 10 százalék körüli extra a jellemző.

A legjobb, ha körültekintőek vagyunk, és utazás előtt utánanézünk, milyen szokások uralkodnak az adott országban. Ma, az internet korában már rengeteg lehetőségünk van erre a kifejezetten utazási tematikájú portáloktól kezdve a fórumokig mindenfelé. Aranyszabály, hogy mindenhol helyi pénznemben hagyjunk borravalót. Figyeljünk továbbá arra, szerepel-e a számlán szervizdíj. Ezt bizonyos helyeken szétosztják a dolgozók között, de nem árthat erre rákérdezni, mert ha elégedettek vagyunk egy pincér munkájával, és külön neki szeretnénk ezt kimutatni anyagiakban, csak így mehetünk biztosra.

Lényeges az is, hogy bár vannak erről szóló tündérmesék, legtöbbször a túl nagy jatt sem illő. Egyfelől konfliktusokat szülhet az étterem dolgozói között, másrészt magamutogatásnak is tűnhet, olyan érzést kelt, mintha vagyonunkkal akarnánk hivalkodni.

(forrás: HuffPost)

Videók

Kép
Jármű

Autógyűjtők Szent Grálja ez a gyönyörű sárga Ruf CTR

Már maga a Ruf CTR is egészen ritka és különleges sportautó, ebben a színben viszont még kevesebb készült.

Kép
Életmód

Belekortyolhat a sörbe a gyerek, vagy ettől lesz alkoholista?

Egy kicsi kortyocska teljesen ártatlannak tűnhet, mégis úgy fest, ez nyitja meg a kaput az alkoholproblémák előtt.

Kép
Szórakozás

Ellopott Buddha-szobor kerülhet végre vissza Nepálba

A 12. századi alkotást 1997 óta láthatta a közönség egy chicagói múzeumban, de alapos kutatómunka bizonyította be, hogy valaha ellopták.

Kép
Szórakozás

Folytatást kap Tim Burton Batman-története – egy csavarral

A zseniális rendező 1989-es produkciójával megreformálta a szuperhősfilmek műfaját, ez a stílus most nem a vásznon élhetne tovább.

Kép
Stílus

Hangulatos és stílusos: 3 pulóver, ami 2025 tavaszán biztosan ott lesz a felkapott darabok között

Tavasszal még jól jön azért egy pulóver, ötleteink között pedig lehet, hogy te is találsz neked tetsző darabot.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!