Egy alkalmazottja lophatta meg a British Museumot

A British Museum
Forrás: Tamara Menzi / Unsplash

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Aranyékszerek, drágakövek és féldrágakövek tűntek el. Igen pikáns szál, hogy eleve ebben a múzeumban őrzik a legtöbb lopott műkincset.

Számos értékes műkincsnek nyoma veszett a British Museumban, míg más tárgyak megrongálódtak. Az ügyben a rendőrség nyomoz, de az intézmény már el is bocsátotta egy alkalmazottját, akivel szemben jogi lépéseket is tesznek. Nem nehéz kitalálni, hogy a gyanú szerint ő károsíthatta meg a múzeumot.

Az eltűnt vagy megsérült tárgyak nagy része egy konkrét gyűjteményhez tartozott, kis méretű volt, és az egyik raktárban pihent. Voltak ezek között egyebek mellett aranyékszerek, drágakövek, valamint féldrágakövek és üvegek is. Időben igen jelentős intervallumot öleltek fel, hiszen a Kr. e. 15. századtól a Kr. u. 19. századig lehet besorolni őket. Mostanában egyik sem volt látható a nagyközönség számára, főleg tudományos és kutatási célokat szolgáltak.

A múzeum igazgatója, Hartwig Fischer szerint az eset lényegében példátlan. Hatására szigorították a biztonsági előírásaikat, továbbá külső szakértőt is bevontak, hogy teljesen feltérképezzék, mi hiányzik pontosan. Emellett független vizsgálattal próbálják feltárni, mi és hogyan történhetett, milyen tanulságokat érdemes levonni. Minden szükséges intézkedést készek megtenni annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló. De mindenek előtt a hiányzó műkincseket szereznék vissza.

Az ügy pikantériája, hogy magát a British Museumot is eleve azzal vádolják, hogy tárlatai jelentős részét eleve lopott leletek alkotják, amelyeket a Brit Birodalom idején a gyarmatokról gyűjtöttek össze és szállítottak az országba. Ezzel többek közt Indiát és több afrikai országot is megkárosítottak – lényegében mindent vittek, ami mozdítható volt. Az utóbbi években az aktivisták intenzív kampányba kezdtek, hogy felhívják erre a figyelmet, és nem csupán a British Museumot, hanem minden érintett európai és amerikai intézményt szembesítsenek a történelem ezen részével, végeredményben pedig a műkincsek visszakerüljenek jogos tulajdonosukhoz.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Amerika nemrég Olaszországnak szolgáltatott vissza rengeteg hasonló értéket:

Olvasd el ezt is!

Néhány éve egy emberi jogi ügyvéd, Geoffrey Robertson úgy nyilatkozott a The Guardiannek, hogy éppen a British Museumban őrzik a világon a legtöbb lopott tételt, köztük a 13. századi Beninből származó bronzokat, a görög Parthenon márványdarabjait, vagy éppen az egyiptomi rosette-i követ. Nagyon sok kétes eredetű értéket ráadásul nem is tárnak a látogatók elé, azokat zárt ajtók mögött őrizgetik. Tavaly egyébként a benini bronzok közül Nigéria már két szobrot visszakapott, de ezek egyelőre kis eredmények.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!