Egy alkalmazottja lophatta meg a British Museumot

A British Museum
Forrás: Tamara Menzi / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Aranyékszerek, drágakövek és féldrágakövek tűntek el. Igen pikáns szál, hogy eleve ebben a múzeumban őrzik a legtöbb lopott műkincset.

Számos értékes műkincsnek nyoma veszett a British Museumban, míg más tárgyak megrongálódtak. Az ügyben a rendőrség nyomoz, de az intézmény már el is bocsátotta egy alkalmazottját, akivel szemben jogi lépéseket is tesznek. Nem nehéz kitalálni, hogy a gyanú szerint ő károsíthatta meg a múzeumot.

Az eltűnt vagy megsérült tárgyak nagy része egy konkrét gyűjteményhez tartozott, kis méretű volt, és az egyik raktárban pihent. Voltak ezek között egyebek mellett aranyékszerek, drágakövek, valamint féldrágakövek és üvegek is. Időben igen jelentős intervallumot öleltek fel, hiszen a Kr. e. 15. századtól a Kr. u. 19. századig lehet besorolni őket. Mostanában egyik sem volt látható a nagyközönség számára, főleg tudományos és kutatási célokat szolgáltak.

A múzeum igazgatója, Hartwig Fischer szerint az eset lényegében példátlan. Hatására szigorították a biztonsági előírásaikat, továbbá külső szakértőt is bevontak, hogy teljesen feltérképezzék, mi hiányzik pontosan. Emellett független vizsgálattal próbálják feltárni, mi és hogyan történhetett, milyen tanulságokat érdemes levonni. Minden szükséges intézkedést készek megtenni annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló. De mindenek előtt a hiányzó műkincseket szereznék vissza.

Az ügy pikantériája, hogy magát a British Museumot is eleve azzal vádolják, hogy tárlatai jelentős részét eleve lopott leletek alkotják, amelyeket a Brit Birodalom idején a gyarmatokról gyűjtöttek össze és szállítottak az országba. Ezzel többek közt Indiát és több afrikai országot is megkárosítottak – lényegében mindent vittek, ami mozdítható volt. Az utóbbi években az aktivisták intenzív kampányba kezdtek, hogy felhívják erre a figyelmet, és nem csupán a British Museumot, hanem minden érintett európai és amerikai intézményt szembesítsenek a történelem ezen részével, végeredményben pedig a műkincsek visszakerüljenek jogos tulajdonosukhoz.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Amerika nemrég Olaszországnak szolgáltatott vissza rengeteg hasonló értéket:

Olvasd el ezt is!

Néhány éve egy emberi jogi ügyvéd, Geoffrey Robertson úgy nyilatkozott a The Guardiannek, hogy éppen a British Museumban őrzik a világon a legtöbb lopott tételt, köztük a 13. századi Beninből származó bronzokat, a görög Parthenon márványdarabjait, vagy éppen az egyiptomi rosette-i követ. Nagyon sok kétes eredetű értéket ráadásul nem is tárnak a látogatók elé, azokat zárt ajtók mögött őrizgetik. Tavaly egyébként a benini bronzok közül Nigéria már két szobrot visszakapott, de ezek egyelőre kis eredmények.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!