Több ország is visszaköveteli műkincseit a British Museumtól

Benini bronzok a British Museumban
Forrás: David Cliff / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A lopások hírére újra megpróbálják visszaszerezni mindazt, ami szerintük amúgy is őket illeti.

Jelenleg is folyik a nyomozás a British Museumban, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az intézmény egyik veteránnak mondható kurátora, Peter Higgs aranyékszereket, drágaköveket és féldrágaköveket lopott el a raktárakból. Ezeket aztán mélyen áron alul próbálta eladni, többek közt az eBayen. Azóta már Hartwig Fischer igazgató is lemondott.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Itt bővebben is írtunk az esetről:

Az ügy kínos sajátossága, hogy a British Museumot amúgy is régóta vádolják azzal, hogy lopott műkincseket mutatnak be tárlataikon, ott őrzik a világon a legtöbb eltulajdonított leletet. A mostani, nagy visszhangot kapó bűncselekmény pedig felerősítette azokat a hangokat, amelyek szerint ideje lenne mindent visszaszolgáltatni a jogos tulajdonosoknak. Újra több ország nyújtotta be ilyen irányú igényeit.

Nigéria például a benini bronzokat szeretné újra otthon látni – ezek a műkincsek (amelyeknek nagy része amúgy nem is bronzból, hanem Németországban bányászott sárgarézből készült) az egykori Benini Királyságból, a mai Nigéria területéről származnak, tavaly két szobrot már vissza is juttattak az afrikai országba. A múzeumokért és műtárgyakért felelős országos bizottság vezetője ezúttal azt hozta fel, hogy korábban pontosan azért nem akarták visszaadni nekik a bronzokat, mert attól féltek, úgy nem lennének biztonságban, ellophatnák azokat. Erre most pont azon a helyen történt bűncselekmény, ahová illegálisan vitték el a kincseiket.

Kína arra emlékeztet, hogy összesen mintegy nyolcmillió olyan lelet található a British Museumban, amelyek más országokból érkeztek. Jelentős részük ráadásul nem éppen elfogadható csatornákon, azokhoz bűn tapad. Mindezek közül számításaik szerint úgy 23 ezer tétel lehet kínai kulturális örökség. A Sang-, a Csou-, a Csin- és a Vej-dinasztia korából fennmaradt ereklyéket is zsákmányoltak a britek.

E két országon kívül Ghána, Görögország és Etiópia is jelezte, hogy igényt tartana a jogosan őket illető műkincsekre. Sőt, Bell Ribeiro-Addy brit munkáspárti politikus is ezeket a törekvéseket támogatja. Ő szintén elítéli azt az érvelést, miszerint azért nem adják ki a felbecsülhetetlen értékű tárgyakat, mert az adott országban nem tudnának megfelelően gondoskodni róluk, vigyázni rájuk. Közben pedig Nagy-Britanniában valaki képes feltenni ezeket az eBayre.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!