A bébifókák fellélegezhetnek: itt az elektromos Escalade

Cadillac Escalade IQ
Forrás: Cadillac

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A Cadillac Escalade IQ maga a négykerekű ellentmondás, de ne legyenek kétségeink, venni fogják.

Az autóipar elvileg azért fordult az elektromos hajtások felé, mert ezek összességében környezetkímélőbb megoldást jelentenek, mint a belső égésű motorok. Sokkal nehezebb viszont megmagyarázni az irdatlan méretű hobbiterepjárókat, amelyek a tisztán villanyos, vagy akár hibrid hajtásuk ellenére is az energiapazarlás tökéletes illusztrációi lennének bármely szótárban. Ebbe a mezőnybe érkezett most új szereplő, a Cadillac Escalade IQ, avagy az első full elektromos Escalade. Az amerikai gyártónak ez az egyik legfontosabb modellje, ezért rendesen oda is pakoltak mindent, amit csak tudtak.

Az autó alapját a General Motors nagyszerűen skálázható platformrendszere, az Ultium adja, ezen belül is az Ultium EV padlólemezre épül a hatalmas SUV. Ha már méretek, a maga 5,7 métere jó harminccentis növekedés a sima Escalade-hez képest. De legalább a hosszított ESV-nél rövidebb valamivel. 3,46 méteres tengelytávja ellenben mindkettőt megelőzi – viszonyításként annyit, hogy csak a tengelytáv majdnem akkora, mint egy Kia Picanto egésze. Mindez a sík padlóval kombinálva elég helyet biztosít, hogy a hátsó sorba akár a sofőrös luxuslimuzinokéhoz hasonló fullos ülés is elfér, amihez persze 12,3 colos képernyők is társulnak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Cadillac Escalade IQ oldalról
forrás: Cadillac
Csaknem 5,7 méter, vagyis hatalmas autó

Ha a harmadik üléssor is bent van, heten is utazhatunk az Escalade IQ-ban, de még ilyenkor is hatalmas, 671 literes csomagterünk marad. Ha csak öt személyre igazítjuk az üléseket, már majdnem két köbméterrel gazdálkodhatunk, míg minden hátsót ledöntve már 3375 literünk van. Ehhez még jön az első tároló 345 literrel, kihasználva, hogy ide nem kellett belső égésű motort belógatni. Vontatni mintegy 3,6 tonnát tudunk.

Ami a hajtást illeti, az Escalade IQ-t két állandó mágneses villanymotor hajtja, az összkerekes SUV 690 lóerőt és 834 newtonmétert tud, de Velocity Max módba kapcsolva még ennél is jóval több, 760 lovas teljesítmény és 1064 newtonméteres nyomaték adatik meg. Így már kevesebb mint öt másodperc alatt gyorsul százra a batár, a fékenergia-visszanyerés kapcsolható, és akár egypedálos módban is vezethetjük a Cadillacet.

Cadillac Escalade IQ
forrás: Cadillac
Nagy kaszniba sok luxus fér

Az akkumulátorcsomag pontos kapacitását egyelőre nem adták meg, de 200 kilowattóra fölötti pakkot építettek be, amelytől 725 kilométer körüli hatótávot remélhetünk. Tíz perc alatt akár 160 kilométerre elegendő tartalékot tudunk felvenni, ha 350 kilowattos gyorstöltőt használunk, de 19,2 kilowattos AC-töltővel az üres akkut úgy 13 óra teljesen feltölteni. Ilyen böszme nagy kaszninál fura ezt mondani, de a tervezésnél fontos szerepe volt az aerodinamikának, állítólag 15 százalékkal sikerült javítani az alaktényezőn.

A gyártás jövő nyáron indul a michigani Hamtramckban, a Factory Zero üzemben, az első IQ-k 2024 végén érnek oda a megrendelőkhöz. Az alapár 130 ezer dollár, vagyis 46 millió forint körül alakulhat, ez jóval több a 81 ezer dollártól kapható benzines alap-Escalade áránál, de elmarad a 153 ezres Escalade-V-től.

Itt megnézheted alaposabban is:

Galéria / 13 kép

Cadillac Escalade IQ

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!