A magyar pusztulás vérfoltos krónikája

A magyar pusztulás vérfoltos krónikája
Forrás: Zirig Árpád

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Promóció

Laptop táska – hogyan tedd praktikus és stílusos kiegészítővé?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A pokolba nem vehetsz retúrjegyet, állítja a zseniális Café Postnuclear második kötetének alcíme – nyolc év telt el az első megjelenése óta, és a világ nem csak a képregény lapjain lett még sokkal nyomasztóbb.

Hogy vennénk észre, ha suttyomban kitörne az atomháború? Csak a forró szelet éreznénk, ahogy a nyomáshullám elpihen a Kárpát-medence fölött? Földhöz vágna minket valami erő és zsarátnokként izzana égett zsírunk az elpattanó csontok között? Megszólalnának-e a szirénák vagy próbálnák eltusolni? Rákennék Sorosra, vagy csak megírná az Origo, hogy mi magyarok inkább nemzeti konzultálunk arról, hogy kimaradunk a nukleáris katasztrófából és menjen mindenki szépen szavazni akármire, aminek már se tétje, se célja, meg amúgy is, az idő örökre véget ért?

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Rég nem álltunk olyan közel a háborús atomkatasztrófához, mint most, rég nem voltak – vagy tán sosem – ilyen aszályosak a nyarak. Az, hogy egy kiszáradt Balatonban gyorsulunk életre, még inkább halálra, az már a valóságban is könnyedén elképzelhető.

Kép
forrás: Zirig Árpád

Akinek a képzelőereje nem ilyen erős vagy nem látja ennyire rossznak a helyzetet, vegye a kezébe Budai Dénes és Szűcs Gyula képregényét. Most, hogy majd’ egy évtized után itt a történet folytatása, érdemes az újra kiadott legendássá vált egyest is beszerezni. Az 1986-ban induló történet nagyon magyar és nagyon apokaliptikus: a csernobili atomerőmű robbanását nyugati szabotázsakciónak hiszi egy alkoholista szovjet tábornok és rácsap a piros gombra. A magyar hadsereg terve és taktikája természetesen azonnal bedől, így meglepően hamar előáll az a helyzet, hogy a babkonzerv többet ér az emberi életnél.

Budai rajzai és Szűcs szövegei elsőrangúak – mindkettő merít a műfaj kötelező hagyományaiból, de nem klisés panelekkel dolgoznak, hanem tökéletesen adoptálják a nyolcvanas évek magyar valóságát a pusztulásba. A mindannyiunk számára ismert tárgyak teszik izgalmassá, minden oldalon van egy-egy olyan utalás vagy kocka, amihez minden felnőttkorú kapcsolódni tud.

A gyilkos Skodák és nedves, moncsicsis tangák miatt ugye alapból tizennyolc pluszos a történet, ez most sem változott. Bátran szólhatnak az elrejtett kis csemegék azoknak, akik időben képesek kapcsolódni a nyolcvanas évek második feléhez. Nagyon szeretem, hogy nem csak a járművekben köszön vissza a gyerekkorom: a keleti és egy-két nyugati gép mellett megjelenik a Jolana gitár, a szocializmus korának fényreklámjai – az én kedvencem mégis a Jawa Mustang blokkjából készült vérfoltos láncfűrész – még akkor is egy elképesztően nagyívű alkotást kapunk, ha a történetre egyáltalán nem fókuszálunk. A szöveget is figyelembe véve pedig egy letaglózóan zseniális album a Café Postnuclear 2.

Kép
forrás: Zirig Árpád

Van ugyan olyan magyar rajzolónk, aki már ismertebb külföldön, mint idehaza (gondoljunk csak a korszakos zseni Németh Gyulára), de a Budai-Szűcs szerzőpáros is megérdemelné a képregényes világsikert. Ennek talán csak az szab határt, hogy a rengeteg vizuális és szöveges utalások rozsda- és dögszagú hegyei annyira a mieink, hogy csak a határokon innen képesek száz százalékban érvényesülni. Ennek ellenére, sőt éppen ezért nagyon becsüljük meg. Ez a magyar pusztulás krónikája. Olvassuk és tanuljunk belőle, mert még szükség lehet rá.

Kiadó: Chameleon Comix

Ár: 9490 Ft

Galéria / 12 kép

Café Postnuclear 2.

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Promóció

Laptop táska – hogyan tedd praktikus és stílusos kiegészítővé?

Kép
Szórakozás

Ezek a filmek kaszálták a legnagyobbat minimális büdzséből

Ha kevés a pénz, kreatívnak kell lenni a siker érdekében.

Kép
Szórakozás

Mutatjuk az amerikai izomautókat, amiket Hollywood miatt szerettünk meg

A benzinfaló szörnyetegek közül néhány kimondottan kedveltek a rendezők.

Kép
Jármű

Megújult a Porsche 911, először készült belőle hibrid is

Kevés jellegzetesebb formájú autót ismerünk, a modellfrissítés elsősorban műszaki szempontból hozott sok újdonságot.

Kép
Szórakozás

A világ legcudarabb motorversenyéről forgat Brad Pitt

Úgy tűnik, nem elég neki a Formula–1, a Man TT-t is megfilmesítené. Ebben Channing Tatum lesz a társa.

Kép
Szórakozás

Cseh milliárdos veszi meg a brit királyi postát

Az intézmény közel négyszáz éves története során először kerül külföldi kézbe.

Kép
Szórakozás

10 zseniális karakter a Marvel-univerzumban, akit méltatlanul elvesztegettek

Jöjjenek a Marvel-univerzum tömeggyártásának legnagyobb károsultjai, avagy karakterek, akiket elvesztegettek!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves