Ez veszélyes: a világ legcápásabb vizei

Cápa
Forrás: Alex Steyn / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Világszerte 761 kiprovokálatlan cápatámadás történt 2012 és 2021 között, a legtöbb az amerikai partok közelében.

Nekünk itt, Magyarországon aránylag nagy mákunk van, mert sem a Balatonból, sem pedig, mondjuk, a Sajó folyóból nem csaphat le ránk a nagy fehér cápa. Világszinten viszont a jelek szerint elég komolyan kell számolni a támadásokkal: New York közelében két nap alatt öt harapásról érkezett bejelentés, Floridában pedig egy zsúfolt strandon észleltek cápát.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

És akkor a kokaincápákról még nem is beszéltünk:

Olvasd el ezt is!

Oké, azért annyira nem kell berezelni, ugyanis a nemzetközi cápatámadás-adatbázis (International Shark Attack File) szerint mindössze egy a négymillióhoz az esélye annak, hogy valaha cápafogak mélyednek belénk, de sajnos a tragédiák így is megtörténnek. Tavaly összesen 57 esetet jegyeztek fel, amiből öt volt halálos, míg 2012 és 2021 között 761 kiprovokálatlan cápatámadásról van tudomásunk, ebből 60 követelt emberéletet. A kiprovokálatlan kitétel ebben a vonatkozás azt jelenti, hogy a cápa természetes környezetében történt, de az ember nem piszkálta vagy etette az állatot, nem tett semmi olyat, amivel harapásra sarkallta volna.

A vizsgált időszakban az Egyesült Államok partvidékén történt a legtöbb támadás, a 761-ből 471, igaz, arányaiban kevesebb, mindössze nyolc volt végzetes. Íme, a világ legcápásabb vizei:

Florida – 259 harapás

Napfény, strandok, pálmafák, bulik – nem véletlenül imádják rengetegen Floridát. De egyúttal ez a legveszélyesebb hely cápák szempontjából is. Ezen belül is Volusia megye áll az első helyen: csúcsidőnek számítanak a szeptemberi délutánok, kettő és három óra között. Volusiát a világ cápatámadás-fővárosaként is emlegetik. Amúgy errefelé található a rendkívül kedvelt Daytona Beach is.

Nagy fehér cápa
forrás: Marcelo Cidrack / Unsplash
A nagy fehér cápákhoz köthető a legtöbb támadás, dobogós még a tigriscápa és a bikacápa is

Ausztrália – 143 harapás

Gyakran ismételgetett okosság Ausztráliával kapcsolatban, hogy ez az az ország, ahol minden, ami mozog, meg akar minket ölni. Nyilván túlzás, az viszont biztos, hogy cápákkal érdemes számolni a partoknál. Tavaly Új-Dél-Wales és Nyugat-Ausztrália térségében 4-4, Victoriánál egy eset történt.

Hawaii – 76 harapás

A szigetcsoport második legnagyobb szigete, Maui számít a legforgalmasabbnak cápa szempontból. Természeti adottságai miatt elsősorban a tigriscápák kedvelik. Idén tavasszal történt olyan incidens, hogy egy férfi kajakjáról pecázott, amikor váratlanul szinte felöklelte a hajót egy példány.

Dél-Karolina – 45 harapás

Charleston, Horry és Beaufort volt a helyszíne a legtöbb támadásnak, de legalább itt az évtizedes távlatban feljegyzett esetek egyike sem volt halálos.

Észak-Karolina – 31 harapás

Az állam délkeleti csücskében fekvő Brunswick megyéhez kapcsolódik a legtöbb támadás. Nem véletlen, ezek a vizek ugyanis az állatok vándorlási útvonalába esnek, a legtöbb cápafajjal legalább egyszer lehet itt találkozni minden évben. 1935 óta 17 támadás történt.

Cápa
forrás: Wai Siew / Unsplash
Az áldozatok többnyire a felszínen vagy annak közelében sportoltak valamit - szörföztek vagy vízisíztek. Sokkal ritkábban támadtak meg úszókat, de azért az sem elhanyagolható

Dél-Afrika – 29 harapás

Nyugat-Fokföld tartományban történt a legutóbbi eset, ezen belül Gansbaai városának partvidékét kell megemlíteni. A nagy fehér cápák gyakori előfordulási helye, igen jelentős a populáció errefelé, de bálnafigyelő kirándulások is indulnak innen. Az utóbbi időben az agresszívvá váló orkák, vagyis kardszárnyú delfinek kezdték kiszorítani innen a cápákat.

Kalifornia – 29 harapás

San Diego a kaliforniai cápatámadások központja, itt 1926 óta összesen húszat regisztráltak.

Réunion – 19 támadás

A Franciaországhoz tartozó sziget az Indiai-óceánban található, Madagaszkártól keletre. Élővilága igen változatos, és a cápák sem ritkák a partok mentén. Noha a támadások száma nem tűnik soknak, azok csaknem fele, nyolc is halálos következményekkel járt. Arányaiban tehát az egyik leghalálosabb víz az itteni.

Turisták és dajkacápák a Maldív-szigeteknél
forrás: Arif Rasheed / Unsplash
A dajkacápák békések és többnyire ártalmatlanok. Szeretnek is velük úszni a turisták. De megtörténhet a baj

Brazília – 10 harapás

Az ország északkeleti állama, Pernambuco népszerű turistacélpont, itt van a Boa Viagem strand, valamint a 21 kis szigetből álló Fernando de Noronha szigetcsoport. Oda kell viszont figyelni, mert cápából úgy hatszor annyi akad errefelé, mint Brazília más részeinél. A kilencvenes évek óta megszaporodtak a támadások is, az önkormányzat éppen mostanság szeretné ennek okait feltárni.

Bahamák – 5 harapás

Errefelé például dajkacápák fordulnak elő nagy számban. Ezek igen békések és többnyire ártalmatlanok, ezért aztán a turisták is szívesen úszkálnak velük. De az ördög nem alszik, ha ritkán is, de azért előfordulnak támadások, pont az óvatlanság miatt.

Tippek az elkerüléshez

Bár ahogy a bevezetőből is kiderült, főleg a kora őszi, illetve nyári délutánokon gyakoriak a cápatámadások, ez leginkább azért van, mert akkor a legnagyobb az embertömeg a strandokon. Valójában viszont hajnalban és alkonyatkor nagyobb a veszély, a cápa könnyebben összetéveszti az embert valamilyen zsákmányállattal. A szakemberek szerint igyekeznek minket elkerülni, de ha az óceánban akarunk mártózni, mindenképpen számolni kell az előfordulásuk lehetőségével.

Azt mondják, érdemes kerülni a vízfelszínen való csapkodást, fröcskölést, ez ugyanis megtévesztheti a cápákat, amelyek halaktól szoktak meg efféle viselkedést. A legtöbb áldozat a statisztikák szerint a támadás idején éppen szörfdeszkán tartózkodik, vízisízik vagy más, hasonló tevékenységet folytat.

(forrás: CNN az International Shark Attack File nyomán)

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!