Ez veszélyes: a világ legcápásabb vizei

Cápa
Forrás: Alex Steyn / Unsplash

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Világszerte 761 kiprovokálatlan cápatámadás történt 2012 és 2021 között, a legtöbb az amerikai partok közelében.

Nekünk itt, Magyarországon aránylag nagy mákunk van, mert sem a Balatonból, sem pedig, mondjuk, a Sajó folyóból nem csaphat le ránk a nagy fehér cápa. Világszinten viszont a jelek szerint elég komolyan kell számolni a támadásokkal: New York közelében két nap alatt öt harapásról érkezett bejelentés, Floridában pedig egy zsúfolt strandon észleltek cápát.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

És akkor a kokaincápákról még nem is beszéltünk:

Olvasd el ezt is!

Oké, azért annyira nem kell berezelni, ugyanis a nemzetközi cápatámadás-adatbázis (International Shark Attack File) szerint mindössze egy a négymillióhoz az esélye annak, hogy valaha cápafogak mélyednek belénk, de sajnos a tragédiák így is megtörténnek. Tavaly összesen 57 esetet jegyeztek fel, amiből öt volt halálos, míg 2012 és 2021 között 761 kiprovokálatlan cápatámadásról van tudomásunk, ebből 60 követelt emberéletet. A kiprovokálatlan kitétel ebben a vonatkozás azt jelenti, hogy a cápa természetes környezetében történt, de az ember nem piszkálta vagy etette az állatot, nem tett semmi olyat, amivel harapásra sarkallta volna.

A vizsgált időszakban az Egyesült Államok partvidékén történt a legtöbb támadás, a 761-ből 471, igaz, arányaiban kevesebb, mindössze nyolc volt végzetes. Íme, a világ legcápásabb vizei:

Florida – 259 harapás

Napfény, strandok, pálmafák, bulik – nem véletlenül imádják rengetegen Floridát. De egyúttal ez a legveszélyesebb hely cápák szempontjából is. Ezen belül is Volusia megye áll az első helyen: csúcsidőnek számítanak a szeptemberi délutánok, kettő és három óra között. Volusiát a világ cápatámadás-fővárosaként is emlegetik. Amúgy errefelé található a rendkívül kedvelt Daytona Beach is.

Nagy fehér cápa
forrás: Marcelo Cidrack / Unsplash
A nagy fehér cápákhoz köthető a legtöbb támadás, dobogós még a tigriscápa és a bikacápa is

Ausztrália – 143 harapás

Gyakran ismételgetett okosság Ausztráliával kapcsolatban, hogy ez az az ország, ahol minden, ami mozog, meg akar minket ölni. Nyilván túlzás, az viszont biztos, hogy cápákkal érdemes számolni a partoknál. Tavaly Új-Dél-Wales és Nyugat-Ausztrália térségében 4-4, Victoriánál egy eset történt.

Hawaii – 76 harapás

A szigetcsoport második legnagyobb szigete, Maui számít a legforgalmasabbnak cápa szempontból. Természeti adottságai miatt elsősorban a tigriscápák kedvelik. Idén tavasszal történt olyan incidens, hogy egy férfi kajakjáról pecázott, amikor váratlanul szinte felöklelte a hajót egy példány.

Dél-Karolina – 45 harapás

Charleston, Horry és Beaufort volt a helyszíne a legtöbb támadásnak, de legalább itt az évtizedes távlatban feljegyzett esetek egyike sem volt halálos.

Észak-Karolina – 31 harapás

Az állam délkeleti csücskében fekvő Brunswick megyéhez kapcsolódik a legtöbb támadás. Nem véletlen, ezek a vizek ugyanis az állatok vándorlási útvonalába esnek, a legtöbb cápafajjal legalább egyszer lehet itt találkozni minden évben. 1935 óta 17 támadás történt.

Cápa
forrás: Wai Siew / Unsplash
Az áldozatok többnyire a felszínen vagy annak közelében sportoltak valamit - szörföztek vagy vízisíztek. Sokkal ritkábban támadtak meg úszókat, de azért az sem elhanyagolható

Dél-Afrika – 29 harapás

Nyugat-Fokföld tartományban történt a legutóbbi eset, ezen belül Gansbaai városának partvidékét kell megemlíteni. A nagy fehér cápák gyakori előfordulási helye, igen jelentős a populáció errefelé, de bálnafigyelő kirándulások is indulnak innen. Az utóbbi időben az agresszívvá váló orkák, vagyis kardszárnyú delfinek kezdték kiszorítani innen a cápákat.

Kalifornia – 29 harapás

San Diego a kaliforniai cápatámadások központja, itt 1926 óta összesen húszat regisztráltak.

Réunion – 19 támadás

A Franciaországhoz tartozó sziget az Indiai-óceánban található, Madagaszkártól keletre. Élővilága igen változatos, és a cápák sem ritkák a partok mentén. Noha a támadások száma nem tűnik soknak, azok csaknem fele, nyolc is halálos következményekkel járt. Arányaiban tehát az egyik leghalálosabb víz az itteni.

Turisták és dajkacápák a Maldív-szigeteknél
forrás: Arif Rasheed / Unsplash
A dajkacápák békések és többnyire ártalmatlanok. Szeretnek is velük úszni a turisták. De megtörténhet a baj

Brazília – 10 harapás

Az ország északkeleti állama, Pernambuco népszerű turistacélpont, itt van a Boa Viagem strand, valamint a 21 kis szigetből álló Fernando de Noronha szigetcsoport. Oda kell viszont figyelni, mert cápából úgy hatszor annyi akad errefelé, mint Brazília más részeinél. A kilencvenes évek óta megszaporodtak a támadások is, az önkormányzat éppen mostanság szeretné ennek okait feltárni.

Bahamák – 5 harapás

Errefelé például dajkacápák fordulnak elő nagy számban. Ezek igen békések és többnyire ártalmatlanok, ezért aztán a turisták is szívesen úszkálnak velük. De az ördög nem alszik, ha ritkán is, de azért előfordulnak támadások, pont az óvatlanság miatt.

Tippek az elkerüléshez

Bár ahogy a bevezetőből is kiderült, főleg a kora őszi, illetve nyári délutánokon gyakoriak a cápatámadások, ez leginkább azért van, mert akkor a legnagyobb az embertömeg a strandokon. Valójában viszont hajnalban és alkonyatkor nagyobb a veszély, a cápa könnyebben összetéveszti az embert valamilyen zsákmányállattal. A szakemberek szerint igyekeznek minket elkerülni, de ha az óceánban akarunk mártózni, mindenképpen számolni kell az előfordulásuk lehetőségével.

Azt mondják, érdemes kerülni a vízfelszínen való csapkodást, fröcskölést, ez ugyanis megtévesztheti a cápákat, amelyek halaktól szoktak meg efféle viselkedést. A legtöbb áldozat a statisztikák szerint a támadás idején éppen szörfdeszkán tartózkodik, vízisízik vagy más, hasonló tevékenységet folytat.

(forrás: CNN az International Shark Attack File nyomán)

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!