Leütötte Muhammad Alit, majd medvével birkózott

Wepner jobbosa közelít Ali felé
Forrás: Heinz Kluetmeier / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Otthon

Öt okos eszköz, amitől jobb lesz az otthonod

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Chuck Wepner nagy küzdő volt a szorítóban, még ha soha nem is lett belőle bajnok. Ő inspirálta Rocky figuráját, amiért aztán be is perelte Sylvester Stallonét.

Vannak a boksztörténelemnek olyan alakjai, akikre mindenki emlékszik, és emlékezni fog még jóval visszavonulásuk után is. Muhammad Ali, Sugar Ray Robinson, Rocky Marciano, Papp Laci – vagy a nem is olyan régen még aktív bunyósok közül Mike Tyson, a rendre visszatérő Floyd Mayweather Jr. vagy Roy Jones Jr. Nem emlegetjük velük egy lapon Charles "Chuck" Wepnert, nem is véletlenül, hiszen soha nem volt nagy bajnok. Mégis egy nagyszerű sportemberről van szó, aki nagyon jól állta az ütéseket, és néha elkapott egy-egy nevesebb ellenfelet.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Chuck Wepner
forrás: David Howells / Corbis / Getty Images
Chuck Wepner: az igazi Rocky Balboa, aki padlóra küldte még Muhammad Alit is

Küzdelmes fiatalkor

Egy BBC Sportnak adott interjúban szinte büszkén mesélte, hogy ő aztán tudott vérezni. Pályafutása során 328 öltést gyűjtött össze, kilencszer tört el az orra, de ez soha nem zavarta. Megedzette az élet, mondhatnánk, ugyanis a New Jersey-i Bayonne városában nőtt fel, amire úgy emlékszik vissza, hogy hihetetlenül kemény volt. Az utcán tanult bunyózni, mert kellett a túléléshez. 13 éves koráig egy szenes kamrából kialakított szobában élt, édesanyja és nagyszülei nevelték. Kipróbálta a kosárlabdát is, majd 15 évesen – persze az életkoráról hazudva és édesanyját rábeszélve – jelentkezett a tengerészgyalogsághoz, ahol három évet húzott le. Bekerült a bokszcsapatba, és már ott is azzal tűnt ki, hogy nagyon jól bírta az ellenfelek ütéseit. Aztán egy katonai bajnokságot is megnyert.

Chuck Wepner az Ali elleni meccs előtt
forrás: Bettmann / Getty Images
Chuck Wepner az Ali elleni meccs előtt

A Sports Illustrated egyszer megírta róla, hogy megmentette három pilóta életét, mivel kihúzta őket a lángoló repülőgépből. Leszerelése után aztán még inkább az ökölvívás felé fordult, benevezett a New York Golden Gloves amatőr tornára, amelyet nehézsúlyban meg is nyert. 1964-ben, huszonöt éves korában szegődött profinak (esetében leginkább félprofizmusról beszélhetünk, hiszen mellette mindig volt munkája), győzelmekkel kezdett, bokszolt a Madison Square Gardenben is. Be-becsúsztak azért vereségek is, de kimondottan jó volt a mérlege, közben pedig ráaggatták a The Bayonne Bleeder becenevet, utalva részben a városkára, ahol felnőtt, valamint arra, mennyire szívós ellenfél, aki ugyanakkor vérezni is tud rendesen.

A hatvanas évek vége hozta el számára az első igazán komoly riválisokat. Összecsapott José „King” Romannal, Puerto Rico első világbajnoki kihívó státuszig jutó bunyósával (1973-ban Foremantől kapott ki), két hónappal később pedig az akkor már olimpiai bajnok, később profi világbajnok zsenivel, George Foremannel. Előbbi meccset pontozással, utóbbi technikai KO-val bukta el. 1970-ben megverte a mexikóiak akkori nagy sztárját, Manuel Ramost, majd feladni kényszerült Sonny Liston ellen.

Győzelem Joe Bugner ellen

Említést érdemel az az 1970. szeptemberi mérkőzés, amelyen Joe Bugner ellen szállt ringbe. Ez elsősorban az ellenfél személye miatt izgalmas, ő ugyanis Kreul József néven Szőregen született, magyar származású. Később felvette a Bugner nevet, majd ausztrál és brit állampolgár is lett. Olyan nevekkel bunyózott, mint Ali vagy Frazier, és lényegében még aktív sportpályafutása mellett színészkedni kezdett. Több Bud Spencer-filmben (például Akit Buldózernek hívtak, Én a vízilovakkal vagyok) alakított rosszfiút, valamint a Jean-Claude van Damme-féle Streetfighterben is feltűnt, több más mozi mellett. De hogy a sportot sem vette félvállról, jól bizonyítja, hogy több év kihagyás után visszatérve, 1995-ben ausztrál bajnok lett, 1998-ban pedig James „Csonttörő” Smith-t verte a betöltetlen WBF nehézsúlyú bajnoki címért: világbajnok lett.

A nagy meccs: Muhammad Ali

Na, de vissza Chuck Wepnerhez. Számára ugyanis egy igen jó szériát, meg néhány állami bajnoki címet követően 1975-ben érkezett el a nagy lehetőség. Kihívhatta Muhammad Alit a WBA és a WBC világbajnoki övéért. Ali nem sokkal korábban nyerte el az öveket George Foremantől, akit a nyolcadik menetben ki is ütött, előtt pedig Fraziert győzte le. Jól jelezte az erőviszonyokat az is, hogy míg a bajnok másfél millió dollárért szerződött le a meccsre, addig kihívóként Wepnernek százezret fizettek. De még ez is több volt, mint amit valaha keresett, és először volt lehetősége arra, hogy úgy igazán, minden idejét a célnak szentelve készülhessen fel, ne kelljen mellette más munkákat is végeznie.

Chuck Wepner jobbosa betalál
forrás: Bettmann / Getty Images
Chuck Wepner jobbosa betalál Alinak

Ilyen körülmények között aligha számított bárki is arra, hogy a 15 menetesre tervezett összecsapás kilencedik menetében Ali lesz az, aki padlót fog. Márpedig így történt, noha a bajnok segítői aztán arra próbálták felhívni a vezetőbíró figyelmét, hogy Wepner rálépett a lábára, ezzel elbuktatva Alit. Közben viszont Wepner az edzőjéhez, Al Bravermanhez fordult: „Al, indítsd a kocsit. Megyünk a bankba, milliomosok vagyunk.” Csakhogy az edzője rögtön lehűtötte, mondván Ali felállt, és igencsak dühös.

A folytatásban Ali – immár mondatni: bosszúból – teljes lendülettel nekiesett Wepnernek, akinek felszakadt mindkét szemöldöke, eltört az orra, de állta a sarat. Immár nem volt kérdés, ki nyeri a meccset, csupán azért küzdhetett, hogy végigbírja a tizenöt menetet. Ez 19 másodperc híján sikerült is neki, ám a bajnok leütötte. Amikor a bíró, Tony Perez odalépett hozzá, azt mondta neki: „Chuck, túl erősen vérzel.” Erre ő annyit felelt: „Meg ne próbáld. Hadd csináljam végig a menetet. Hadd csináljam végig a meccset.” A bíró megkérdezte, hány ujját mutatja, mire Wepner visszakérdezett: „Hányat tippelhetek?” Így a bunyós minden tiltakozása és az ohiói Richfield Coliseum 15 ezres közönségének tombolása ellenére a mérkőzésnek itt lett vége. 19 másodperc – ennyi maradt, csupán ennyi választotta el Chuck Wepnert, hogy lábon kihordja a Muhammad Ali elleni meccset. Kapott cserébe 23 öltést, a bajnok gázsijának tizenötödét, és valamit, ami miatt mégis róla írunk most, és amiért bekerült a boksztörténelembe: ő lett a negyedik ember, akinek sikerült padlóztatnia Muhammad Alit.

Ali padlóra küldi Wepnert
forrás: Bettmann / Getty Images
Ali végül padlóra küldte Wepnert

Élet Ali után

A nagy meccs után már nem igazán ment úgy a bunyó Wepnernek, mint azelőtt. Nyert még ugyan meccseket, de utolsó tíz összecsapásának öt győzelem és öt vereség volt a mérlege. 1976-ban, még aktív bokszolóként elvállalt egy haknit a népszerű pankrátorral, Andréval, az óriással szemben (a 211 centiméter magas francia André René Roussimoff 1993-ban hunyt el, mindössze 46 évesen). De ha azt hinnénk, ő volt a legfurcsább ellenfél, akkor tévedünk: egy New Jersey-i bárban kétszer is birkózott a Victor nevű idomított medvével.

André, az óriás és Wepner
forrás: Bettmann / Getty Images
André, az óriás még a ringből is kidobta

Amúgy egy italkereskedés értékesítőjeként dolgozott sokáig, de nemcsak az eladás volt a dolga, hanem – mondjuk úgy – általános problémamegoldó emberként is számítottak rá, vagyis a tartozások behajtásában kamatoztatta boksztudását. A hetvenes évek végére teljesen szétesett az élete, kábítószerekhez nyúlt, gyakran fogyasztott kokaint. Nagyrészt ezért bukott el egy szerepet a Rocky II-ben, az akkor már igazi sztárnak számító Sylvester Stallone filmjében – kettejük kapcsolatáról még lesz szó egy kicsit később.

1985-ben kábítószer-birtoklásért börtönbe került, de erre az időszakra sem úgy emlékszik vissza, mint élete mélypontjára: bár a legtöbbeknek valóban trauma és szenvedés lehet a rács mögött töltött idő, őt azonban bármerre ment, bajnokként éltették, komoly tisztelettel néztek rá. Sőt, régi ismerősökkel is találkozott. Eredetileg tíz évet kapott, de önkéntes munkát vállalt, a börtön ökölvívó csapatát edzette. Ugyan a tehetséges öklözők hiánya miatt hamar feloszlott a csapat, Wepnert három év után kiengedték.

Akiről Rockyt mintázták

Azon a hihetetlenül végződő estén, amikor Wepner csaknem végignyomta a tizenöt menetet Ali ellen, hősiessége megihletett valakit, aki egy Los Angeles-i moziban követte a közvetítést. Olyannyira, hogy az illető a meccs után hazarohant, hogy papírra vesse ötletét. Slyvester Stallonéról van szó, aki Chuck Wepnerről mintázva alkotta meg Rocky Balboa karakterét. A színésznek addig javarészt kisebb, jelentéktelenebb szerepei voltak, a Rocky 1976-ban bemutatott első része hozta el számára az áttörést, forgatókönyvíróként és főszereplőként is elismeréseket zsebelt be az olasz származású amatőr öklöző történetével, aki talpon marad a legyőzhetetlen bajnokkal szemben.

Sylvester Stallone és Burgess Meredith
forrás: Bettmann / Getty Images
A címszereplő Sylvester Stallone, valamint az edzőjét, Mickey Goldmillt megszemélyesítő Burgess Meredith a Rocky első részének forgatásán

Az 1977-es Oscar-gálán a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb vágás díját is bezsebelte a film, nem volt kérdés, hogy készül folytatás. A Rocky II-re Stallone szerette volna szerződtetni Wepnert is, méghozzá Rocky Balboa edzőpartnerét alakította volna, de az említett drogproblémák miatt ez nem valósult meg. A filmből viszont komplett franchise kerekedett, 1990-ben már az ötödik rész is elkészült, aztán hosszú szünet után 2006-ban a Rocky Balboa című mozival tért vissza a karakter, hogy később a Creed-széria jelentse a folytatást – ennek a harmadik darabját éppen idén tavasszal mutatják be. Ja, és még egy kis hasonlóság: a Rocky III-ban Stallone egy gálameccsen szembekerült Hulk Hogannel – a bokszoló vs. pankrátor leosztás szintén megvolt Chuck Wepner életében, amikor a francia óriással meccselt.

Wepner 2003-ban úgy döntött, bepereli Stallonét, és kártérítést követel, amiért sehol nem tüntették fel, hogy róla mintázták a sikersorozat főhősét. 2006-ban értek véget a tárgyalások, és egy nyilvánosságra nem hozott összeget meg is ítéltek neki. Emellett pedig immár jogosan hangoztathatta bárhol, hogy valóban róla szól a Rocky története. A bírósági döntés egyúttal lehetővé tette, hogy bármiféle káros jogkövetkezmény nélkül megfilmesíthető legyen Wepner pályafutása.

Chuck Wepner és Liev Schreiber
forrás: Taylor Hill / FilmMagic / Getty Images
Chuck Wepner mellett a Chuck című filmben őt alakító Liev Schreiber

Készült is ilyen film: 2016-ban Liev Schreiber címszereplésével a Chuck, amelyet az Egyesült Királyságban, valamint Írországban The Bleeder címmel mutattak be, valamint 2019-ben a The Brawler, Zach McGowannel, és dokumentumfilmek is feldolgozták történetét. Tavaly pedig leleplezték Chuck Wepner szobrát a bayonne-i Collins Parkban. A február végén 84. születésnapját ünneplő egykori sportoló tehát némi késéssel kapta meg ugyanazt az elismerést, mint a filmbéli Rocky Balboa.

BBC Sports

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Otthon

Öt okos eszköz, amitől jobb lesz az otthonod

Kép
Szórakozás

A focicsapat menedzsere Patek Philippe-re és Teslára szórta a lopott pénzt

Közel nyolcmilliárd forintnyi dollárt sikkasztott el, amit aztán nem sikerült jól befektetni.

Kép
Tech

Elon Musk azonnal kirúgatná a Disney vezérigazgatóját, mert az nem hirdet nála

Elon Musk továbbra is csúcsformában van, pedig az elmúlt hetekben is nagyot ment.

Kép
Jármű

A Cybertruck még Porschét vontatva is lenyomott egy Porschét

Pedig a 911-es nem is húzott maga után Cybertruckot.

Kép
Jármű

Mohó volt a tulaj, rajta maradt a törött Lamborghini

Senki nem adta meg a vágyott 1,5 millió dollárt, 1,35-ért meg hülye lett volna odaadni.

Kép
Stílus

13 óra, amiből kiderül, hogy tart ma az óraipar

Összeszedtük az idei év legfontosabb újdonságait, amelyekből kiderül, mit gondolnak a világról a gyártók.

Kép
Szórakozás

Három új Marvel-sorozat jön a Disney Plusra

Két spinoffot és egy animációs szériát kapunk, az egyik már januárban megérkezik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!