Könyv

Kép
Szórakozás

220 milliót érhet az első Harry Potter-könyv eredeti borítóterve

Ez pedig új rekordot jelentene a varázslóvilággal kapcsolatos ereklyék között.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Szórakozás

Ebben a könyvtárban pótdíj helyett macskás fotókat is elfogadnak

Sajnos nem állandó ez a fajta megoldás, de egész márciusban lehet cicákkal megbocsátást nyerni.

Kép
Szórakozás

Nehéz megszokni, de a mentes is lehet finom

Egy nap azt vettem észre, hogy jé, gluténérzékeny vagyok. Egy szoftos kettes típusú diabétesz már megelőzte, így nagy váltást nem okozott az életemben: kenyeret addig se nagyon ettem már, a lisztes dolgokból leginkább a jó pasták, mintsem a kényelmi szendvicsek hiányoznak. Néha persze bűnözik az ember egyet, de amúgy tök jól elvagyok a pufikenyérrel meg az ázsiai rizstésztákkal.

Kép
Szórakozás

A valóság íze a palackban - Natúr borok könyvajánló

Milyen ízű egy bor, ha él, ha nem ölték meg a benne csendben dolgozó mikroorganizmusokat? A natúr borokat alig ismerik Magyarországon, pedig, ha valamiben van kitörési lehetőség a nemzetközi piacra, akkor ez az.

Kép
Szórakozás

A séf, a tenger és a kolbász

Amikor a kertbe is undorodva lépek ki a latyak, a nyálka meg a másodpercek alatt elolvadó hódara miatt, akkor az ideális olvasmány kiragad a telét vesztett Közép-Európából, és lepottyant oda, ahova nyaralni visz az álomhajó, vagy valamelyik fapados légitársaság.

Kép
Szórakozás

A könyv, amire évtizedek óta vártunk

Kezdjük a lényeggel: végre magyarul is megjelent Julia Child legendás szakácskönyve, A francia konyha művészete. 768 oldal, 1186 gramm, több mint félezer recept, száz ábra – nemcsak megírni volt óriási munka, de magyar nyelvre lefordítani is, így kifejezetten örülök, hogy az évekig tartó várakozás után végre valaki felvállalta a hazai kiadást.

Kép
Szórakozás

Felejtsük el a bolti tésztákat

Amikor beütött a Covid, minden átrendeződött, aki kapott levegőt, az hirtelen hobbipékké vált. Tízezrek küzdöttek otthon a kenyérrel, a lefolyóba ragadt tésztamaradékkal, a hisztis kovásszal, a paraszti kemence termodinamikai szimulációjával a harmadikon.

Kép
Szórakozás

Félelem és reszketés Iklódbördőcén

A rézfaszú bagoly nincs benne, s gyakorlatilag ez az egyetlen hibája a könyvnek. A Bestiarium Hungaricum zseniális szakmunka - a magyar mitológia rossz arcú lényei találkoznak a vészterhes jelennel.

Kép
Szórakozás

Tökéletes otthoni kávé? Nem lehetetlen!

Azt hiszem, még most, az első igazi bekezdés előtt főzök egy feketét, mert ahogy belemélyedek James Hoffmann könyvébe, tudom, koffeinhiányom lesz.

Kép
Szórakozás

Milyen mély az oroszok csapdája?

Vannak napok, amikre hosszú évek távlatából is emlékezünk. Pontosan fel tudjuk idézni, mit csináltunk aznap, hogyan indult, miként folytatódott.

Kép
Szórakozás

13 milliót érő Micimackó-vázlat került elő egy fiókból

A rajzot maga E. H. Shepard készítette 1958-ban, de lényegében ugyanez az illusztráció szerepelt az 1926-ban kiadott könyvben is.

Kép
Szórakozás

Vajon megehetem? Újra megjelent a gombászok bibliája

Nem meghalni jó dolog. Gyomorfájósan fetrengeni sem túl kellemes tevékenység, így nem csoda, hogy az emberekben történelmi szinten kialakult egyfajta távolságtartás a gombákkal kapcsolatban. Vagyunk azonban néhányan, akiknek az életösztönét felülírja egy másik súlyos, belénk kódolt genetikai örökség, a gyűjtögető életmód. Képesek vagyunk izgatottan lamentálni: vajon megehetem?

Kép
Szórakozás

Férfinak lenni, pasinak maradni

Nyári olvasmány, férfitémában – két könyvet ajánlunk, amelyek gyakorlatilag ugyanarról szólnak, igaz, nagyon eltérő aspektusból közelítve ahhoz, ami mindannyiunkat megmozgat, még akkor is, ha nem merjük vagy nem akarjuk megfogalmazni.

Kép
Szórakozás

Tartótisztek: a magyar múlt sötét oldala

Ahhoz, hogy valahogy elbotorkáljunk a jelenben, tényleg illene ismerni a múltat. Sajnos ez Magyarországon nem is olyan egyszerű, hiszen mifelénk úgy kenik el rutinból a történelmet, mint valami olvadófélben levő vajat. Arra, hogy milyen volt a valós alak, az eredeti állapot, nagyon kevesen emlékeznek – éppen ezért elképzelhetetlenül fontos az a munka, amit Tabajdi Gábor végzett legújabb könyve kapcsán.

Kép
Szórakozás

Kerti ösvény egy finomabb világhoz - Horváth Gábor – Török Patrícia: Séfasztal a kert végében

Erre a könyvre már tényleg szükség volt. Unikális párosítása napfénynek, talajnak, tűznek és aromáknak: jól jön a kertészkedőknek, de fontos ott is, ahol tudatos konyhát vinnének. Elengedhetetlen azoknak, akik szeretik az életet, a zöld környezetet és a vibráló ízeket.

Kép
Szórakozás

Kegyes hazugság egy boldogabb életért

Váncsa István új szakácskönyve több, mint receptek sora. Bár szokatlan összetevőkkel is dolgozik, nem azokon, vagy a technológián van a hangsúly: az életet teszi szerethetővé.