Emlékszel még Crazy Frogra? Ennyi pénzt termelt az idegesítő béka

Crazy Frog
Forrás: Crazy Frog / Youtube

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A legtöbbünknek az a bizonyos Axel F-feldolgozás jut eszébe erről az animált figuráról, ami amúgy nem is béka. De mi az igazi sztorija?

Crazy Frog, vagyis az őrült béka a kétezres évek elején hódított, emlékszem, nekem is volt olyan osztálytársam, akinek ő volt a csengőhangja. Volt persze több zeneszám is, amit feldolgoztak ezzel a fura és kissé idegesítő CGI-karakterrel, de a legismertebb mindenképpen az Axel F, azaz a Beverly Hills-i zsaru zenéje. Erről van szó, azóta – csak ez az amúgy későbbi, 2009-es feltöltés – 4,5 milliárd (!) megtekintést produkált a Youtube-on:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ebből a népszerűségből nem nehéz kitalálni, hogy elég sok pénzt termelt. Amikor az Axel F cover kijött, 2005-ben a brit slágerlisták élére is felkerült. Virális lett a videója a Youtube-on, és több híresség mobilja is így szólalt meg. A brit csengőhangpiacot 31 százalékos részesedéssel uralta, így csak abban az esztendőben, csak onnan 40 millió fontot szakított. Európa-szerte összesen 11 millió letöltést regisztráltak – még mindig csak 2005-ről beszélünk –, komoly tévés reklámkampány is épült rá. Ha pedig úgy vesszük, műfajteremtőnek is nevezhető, mert utána számos éneklő állatos videó árasztotta el a megosztókat.

De kinek a fejéből pattant ki ez az egész? A dolog összetett, mert nem úgy indult, hogy hoppá, akkor én most megcsinálom Crazy Frogot. Egy 17 éves svéd srác, Daniel Malmedahl még 1997-ben rögzítette, amint saját hangjával egy kétütemű motort utánoz, felrakta a netre, aztán még tévéműsorba is meghívták, hogy adja elő. Produkciója 2TAKTARE.MP3 fájlnéven terjedt. Íme:

Ezt a felvételt hallotta meg évekkel később Daniel honfitársa, az animátorként dolgozó Erik Wernquist, és úgy gondolta, csinál hozzá egy mókás figurát. Nem volt vele különösebb célja, csak poénnak tartotta, így 2003. október 15-én feltöltötte az internetre a The Annoying Thing, szabad fordításban az Idegesítő Izé nevű karaktert. Ahogy mondja, a Crazy Frogot később már valaki más aggatta rá, pedig se nem őrült, se nem béka. A hang és az animáció tulajdonosát ezután külön-külön keresték meg azok, akik üzleti lehetőséget láttak benne, ők ketten csak később találkoztak egymással.

Wernquist már a Crazy Frog után került a svéd Kaktus Filmhez, de nem pont emiatt a munkája miatt vették fel. Egy interjúban pályája csúcsának azt a pillanatot nevezte, amikor feltöltötte a figuráról készült klipet a netre. Nagyon jók voltak a visszajelzések, és akkor még nem volt semmilyen üzleti megfontolású körítés.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!