Robot vezényelte a zenekart Dél-Koreában

EveR 6 robot karmester
Forrás: National Theater of Korea

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az EveR 6 nevű android karmesterként irányította a nemzeti zenekart, ráadásul meglepően jól vizsgázott.

Érdekes kísérletnek lehettek tanúi azok, akik ott voltak a koreai nemzeti zenekar június végi koncertjén a szöuli Koreai Nemzeti Színházban. A koncerten ugyanis nem a megszokott karmester, Choi Soo-yeoul vezényelt, hanem egy ember formájú robot, egy android, amit EveR 6-nak hívnak.A robotot az állami háttérrel rendelkező kutatás-fejlesztési intézet, a Korea Institute of Industrial Technology szakemberei készítették, és ez volt az első alkalom, hogy egy igazi, nagy zenekar elé állították oda karmesterként. Ott volt azért mellette hús-vér emberként Choi Soo-yeoul, aki az előadás után úgy fogalmazott, meglepően jól teljesített a robot, várakozáson felül hozta azokat az aprólékos, finom mozdulatokat, amelyekre ebben a szerepkörben szükség van. Hiányosságai közül azt emelte ki, hogy nincs igazi hallása, és nem tud a zenekar tagjainak minden rezdülésére figyelni.

A nézőtéren ott volt a tradicionális koreai zene kutatásával foglalkozó Lee Young-ju is, aki úgy véli, van még tennivalójuk a mérnököknek és programozóknak. EveR 6 ugyanis alapvetően jól végezte a munkáját, de az igazi finomságok hiányoztak, és jelenleg még nem képes arra sem, hogy készen tartsa a zenekart az azonnali, kollektív bekapcsolódásra, illetve nem tud hirtelen reagálni a történésekre. Később, ha a mesterséges intelligencia segítségével valós időben tudja majd elemezni a zenét, sokat fejlődhet.

A koncerten bemutatott öt darabból hármat vezényelt a robot, ebből egyet az igazi karmesterrel közösen dirigáltak. Utóbbi szerint ez jól mutatja, hogy az ember és a gép képes lehet együtt dolgozni, az androidot a tervek szerint egyébként is segédeszközként használnák, nem pedig valakinek a kiváltására szánják. Choi nem is hiszi, hogy a technológia helyettesíthetné a karmestereket.

Mindenesetre ez nem a legelső hasonló próbálkozás: 2017-ben már Andrea Bocellinek is vezényelt robot, az akkori gépet az ABB fejlesztette. De más, kezdetlegesebb változatok korábban is voltak, 2009-ben a franciaországi Rennes-ben egy ipari robotból kialakított "karmester" lépett színpadra.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Kép
Jármű

28 emlékezetes autós film, amit látnod kell

Az autó egy filmben lehet főszereplő vagy kulcsfontosságú kellék – egy biztos: sokszor tesz emlékezetessé egy-egy jelenetet.

Kép
Szórakozás

Nem bűnbak: milyen szezont fut Szoboszlai Liverpoolban?

A magyar válogatott csapatkapitánya hihetetlenül erősen kezdett új csapatában, de az utóbbi időben többször is céltáblává vált.

Kép
Szórakozás

38 év után dőlt meg a diszkoszvetés világrekordja

Az eddigi csúcs 1986 óta volt érinthetetlen, most nem is akárki múlta felül: Mykolas Aleknának édesapja is ebben a sportágban remekelt.

Kép
Életmód

Drogkeresőként megbukott – kiváló mentőkutya lett

Roger, a nyolcéves labrador legutóbb a tajvani földrengés túlélőinek felkutatásán dolgozott.

Kép
Életmód

90 kilót dobott le John Goodman – ez a titka

A színész elhatározta, hogy minőségibb életet akar élni, és kitartóan halad is ezen az úton.

Kép
Szórakozás

„Csak a nézettség kedvéért nem tudok leülni senkivel beszélgetni” – Interjú az Adom a napom műsorvezetőjével, Geszti Péterrel

Április 15-én visszatért a képernyőkre a VIASAT3 közkedvelt reality talkshow-ja, az Adom a napom, melyben hazai hírességek mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Az új részek kapcsán Geszti Péter műsorvezetőt kérdeztük.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!