Dinoszaurusznyomokat találtak az egyik angol sziget partjain

Dinoszaurusz-lábnyom a Wight-szigeten
Forrás: JBA Consulting / Environment Agency

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A lábnyomokra a Wight-szigeten bukkantak, amikor éppen azt vizsgálták, hogyan lehetne megvédeni a partot az erős hullámoktól.

Jó állapotban fennmaradt dinoszaurusz-lábnyomokra bukkantak az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-sziget partjain. A területet éppen a brit környezetvédelmi ügynökség mérnökei vizsgálták, hogy megfejtsék, hogyan lehetne fokozni a partszakasz védelmét az erős hullámokkal és áradásokkal szemben. Ráadásul nem is egy minden távoli szegletben fedezték fel a nyomokat, hanem egy kávézó, egy parkoló és buszmegálló szomszédságában.

Szakértők szerint a lábnyomok mintegy 125 millió évesek, és a Mantellisaurushoz köthetők. Ezek az őslények a kora kréta korszakban éltek a mai Anglia területén, akár 7-8 méter hosszúra is megnőttek, kifejlett egyedei 750 kilogramm körül nyomtak. A szigeten amúgy működik dinoszauruszmúzeum, amiből nem nehéz megtippelni, hogy a kutatók nem lepődtek meg igazán a leleteken. Az intézmény kurátora, Martin Munt szerint a Wight-sziget egyenesen Európa leggazdagabb lelőhelye dinók szempontjából.

Az idők során a szigeten már harmincöt különféle dinoszaurusz maradványait azonosították. Ezek egyike a Mantellisaurus is, amelynek már eleve a típuspéldányát is itt találták meg 1917-ben. Az egyik falu, Atherfield után eredetileg Iguanodon atherfieldensisnek nevezték el, mivel akkor az Iguanodon nem egyik fajának tekintették, ám később saját nembe sorolták.

A La Manche csatornában található Wight-sziget egyébként nemcsak leleteiről nevezetes. 1969-ben mindössze tizenegy nappal Woodstock után vette itt kezdetét egy nagy fesztivál, 1970-re pedig felül is múlta annak látogatottságát. Olyan fellépőket láthatott a közönség, mint Jimi Hendrix, Miles Davis, a The Doors, a The Who, Leonard Cohen vagy a Jethro Tull, de lehetne még sorolni. Több évtizedes kihagyás után a kétezres évek elején támasztották fel a rendezvényt, idén nyáron mások mellett Robbie Williams, a Blondie és a The Chemical Brothers is színpadra állt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!