Kokaincápák köröznek Florida partjainál

Kokaincápák köröznek Florida partjainál
Forrás: David Clode / Unsplash (az eredeti kép forrása)

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Vélhetően a lebukástól félő drogfutárok által a tengerbe vetett csomagoktól sikerült teljesen beállniuk.

A kokainmedve történetét sokan ismerik, részben a nemrég bemutatott, valós történések ihlette, de persze alaposan kiszínezett filmnek köszönhetően. A kokaincápákról ellenben vélhetően kevesebben hallottak, pedig ezek is köztünk élnek – pontosabban Florida partjainál úszkálnak totál beállva. Nagy valószínűséggel a lebukástól megijedő drogfutárok és -csempészek által a tengerbe vetett csomagok okozhatják a problémát.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Lendvai Zsolt
Lendvai Zsolt újságíró, szerkesztő
Sportriporternek készültem, de helyi tévés, majd autós újságíró lettem. Az InStyle Mennél a lehető legérdekesebb témákat igyekszem megtalálni, és szórakoztatóan átadni.

Elsőre persze viccesnek tűnik a sztori, jobban belegondolva viszont csöppet sem az. Részben ezért is foglalkozik a témával dokumentumfilmben a Discovery. Ezeknek a cápáknak a viselkedését egy tudóscsapat kutatja, akik a körülményeket is vizsgálják. A kutatócsoport vezetője, Tracy Fanara környezetmérnök szerint az esetek nagyon jól mutatják a szomorú tényt, hogy minden, amit az ember legyárt vagy bejuttat a saját szervezetébe, végső soron a szennyvízhálózatba, és sok esetben a természetes vizekbe jut, ott komoly károkat okozva.

Ez a helyzet a kábítószerrel is: a vízbe kerülő tasakok megsérülnek, onnantól kezdve pedig elkerülhetetlen, hogy a drog feloldódjon, és az élőlények szervezetébe jusson. Fanara és a brit Tom Hird tengerbiológus többek közt azt tapasztalta, hogy az embereket jellemzően inkább kerülő, tőlük lehetőség szerint távolodó pörölycápák pont fordítva tettek, mint általában: a búvárok felé úsztak, igen bizonytalan mozgással. Egyes homokpadi cápák pedig egy valójában ott sem lévő, csak általuk behallucinált tárgy körül úszkáltak körbe-körbe.

De nemcsak azt bizonyítják korábbi kutatások, hogy a gyógyszerek, vagy olyan tudatmódosítók, mint a kokain, a ketamin vagy a metamfetamin hatással vannak a halakra is, sőt a feltételezések szerint ugyanúgy kialakulhat náluk is függőség, mint az embereknél. Hanem emellett kísérleteztek csaligolyókba töltött úgynevezett halporral is, ami olyan viselkedést idézett elő, mint amilyet a macskaféléknél a macskamenta. Valósággal felpörgeti őket, sokkal aktívabbak lesznek.

A drogcsempészet persze nemcsak a vízi élővilág szempontjából jelent nagy problémát az Egyesült Államokban. Országos szinten is jelentős mennyiség köt ki Floridában, többek közt a Dél-Amerikából érkező szállítmányok kedvelt célpontja ez a térség. A menekülő csempészek által tengerbe dobott csomagokat sokszor partra is mossák a hullámok, csak a múlt hónapban mintegy 186 millió dollár, azaz bő 60 milliárd forint értékű kábítószer került ki a Karib-tengerből és az Atlanti-óceánból.

A Cocaine Sharks, azaz Kokaincápák dokumentumfilm premierjét a Cápák Hete műsorfolyamának keretein belül tartja a Discovery e hét szerdán, de a magyarországi programban egyelőre nem találkoztunk a címmel.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!