Repülő taxikban látja a jövőt Dubaj

Az egyik vertiport látványterve
Forrás: Skysports Infrastructure

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Saját taxihálózat épülne a repülő járművekre, amelyek minden fontosabb helyszínre és nevezetességhez szállítanának utasokat.

Világelsőként létesülhet repülőtaxi-hálózat Dubajban. A Skysports Infrastructure a város legfontosabb pontjait és fő nevezetességeit kötné össze ezzel a szolgáltatással, kialakítva a leszállópályákat és az ezekhez kötődő infrastruktúrát. Az első négy állomás a nemzetközi repülőtér, a pálmafát formázó mesterséges sziget, a Palm Jumeirah, továbbá a belváros, illetve a homokos strandot, gasztronómiai különlegességeket és szabadtéri szórakoztató-központot is kínáló Dubai Marina közelében lesz.

Így nagyon gyorsan, közlekedési akadályoktól mentesen utazhatnának a turisták e célpontok között, ráadásul közvetlen károsanyag-kibocsátás nélkül, mivel elektromos járműveket használnának. Úgynevezett eVTOL-okról van szó: ebben a rövidítésben az „e” az elektromosra utal, míg a VTOL a „Vertical Take Off and Landing”, azaz függőleges fel- és leszállás rövidítése. Tehát olyan gépről – alapvetően drónról – beszélünk, amely klasszikus értelemben vett kifutópálya nélkül üzemeltethető.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A Joby eVTOL-ja
forrás: Joby Aviation
A Joby eVTOL-ja úgy néz ki, mint egy helikopter és egy drón keresztezése. Négy utas fér be a pilóta mellé, mögé

A Skysports elsősorban a Joby Aviationnel működik együtt, az amerikai gyártó eVTOL-jának idén nyáron már a repülési teszteket is engedélyezte az USA Szövetségi Légügyi Hivatala. Céljuk, hogy az ő légi járművük kerüljön elsőként kereskedelmi forgalomba. Amellett, hogy lokálisan zéró-emissziós és zajterhelése is jóval elenyészőbb mint mondjuk egy helikopteré, a hatmotoros gép a gyáriak szerint 240 kilométert tud megtenni egy töltéssel, csúcssebessége pedig 320 km/h. Ebből látszik, hogy nagy távolságok leküzdésére nem ideális, de városon belüli, taxiszerű alkalmazásra nagyon is. Viszonyításképpen: a Dubai Marina és a belváros közötti távolság bő húsz kilométer csupán.

A pilóta mellett még négy utasnak jut hely a Joby Aviation eVTOL-jában, vagyis e tekintetben egy átlagos személyautót tud helyettesíteni. Hogy mennyivel gyorsabb a közúti közlekedésnél, természetesen a körülményektől függ. Viszont a hazai tesztek során New York belvárosából például hét perc alatt jutottak el a John F. Kennedy nemzetközi repülőtérre, ugyanezt autóval 49 perc alatt tudták megtenni.

Az egyik vertiport látványterve
forrás: Skysports Infrastructure
A le- és felszállópályákat vertiport néven emlegetik

A jövő tehát úgy fest, a repülő taxiké, számos startup dolgozik már saját hálózatának előkészületein, a tervek szerint ez a szolgáltatás is egyszerűen megrendelhető lesz például okostelefonos alkalmazásokon keresztül, és nagy légitársaságok is bevonnák az eVTOL-okat a reptéri transzferbe. Jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy a 2030-as években terjed el igazán az utasszállításnak ez a módja, a Skysports viszont afféle úttörőként már 2026-ban szeretné élesben is beindítani a dubaji légi taxizást. A terveket már a sejk is jóváhagyta.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!