Hollywood is szereti, valaki most megvette a szellemvárost

Eagle Mountain
Forrás: El-Toro / Wikimedia Commons

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A kaliforniai Eagle Mountain egykor bányásztelepülés volt, majd elnéptelenedett. Börtönvárosként született újjá, de csak átmenetileg.

Egy titokzatos vevő nemrég 22,5 millió dollárt, vagyis 7,8 milliárd forintot fizetett ki a kaliforniai Eagle Mountain nevű szellemvárosért. Az új tulajdonos egy cég, amelyről annyit lehet tudni, hogy Ecology Mountain Holdingsnak hívják, a kaliforniai Cerritosban jegyezték be. De hogy miért is érdekes ez az egész egyáltalán? Elsősorban az egykori település története miatt.

Eagle Mountain ugyanis bányászvárosként jött létre, amikor 1948-ban Henry Kaiser és a Kaiser Steel Corporation megnyitotta itt a környék legnagyobb vasércbányáját. A kedvelt üdülőhelytől, Palm Springstől mindössze másfél órányi autóútra fekvő Eagle Mountainnek fénykorában mintegy négyezer lakosa volt, többségük természetesen a bányában dolgozott, számukra épült itt mintegy négyszáz otthon, de voltak mobilházak és lakókocsipark is.

A bányászok és családjaik kikapcsolódását koncertterem, park, uszoda, tenisz-, baseball- és bowlingpályák szolgálták, vallásgyakorlásukat nyolc templom biztosította, volt három saját iskolája a városkának, de bevásárlóközpont, panziók, kollégium és benzinkutak is rendelkezésre álltak. Tehát ha nem is egy pezsgő nagyvárosról beszélhetünk, azért egy kellően ellátott kis hely volt, a Joshua Tree Nemzeti Park szomszédságában, nagyvárosok aránylag elérhető közelségében, a mexikói határtól sem túl messze – legalábbis, ha amerikai léptékben értjük a távolságokat.

Azonban 1981-ben a bánya bezárt, nem sokkal később, 1983-ban a Kaiser Steel Corporation is megszűnt, a város pedig nem meglepő módon hanyatlásnak indult. Mivel a fő bevételi forrást, a legnagyobb munkaadót kihúzták alóluk, a lakosság elvándorolt, az utolsó üzletre 1982-ben, az ötvenes évek elejétől működő postára 1983-ban került lakat. Később próbáltak még életet lehelni Eagle Mountainbe, kevés sikerrel. Az egyik bevásárlóközpontot börtönné alakították, a létesítmény 1991-től 2003-ig működött, alacsony kockázatú fogvatartottakat őriztek benne, munkát adva azoknak, akik még kitartottak, vagy hajlandók volt visszatérni, utána azonban már ennyi sem maradt. Idővel még a síneket is felszedték, hogy újrahasznosítsák.

Noha 2015-ben az Eagle Crest Energy Company megvásárolta a bánya területével kapcsolatos jogokat, hogy megújuló energiával kapcsolatos projektbe kezdjen itt, csak a tervezésig jutottak, időközben lejártak a vonatkozó engedélyek. Ma már többnyire csupán a lakóházak és egyéb ingatlanok maradványai fogadják a látogatót, egyedül az egyik iskolaépület van használatban.

Hollywood viszont talán éppen az elhagyatottsága miatt kedveli, legutóbb például Christopher Nolan Tenetjének egyik forgatási helyszíne volt, de a Ewan McGregorral és Scarlett Johanssonnal a főszerepben 2005-ben bemutatott A sziget, vagy a Keanu Reeves-féle Constantine, a démonvadász elkészítésekor is eszébe jutott a filmeseknek. Az amerikai Top Gear stábja többször is visszatért ide.

Egyelőre rejtély, milyen tervei vannak a területtel az új tulajdonosnak. Kicsi a valószínűsége, hogy újra be lehetne népesíteni a szellemvárost, de valamilyen turisztikai látványosságot vagy ipari befektetést azért el lehet képzelni még arrafelé.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!