Hamis lehet a világ legdrágább érméje

Eid Mar érme
Forrás: Roma Numismatics

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az aukciósház vezetőjét le is tartóztatták, a 4,2 millió dolláros Eid Mar származása kérdéses.

Az érmegyűjtés kicsiben is egész jópofa hobbi, aki viszont nagyban játszik, nemcsak a különféle jubileumokra kibocsátott limitált szériákra vadászhat, hanem antik darabokra, igazi ritkaságokra is. A világrekordot egy Eid Mar érme tartotta, amelyet 2020-ban adott el 4,2 millió dollárért, átszámolva 1,5 milliárd forintért a Roma Numismatics aukciósház. De később kiderült, van vele egy egészen apró bökkenő: nem tisztázott az eredete.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Az Eid Mar, azaz Március Idusa nevet viselő érme több szempontból is különleges. Julius Caesar meggyilkolása után, a történelmi jelentőségű esemény emlékének megőrzésére verette Brutus – erre utal maga az elnevezés is. Másfelől pedig az is növeli az értékét, hogy mai ismereteink szerint mindössze három darab maradt fenn. Nem csoda, ha egy tehetős gyűjtő ekkora vagyont volt hajlandó kifizetni érte. Ám az ügyben jelenleg is nyomozás zajlik, mivel meghamisíthatták az érme származását.

A Brit Numizmatikai Kereskedelmi Szövetség elnöke, Christopher Martin szerint a Roma Numismatics cégvezetője, Richard Beale 2009-ben hirtelen robbant be az érmekereskedelem világába, és gyorsan sikereket ért el. Sok kollégája irigykedve és egyben gyanakodva figyelte, hogy lényegében tapasztalat nélkül milliós darabokkal üzletel. Az Eid Mart állítólag egy Italo Vecchi nevű olasz származású kereskedőtől kapta – róla azt érdemes tudni, hogy a British Museumnak is dolgozott, de volt, hogy bajba keveredett, például amikor az Egyesült Államokba próbált belépni elvámolatlan görög érmékkel.

De visszatérve a ritka római érméhez: azt Beale már 2015-ben megpróbálta eladni egy New York-i rendezvényen, méghozzá közvetlenül kínálta fel egy meg nem nevezett vevőnek. A jelen pillanatban csak 1. informátorként hivatkozott személy nem vette meg tőle, de elmondta, Beale úgy fogalmazott, az Eid Mar egy régi svájci gyűjteményből származik. A nyomozásban résztvevő, műkincscsempészekre szakosodott különleges ügynök, Brenton Easter szerint ezt a kifejezést a kétes eredetű tárgyakra használják bizonyos körökben. Az ezt követő években Beale és Vecchi azon dolgozott, hogy hamis tanúsítványokkal támassza alá az érme eredetét, vásároltak is olyan iratokat, amelyek Dominique de Chambrier báró kollekciójának darabjaként azonosították azt.

Az Eid Marról annyit tudni biztosan, hogy a múltban a világ számos pontján feltűnt, Európa mellett Észak-Afrikában és Indiában is. Származását, korábbi tulajdonosait felkutatni tehát nem könnyű feladat. Mindenesetre Beale-t letartóztatták, és többek közt nagy értékű lopással, orgazdasággal, csalással vádolják. Vecchit még nem gyanúsították meg, de folyik a nyomozás vele szemben.

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!