Állad a padlón, olyat gyorsul a svájci fiatalok autója

A Mythen rekorddöntés közben
Forrás: Alessandro Della Bella / ETH Zürich

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Kevesebb mint egy másodperc alatt gyorsul százra, ezzel a Rimac Neverát, sőt a McMurtry Spéirlinget is durván elveri. Egyetemisták csinálták.

0,956 másodperc – csupán ennyire van szüksége a Mythen nevű autónak ahhoz, hogy 0-ról 100 km/h-ra gyorsuljon. És mindezt nem valami komoly tapasztalatokkal rendelkező tradicionális autógyártó érte el, és nem is egy mindent egy lapra feltevő elektromos újonc. Svájci egyetemisták döntöttek rekordot: az Akademischer Motorsportverein Zürich, vagyis az AMZ csapatát a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola hallgatói alapították 2006-ban, azóta rendszeres résztvevői a Formula Student versenyeinek.

Legújabb prototípusuk, a Mythen – amely a 2019-es Formula Student-autó továbbfejlesztéseként született – természetesen ismét együléses versenyautó, méghozzá tisztán elektromos hajtással. A rekordkísérlet során Kate Maggetti vezette, és ezzel a 0,956 másodperces eredménnyel magasan felülmúlta az eddigi csúcstartó, a stuttgarti egyetem 1,461 másodperces idejét. Mármint persze, ez a durván fél másodperc alapvetően semmi, de arányaiban, ezen a szinten mégis jelentős különbség. A Guinness-rekordok bizottsága is hitelesítette az új csúcsot.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videón a rekorddöntés:

Amúgy távolságban kifejezve mindössze 12,24 méterre volt szüksége Maggettinek és a Mythennek, hogy százra gyorsuljon, közben a legnagyobb gyorsulás 3,81 g-s volt. A versenygép futam során mért csúcsteljesítménye 155,4 kilowatt, azaz 211 lóerő volt, ami nem hangzik rettenetesen soknak, viszont a kedvező alaktényezőnek és a nagyon kis, 137 kilós tömegnek köszönhetően tökéletesen elég volt a rekordhoz. Egyébként az AMZ honlapja szerint a Mythen négy agymotorjából 240 kilowattos, azaz 326 lovas rendszerteljesítmény adódik.

Az AMZ csapata
forrás: Alessandro Della Bella / ETH Zürich
Az AMZ csapata

A rekorddöntés mellett azt is elmondhatják magukról a svájci fiatalok, hogy övék az első elektromos jármű, amely egy másodpercen belül csinálta meg a nulla-százat. Egyúttal pedig lenyomták a legjobban gyorsuló szériaautót, a Rimac Neverát (1,81 másodperces 0-100 km/h), sőt a McMurtry Spéirling egyedi versenyautót (1,5 másodperces 0-96 km/h) is.

A Nevera rekordjairól itt olvashatsz:

Olvasd el ezt is!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!