Mérgező „ételeket” ajánlott a mesterséges intelligencia

Mérgező „ételeket” ajánlott a mesterséges intelligencia
Forrás: Possessed Photography / Unsplash (az eredeti kép forrása)

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy új-zélandi szupermarket a technikát hívta segítségül, hogy ne vesszenek kárba az élelmiszerek. Nagyon rosszul sült el a próbálkozás, de ebben a felhasználóknak is nagy szerepük volt.

A mesterséges intelligencia közreműködésével szeretett volna tenni az élelmiszer-pazarlás ellen egy új-zélandi szupermarket, de a végeredmény finoman szólva sem lett sikeres. A Pak ’n Save üzletlánc azért indította el a ChatGPT-n alapuló Savey Meal-Bot nevű szolgáltatást, hogy segítsen a vevőknek a hűtőben található megmaradt alapanyagok felhasználásában, így azokat ne kelljen kidobni. A lényeg annyi volt, hogy legalább három hozzávalót adjunk meg, abból pedig a gép kidobja az áhított receptet.

Ahelyett viszont, hogy eredeti célját beteljesítve az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentését és a spórolást támogatta volna a chatbot, olykor egyértelműen életveszélyes kombinációkat is összehozott. A tökéletes alkoholmentes szomjoltó leíráshoz például a nagyjából aromás vízkeveréknek fordítható összeállítás tartozott – csakhogy valójában az erősen mérgező és maró klór állt volna elő a folyamat végére.

Egy másik felhasználó nyereménye a Friss lehelet fantázianevű mocktail (vagyis alkoholmentes koktél) lett volna, azonban ezt valahogyan rizsből és fehérítőből képzelte megvalósítani az MI. Nehéz megmondani, hogy vajon ez, vagy a hangyairtós-ragasztós szendvics lehetett-e a legelvetemültebb ajánlás.

Itt persze rögtön adná magát, hogy élcelődjünk a mesterséges intelligencián, azonban túlnyomórészt az emberi hülyeség miatt állt elő ez a helyzet. Hiszen ha valaki ételreceptet szeretne megtudni, ahhoz alapanyagként véletlenül sem érdemes a fent említett vegyszereket megadni, elvégre az MI csak az általunk megjelölt hozzávalókból dolgozik. Más kérdés, hogy egy ilyen programnak azért ki kellene szűrnie az egészségre ártalmas tényezőket.

A szupermarketlánc szóvivője mindenesetre kifejezte sajnálatát, hogy egyesek ilyen helytelenül használták a Savey Meal-Botot. Egyúttal pedig megígérték, hogy finomhangolják a szolgáltatást, hogy mindenféle körülmények között biztonságos legyen a használata. Úgy fest, sikerült is, az Insider tapasztalatai szerint már eltűntek a korábban kreált veszélyes receptek a rendszerből, új kéréseknél pedig érvénytelen összetevőre figyelmeztet, ha rosszalkodni próbálunk. Azért a fogkrémes-marhahúsos tésztát még most is előzékenyen összedobja.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!