Mérgező „ételeket” ajánlott a mesterséges intelligencia

Mérgező „ételeket” ajánlott a mesterséges intelligencia
Forrás: Possessed Photography / Unsplash (az eredeti kép forrása)

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Egy új-zélandi szupermarket a technikát hívta segítségül, hogy ne vesszenek kárba az élelmiszerek. Nagyon rosszul sült el a próbálkozás, de ebben a felhasználóknak is nagy szerepük volt.

A mesterséges intelligencia közreműködésével szeretett volna tenni az élelmiszer-pazarlás ellen egy új-zélandi szupermarket, de a végeredmény finoman szólva sem lett sikeres. A Pak ’n Save üzletlánc azért indította el a ChatGPT-n alapuló Savey Meal-Bot nevű szolgáltatást, hogy segítsen a vevőknek a hűtőben található megmaradt alapanyagok felhasználásában, így azokat ne kelljen kidobni. A lényeg annyi volt, hogy legalább három hozzávalót adjunk meg, abból pedig a gép kidobja az áhított receptet.

Ahelyett viszont, hogy eredeti célját beteljesítve az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentését és a spórolást támogatta volna a chatbot, olykor egyértelműen életveszélyes kombinációkat is összehozott. A tökéletes alkoholmentes szomjoltó leíráshoz például a nagyjából aromás vízkeveréknek fordítható összeállítás tartozott – csakhogy valójában az erősen mérgező és maró klór állt volna elő a folyamat végére.

Egy másik felhasználó nyereménye a Friss lehelet fantázianevű mocktail (vagyis alkoholmentes koktél) lett volna, azonban ezt valahogyan rizsből és fehérítőből képzelte megvalósítani az MI. Nehéz megmondani, hogy vajon ez, vagy a hangyairtós-ragasztós szendvics lehetett-e a legelvetemültebb ajánlás.

Itt persze rögtön adná magát, hogy élcelődjünk a mesterséges intelligencián, azonban túlnyomórészt az emberi hülyeség miatt állt elő ez a helyzet. Hiszen ha valaki ételreceptet szeretne megtudni, ahhoz alapanyagként véletlenül sem érdemes a fent említett vegyszereket megadni, elvégre az MI csak az általunk megjelölt hozzávalókból dolgozik. Más kérdés, hogy egy ilyen programnak azért ki kellene szűrnie az egészségre ártalmas tényezőket.

A szupermarketlánc szóvivője mindenesetre kifejezte sajnálatát, hogy egyesek ilyen helytelenül használták a Savey Meal-Botot. Egyúttal pedig megígérték, hogy finomhangolják a szolgáltatást, hogy mindenféle körülmények között biztonságos legyen a használata. Úgy fest, sikerült is, az Insider tapasztalatai szerint már eltűntek a korábban kreált veszélyes receptek a rendszerből, új kéréseknél pedig érvénytelen összetevőre figyelmeztet, ha rosszalkodni próbálunk. Azért a fogkrémes-marhahúsos tésztát még most is előzékenyen összedobja.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!