Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Napelem a háztetőn
Forrás: Mischa Keijser / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Minden forintunkhoz kettőt tesz az állam, ha új rendszert szeretnénk kiépíteni. Ezek a legfontosabb tudnivalók.

A cikk támogatója az E.ON

Napelemet, de milyet?

Aki ma Magyarországon napelemekkel szeretné gazdaságosabbá tenni otthona energiaellátását, alapvetően két utat választhat: az egyszerű betáplálást vagy az akkumulátorral kiegészített napelemes rendszer kiépítését. Előbbi azt jelenti, hogy a megtermelt fölösleget visszatáplálhatjuk az országos hálózatba – márpedig fölösleg biztosan keletkezik majd, hiszen az előállított villamosenergia nem állandó, nyáron a hosszabb nappalok és a több napsütés miatt többet, télen kevesebbet termelünk. Ezzel szemben az akkumulátoros napelemes rendszereknél nem feltétlenül az országos villamosenergia-hálózatba kerül a fölöslegünk, hanem eltároljuk magunknak, legalábbis az aksi teljes kapacitásának eléréséig.

Nagyon jó megoldás a hibrid üzemű napelemes rendszer, amely képes visszatáplálásra, de az akkumulátorokban eltárolt energiát felhasználva is el tudja látni az otthonunkat. Ez azért hasznos, mert legtöbbünknek az életritmusa nem esik egybe azzal, hogy mikor termel jobban és mikor kevésbé a napelemes rendszer. Hiszen reggel, munkába indulás előtt, valamint késő délután, este több áramot használunk, ezek a fogyasztási csúcsok, a termelési csúcs pedig érthető módon a kettő közé esik, amikor a legtöbbet süt a nap.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Most besegít az állam

Az, hogy ki melyiket választja, egyéni preferencia kérdése, nyilván árban és megtérülésben is vannak különbségek. Idén viszont a Napenergia Plusz programban elég jelentős támogatáshoz lehet jutni a napelemes rendszerek telepítéséhez, az állam kimondottan az új beruházásokat támogatja, legyen szó családi házról, ikerházról vagy sorházról. A pályázat teljes keretösszege 75 milliárd forint, egy-egy háztartás pedig akár ötmillió forintot is kaphat, vissza nem térítendő formában. Ehhez kell persze önerő is, 34 százalék, de a költségek 66 százalékát az állam állja azoknál, akik sikerrel pályáznak. Tehát egy durván 7,5 milliós projektet megúszunk úgy 2,5 millióból.

Fontos, hogy a rendszernek 4-5 kW teljesítményű inverterrel és 7,5-10 kWh kapacitású tárolóval kell rendelkeznie, a napelempanelek teljesítménye pedig legfeljebb az inverter teljesítményének 120 százalékát teheti ki. Viszont a pályázatban az adminisztráció, a tervezés, az engedélyezés, az eszköz- és anyagköltség, valamint a munkadíj is elszámolható.

Ki pályázhat támogatásra?

A 75 milliárd forintos keretösszegből összesen több mint tizenötezer háztartás részesül majd. Olyan magánszemélyek pályázhatnak, akik állandó magyar lakcímmel és hazai adóazonosító jellel rendelkeznek. Abban az ingatlanban, amelyre a rendszert telepíteni szeretnék, résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal kell bírniuk. De ugyanarra az otthonra csak egy pályázat nyújtható be.

Az első lépés az előregisztráció, ennek lehetősége január 15-én már meg is nyílt ezen a felületen. Ekkor még nem kell terveket benyújtani, annyi a cél, hogy elbírálják, egyáltalán jogosultak vagyunk-e a programban való részvételre. Ezt tizenöt munkanapon belül meg is teszik, és megkapjuk az értesítést az elfogadásról vagy a hiánypótlásról. Ezt követően a tényleges támogatási kérelemhez kivitelezési szerződést és költségtervet kell csatolni. Ehhez érdemes már előre felkeresni a kivitelezőt egyeztetés céljából, hogy amikor be kell nyújtani a dokumentumokat, már minél gyorsabban megtehessük.

Természetesen itt is körültekintőnek kell lenni, érdemes olyan partnert választani, akinek ezen a téren nagy tapasztalata és stabil háttere van, és az is előny, ha a teljes folyamatot kézbe tudja venni a felméréstől az üzembe helyezésig. Az E.ON például már több mint húszezer lakossági rendszer kiépítésén van túl, csak tavaly nyolcezret dolgoztak ki Magyarországon. Így az első konzultációktól kezdve a tervezésen és megvalósításon át a használatba vételig teljes körű a szolgáltatásuk. A 25 éves teljesítménygarancia pedig egy ilyen hosszú távú befektetés esetén szintén megnyugtatóan hat.

A végleges, teljes pályázati anyag beadását követően újabb tizenöt napos várakozás következik, a kiírónak ennyi idő alatt kell eldöntenie, elfogadja-e vagy sem. Ha sikerrel jártunk, legfeljebb két éven belül történik meg a kifizetés, de sok esetben várhatóan már ennél jóval hamarabb hozzájuthatunk a megítélt összeghez.

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Kép
Jármű

Mika Häkkinen megtanít vezetni – ha megveszed a kocsiját

A finn exversenyző egy különleges McLaren P1-et bocsát árverésre, a 780 milliós árba egy kis extrát is bújtat.

Kép
Szórakozás

Van egy Harry Potter-jelenet, amit 95-ször kellett felvenni

És harminc kamerát is használtak hozzá, hogy minden olyan legyen, amilyennek akarják.

Kép
Életmód

Kilenc hónapig a reptéren élt egy olasz férfi

Igen, Tom Hanksnek valóban van egy ilyen filmje, de ez most a valóság: a 83 éves bácsi Bologna repterén ütött tábort.

Kép
Szórakozás

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Advertisement