Erdő és mező virágai hozták meg a magyar bronzot a Fagylalt Európa-bajnokságon

A magyar csapat az alkotásokkal
Forrás: Csokoládé Akadémia / Facebook

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A magyar ízvilágot bemutató desszertkülönlegességek elnyerték a zsűri tetszését, így Somogyi Renáta, Gácsi Zoltán és Füredi Krisztián jövőre a Fagylalt Világkupán is megmutathatja tehetségét.

Igen sikeresen indult ez az év a magyar gasztronómia számára. Dalnoki Bence és Nyikos Patrik Magyarország eddigi legjobb eredményét elérve harmadik lett a Bocuse d'Oron, a világ egyik legrangosabb szakácsversenyén. De nem kellett sokat várni a következő nagyszerű eredményre sem: a Riminiben rendezett Fagylalt Európa-bajnokságon is harmadik lett a magyar csapat, amelyet Somogyi Renáta, a Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza, valamint Füredi Krisztián, a Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza alkotott.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Olvasd el ezt is!

Húszéves versengés

A Fagylalt Európa-bajnokság lényegében egy kontinentális forduló, amely a Fagylalt Világkupát előzi meg. A latin-amerikai kvalifikációs versenyt tavaly júniusban Buenos Airesben, az ázsiait pedig októberben Szingapúrban rendezték meg. Maga a világkupa éppen húszéves múltra tekint vissza, először 2003-ban mérték össze tudásukat a fagylaltkészítők, cukrászok, szakácsok és jégszobrászok a Sigep Nemzetközi Kézműves Fagylalt, Cukrászati, Sütőipari és Kávé Kiállításon Riminiben.

A második kiírásra 2006-ig kellett várni, azóta viszont kétévente megtartják a világkupát, a következő – egyben jubileumi, tizedik – 2024-ben lesz. Ezen már öt kontinens legjobbjai mutatják meg tudásukat fagylalt, cukrászat, csokoládé, jégszobrászat, továbbá haute cuisine kategóriában. A fagyikészítők mezőnyében a kiváló eredménynek köszönhetően tehát magyar csapatnak is szurkolhatunk.

A magyar csapat a harmadik helyért járó díjjal
forrás: Hisztéria Cukrászda / Facebook
Először szerepelt magyar csapat a Fagylalt Európa-bajnokságon, rögtön egy nagyszerű harmadik helyet szereztek

Erdő és mező virágai

A háromnapos, meghívásos versenyen először szerepeltek magyarok. A nemzetek csapatainak meg kellett jelölniük egy tematikát, amelyhez kapcsolódóan aztán alkotásaikat elkészítették. A mieink az Erdő és mező virágai témakört választották, ehhez fűződően igyekeztek bemutatni a magyar ízvilágot a desszerteken keresztül. Minden ország együttesének három feladatot kellett teljesíteni, végül pedig nemzetközi szakmai zsűri pontozott.

Az első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése volt, ehhez kötelezően fel kellett használni egy csokoládét is, amelyet a verseny támogatói bocsátottak a résztvevők rendelkezésére. A magyar trió a fehércsokit választotta, ezt pedig a hazai ízek közül málnával és enyhén sós tökmagropogóssal egészítették ki, a licsivel a nemzetközi ízlésvilág felé nyitottak, és variegatóval tették teljessé.

A magyar fagylalttégely
forrás: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook
Színvilágában és dekorációjában is kiválóan hozta az erdei hangulatot a magyar fagylalttégely

A második feladatban fagylalttortát kellett készíteniük, méghozzá három teljesen egyformát. Itt is a magyar hagyományokat helyezték a középpontba, a barackos túrógombóc jegyei mutatkoztak meg az édes tejfölhab fagylalt, a vaníliás túrófagylalt, az édes-fahéjas morzsa, valamint az enyhén sós, barackos crémeux kombinációjában. Érdekesség, hogy a fagylalttégelyhez hasonlóan itt is úgy döntöttek, belevisznek egy óvatos sós ízt.

A magyar fagylalttorta
forrás: Bringatanya / Facebook
A kép bal oldalán a magyar fagylalttorta, arra is jutott egy mókus

Ezek után egy monodesszertet kellett meghatározott súlyú és méretű pohárban tálalni. A monodesszert megnevezés azokat az édességeket takarja, amelyek nem egy sütemény vagy torta szeletei, hanem önállóan alkotnak egy egészet. Itt a témakör címében is szereplő erdő kincsei közül egy tobozt formált meg a magyar csapat, amely enyhén savanykás feketeribizlis cremeux-ből, feketeribizli mousse-ból, tonkababos mogyoró cremeux-ből, továbbá mogyoró mousse-ból állt, mindezt édes mogyorós morzsával és málna-áfonya-ibolya zselével dobták fel. Üvegbúrával fedték, amely alatt erdei gyümölcsös füst vette körül.

Végül a harmadik, egyben utolsó napon karamellből és grillázsból kellett ropogós szobrot felépíteni. A csapat mesebeli fája mintegy 125 centi magas volt, alkalmaztak többek közt fújt és húzott cukortechnikát is. Zárásként pedig egy büféasztalon kellett a zsűri elé tárni a teljes verseny minden alkotását, itt pedig az összképet, a kreativitást a témához való kapcsolódást is figyelték a bírák. A magyarok fájára még egy kis mókus is került, összességében pedig parádésan hozta a kompozíció az erdei hangulatot.

A magyar kompozíció
forrás: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook
Egy 120 centis büféasztal, rajta minden, amit három nap alatt elkészített a csapat

Na, vajon ki nyert?

A fent már említett tényezők mellett az ízt, az állagot, a torták esetében a vágási felületet, valamint a hidegérzetet pontozta a zsűri. Díjazták, ha az ízek harmonizálnak egymással, illetve ha a versenyzők kreatívan párosították azokat. De a külalak és az összhatás is nagyon fontos volt. Ha fagylaltról van szó, abban az olaszok hagyományosan nagyon jók, így nem is meglepő, hogy ők nyerték az Európa-bajnokságot. Mögöttük a második helyet a német csapat szerezte meg, de csupán minimális különbséggel előzték meg a magyar hármast. Világbajnoki részvételt ért a negyedik hely is, amelyet Ausztriának ítélt a zsűri. A Fagylalt Világkupát 2024 januárjában rendezik.

Magyarok a dobogón
forrás: Gelato World Cup / Facebook
Dobogón a magyar csapat

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Életmentő Accord és az Év Autója paradoxon - Autóbutik #19

Tragédiába torkollott sütögetés, Zombi hadba indul a vespások ellen, Rudi pedig magára haragítja a villanyautósokat.

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!