Ezekből az alapanyagokból készülnek a legexkluzívabb fogások

Fehér szarvasgomba
Forrás: Wikipedia / Deutsche Gesellschaft für Mykologie

Tech

A vérnyomásmérők harca: Leteszteltük a Huawei Watch D2 okosórát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Akarod tudni, miért kérnek el egy drága étteremben másfél millió forintot egy hamburgerért? Hát ezért!

A luxusnak vannak olyan szintjei, ami az átlagember számára a felfoghatatlan kategóriát képviseli. Joggal merül fel a kérdés egy-egy fogásra pillantva, hogy: "Ezen mi kerül ennyibe?". A válasz általában a felhasználható alapanyagok ritkaságában, és az előállítás módjában keresendő.

A New York-i Industry Kitchen étlapján például szerepel egy több mint 900 ezer forintra kóstált pizza, aminek különlegessége a felhasznált 24 karátos ehető aranyban keresendő. Az eljárás több fogás árát is felsrófolja, már ami az extravagáns ételeket illeti, de akadnak olyan alapanyagok is, amiknek értéke felveszi a versenyt a nemesfémével. Az árakat olvasva egy átlagember csak tátja a száját, de az biztos, hogy ezekben az esetekben a sült galambért súlyos összegeket kell fizetni, csak bírja az ember pénztárcája.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Fehér szarvasgomba

Köztudott, hogy a szarvasgomba értéke ritkasága és íze miatt hatalmas, épp ezért Magyarországon is sokan élnek szarvasgomba-"vadászatból". A fehér szarvasgomba fejlődése teljesen egybevág a felette elterülő fák gyökerének növekedésével, ezért aztán sok munkába és időbe telik, mire a főként Olaszországban található alapanyag az asztalra kerül. Egy mindössze 10 grammos "gombócért" akár 35 ezer forintot is elkérhetnek.

Beluga kaviár

Egykoron hazánk egyik legnagyobb exportcikkének számított a beluga kaviár. A Duna és Tisza, valamint azok mellékágaiban élő óriási vizák történelmi jelentőséggel bírnak, mivel már Mátyás király korában is hatalmas megbecsülésnek örvendtek. Ma már a folyószabályozások miatt szinte teljesen eltűntek az állatok Magyarországról, ehhez pedig hozzávéve a jelenkorig tartó túlhalászatot, egyértelművé válik miért ilyen drága a tokhal ikrája. Egy 100 grammos adag akár 300 ezer forintot is kóstálhat.

Beluga kaviár
forrás: Wikipedia / THOR
Beluga kaviár

Kopi Luwak

Persze itt a helye a sokak kíváncsiságát, vagy éppenséggel undorát kiváltó Kopi Luwaknak, vagyis a cibetmacska kávénak. Az állat elfogyasztja a kávé gyümölcsének húsát, majd a macskából távozott emésztetlen magvakat összegyűjtik, megtisztítják, és már mehet is a csészébe. Egy hosszúkávéért simán elkérnek 30 ezer forintot.

Ruby Roman szőlő

A gyümölcsöt kizárólag Japánban, Honsú-sziget nyugati partjainál termesztik. A rendkívül ízes, roppanós, hatalmas szemű szőlő tőkéin csupán egyetlen fürtnek engedik meg, hogy magába szívja a tápanyagokat. Így aztán a legszebb és legízletesebb darabokért horror árat kérnek el, egyetlen tökéletes fürtért akár 400 ezer forintot is fizethetünk.

Iberico sonka

Portugáliában és Spanyolországban készítik a különlegességnek számító érlelt Iberico sonkát. Autentikusan magában fogyasztják, hogy minél jobban kiélvezhessék az étel ízét, ami valószínűleg minden húsimádó számára különleges élményt jelentene. Főleg ha az árára pillantunk, ugyanis egyetlen nagyobb combhúsért akár egymillió forintot is elkérhetnek a gazdák.

Kép
forrás: Wikipedia / Elena.laps

Kobe marha

A Kobe, pontosabban Wagyu marhák tartási szabálya egészen elképesztő. Az állatokat hagyományosan sörrel itatják, zenét játszanak nekik, és masszírozzák őket, így az alapból ritka és különleges állat 100 grammos húspogácsájának ára elérheti a 100 ezer forintot is.

Densuke dinnye

Az egyszínű, sötétzöld dinnyefajta szintén Japánban terem, méghozzá a Hokkaido sziget vulkáni talajában. Évente körülbelül tízezer darabot szüretelnek a mézédes gyümölcsből összesen, amit az ára is jól prezentál. Egyetlen dinnyéért nagyjából 100 ezer forintot kell kicsengetnünk.

Sáfrány

A régi idők gasztronómiájának egyik alapfűszere volt a sáfrány, aminek a népszerűsége a mai napig nem lankadt, bár egyre ritkábban használják, ami valószínűleg az árából következik. Mivel a növény évente mindösszesen egyszer virágzik, és a betakarítása is nagy odafigyelést igényel, így egy gramm ára akár a tízezer forintot is érhet.

Videók

Tech

A vérnyomásmérők harca: Leteszteltük a Huawei Watch D2 okosórát

Kép
Szórakozás

Bruce Willis 10 legjobb filmje, amit bármennyiszer újra tudunk nézni

Összeszedtük kedvenc alkotásainkat a hetvenedik születésnapját ünneplő színésztől.

Kép
Szórakozás

Ezerből tizenhárom: a magyar válogatott emlékezetes meccsei

A törökökkel vívja története ezredik mérkőzését a magyar férfi labdarúgó-válogatott, szemezgettünk az eddigiekből.

Kép
Szórakozás

Eladó a cipő, amiben Kobe Bryant történelmet írt

Egy nagyon szűk elitklubhoz csatlakozott, amikor átlépte a harmincezer pontos álomhatárt. Ez a cipő volt a lábán.

Kép
Tech

Ezért nem kéne elmentened a bankkártyád adatait

Legalábbis nem a böngészőben. Kényelmes megoldás, csak éppen nem a legbiztonságosabb.

Kép
Szórakozás

Ősztől Puma labdákkal játsszák a bajnokikat Szoboszlaiék

A német sportszergyártó lett a Premier League új hivatalos partnere, a Nike-t váltják.

Kép
Szórakozás

Pallós Endre: magyar szakember a hollywoodi produkciók mögött

Szárnyas fejvadász 2049, Dűne, Alien: Romulus – csak három produkció azok közül, amelyeken a Prop Factory Studio csapata is dolgozott.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!