Visszatért a divatba a fecske fürdőgatya

speedo style
Forrás: Uwe Krejci / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

1961-ben Ausztráliában pedig még le is tartóztathattak volna érte.

A CNN készített riportot a témában, mely szerint a fecske stílusú úszónadrágok világszerte visszatérőben vannak, de bizonyos helyeken, például Brazíliában vagy Franciaországban egy pillanatra sem mentek ki a divatból. A külföldön Speedo fazonnak hívott darabok mifelénk erősen visszaszorultak, jellemzően az sportolók tartottak ki mellette praktikus okokból, a strandokon inkább a félhosszú darabok számítanak uralkodónak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Speedo szerint a fecske (vicces érdekesség: angolszász területen törpepapagáj-csempésznek hívják) fürdőgatyák hasítanak, 2023-ban az európai, közel-keleti és afrikai megrendelések 200%-ot nőttek 2022-höz képest, de az Egyesült Államokban is 54% a növekedés.

Hogy mi állhat a fecskék felfutása mögött, arról már megoszlanak a vélemények. A Speedo globális marketingért felelős igazgatója szerint ez a fazon a legkönnyebb és legkényelmesebb viselet úszáshoz, mások szerint ez annak az ironikus öltözködési stílusnak a része, amely felfuttatta a bajuszt, a bundesliga frizurát és a Crocs papucsot.

Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy világsztárok is dolgoztak a fecske fazon felfutásán, Daniel Craig a Casino Royale-ban, Tom Daley olimpikon toronyugró (Angliában felkapott tévés személyiség), de David Bechkam és Cristiano Ronaldo is szepelt ilyenben, illetve készült fotó a fecskét viselő Ricky Martinról, Giorgio Armaniról és Zac Efronról is.

A Speedo fazont egyébként egy ausztrál művész, Peter Travis alkotta meg 1959-ben - akkoriban a férfiak a strandon bokszeralsóhoz hasonló nadrágot hordtak, hozzá passzoló inggel. Eredetileg Travist arra kérték, hogy tervezzen egy hosszabb, úgynevezett hawaii stílusú úszónadrágot, de ő inkább megalkotta a fecske szabásút. Ugyanis lelkes szörfös volt, és úgy gondolta, hogy egy ilyen funkcionális darab szabadabb mozgást biztosít a deszkán és a vízben.

Az 1961-ben, amikor az első fecske Speedók felbukkantak a sydney-i Bondi Beachen, rendőrök intézkedtek szeméremsértés miatt, de végül ejtették a vádakat, mert a nadrág eltakarta a szeméremszőrzetet. Ugyanakkor a felháborodás hatalmas ingyenreklám volt a Speedónak, és az 1968-as mexikói olimpián 29 aranyérmes úszóból 17 Speedót hordott. A divatból a '90-es években ment ki, amikor a grunge és a deszkás stílus a bő cuccokkal kiszorította.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!