Visszatért a divatba a fecske fürdőgatya

speedo style
Forrás: Uwe Krejci / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

1961-ben Ausztráliában pedig még le is tartóztathattak volna érte.

A CNN készített riportot a témában, mely szerint a fecske stílusú úszónadrágok világszerte visszatérőben vannak, de bizonyos helyeken, például Brazíliában vagy Franciaországban egy pillanatra sem mentek ki a divatból. A külföldön Speedo fazonnak hívott darabok mifelénk erősen visszaszorultak, jellemzően az sportolók tartottak ki mellette praktikus okokból, a strandokon inkább a félhosszú darabok számítanak uralkodónak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Speedo szerint a fecske (vicces érdekesség: angolszász területen törpepapagáj-csempésznek hívják) fürdőgatyák hasítanak, 2023-ban az európai, közel-keleti és afrikai megrendelések 200%-ot nőttek 2022-höz képest, de az Egyesült Államokban is 54% a növekedés.

Hogy mi állhat a fecskék felfutása mögött, arról már megoszlanak a vélemények. A Speedo globális marketingért felelős igazgatója szerint ez a fazon a legkönnyebb és legkényelmesebb viselet úszáshoz, mások szerint ez annak az ironikus öltözködési stílusnak a része, amely felfuttatta a bajuszt, a bundesliga frizurát és a Crocs papucsot.

Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy világsztárok is dolgoztak a fecske fazon felfutásán, Daniel Craig a Casino Royale-ban, Tom Daley olimpikon toronyugró (Angliában felkapott tévés személyiség), de David Bechkam és Cristiano Ronaldo is szepelt ilyenben, illetve készült fotó a fecskét viselő Ricky Martinról, Giorgio Armaniról és Zac Efronról is.

A Speedo fazont egyébként egy ausztrál művész, Peter Travis alkotta meg 1959-ben - akkoriban a férfiak a strandon bokszeralsóhoz hasonló nadrágot hordtak, hozzá passzoló inggel. Eredetileg Travist arra kérték, hogy tervezzen egy hosszabb, úgynevezett hawaii stílusú úszónadrágot, de ő inkább megalkotta a fecske szabásút. Ugyanis lelkes szörfös volt, és úgy gondolta, hogy egy ilyen funkcionális darab szabadabb mozgást biztosít a deszkán és a vízben.

Az 1961-ben, amikor az első fecske Speedók felbukkantak a sydney-i Bondi Beachen, rendőrök intézkedtek szeméremsértés miatt, de végül ejtették a vádakat, mert a nadrág eltakarta a szeméremszőrzetet. Ugyanakkor a felháborodás hatalmas ingyenreklám volt a Speedónak, és az 1968-as mexikói olimpián 29 aranyérmes úszóból 17 Speedót hordott. A divatból a '90-es években ment ki, amikor a grunge és a deszkás stílus a bő cuccokkal kiszorította.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!