Spóroltak a grafikuson? Ez a 2026-os focivébé logója

Ana Jurka (j) és Alexi Lalas (b)
Forrás: FIFA

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Meglehetősen egyszerűre sikerült az ünnepélyesen leleplezett logó, amelyben semmi nem utal a rendező országokra.

A FIFA labdarúgó-világbajnokságainak mindig is volt hivatalos logója. Ezek valamilyen formában utaltak a rendező országra vagy országokra, és persze akadnak köztük jobban sikerült és kevésbé fantáziadús darabok. Nekem legjobban az 1998-as franciaországi vébéé maradt meg az emlékezetemben, talán mert az volt az első torna, amit igazán követtem. De a 2010-es, a 2006-os vagy éppen az 1966-os is tök jól néz ki, az 1950 előttiekkel együtt. Íme, ezek az eddigiek:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Az eddigi logók
forrás: FIFA / Wikipedia
Az összes eddigi világbajnoki logó, 1930-tól 2022-ig

Ma viszont egy nagyszabású gálán bemutatták a következő, 2026-os világbajnokság logóját, amitől kicsit elállt a szavam, de valószínűleg nemcsak nekem. Ez lenne az, amit Gianni Infantino FIFA-elnök és a legendás brazil Ronaldo leleplezett:

A 2026-os vébé logója
forrás: FIFA
A 2026-os focivébé logója

Az első gondolatom az volt, hogy a grafikuson spóroltak, az eredmény ugyanis egy meglehetősen puritán, a kreativitást nagyrészt nélkülöző logó lett. Fekete alapon fehér számok (más variációban ennek a fordítottja), az évszámot jelölő 2-es és 6-os egymásra helyezve. Majd rájuk illesztve a trófea. Oké, az egyszerűség gyönyörködtet, de ez nem tűnik olyasvalaminek, ami a vébé népszerűsítése során, esetleg a kapcsolódó termékeken úgy jelenik meg, hogy az egyszerre figyelemfelkeltő és jellegzetes.

Ami még érdekes benne, hogy egyáltalán nem utal semmilyen szinten a rendező országokra: az Egyesült Államokra, Kanadára és Mexikóra. Pedig ha megnézzük a fenti képet az összes korábbi logóval, amerikai tornának már sikerült ennél sokkal jobbat, beszédesebbet, amerikaibbat is rajzolni – legutóbb ugyebár 1994-ben rendeztek futball-világbajnokságot Észak-Amerikában.

Ezt a mostanit egyébként a FIFA saját csapatának vezetésével tervezték, több tanácsadó ügynökséggel együttműködve. Ezeket azonban már nem nevezték meg.

A 2026-os vébé logója
forrás: FIFA
Így azért valamivel látványosabb

Mindenesetre a focirajongókat megosztotta az új logó, vannak, akik egyenesen azt fogalmazták meg, hogy három éve van a FIFA-nak kijavítani ezt a hibát. Egyébként az emblémát színes csíkokra (de nem pont szivárványra) helyezve is megmutatták már, ott valamivel hatásosabb, üzenetként pedig a sokszínűséget és az egységet hirdeti. A tornát 2026. június 11. és július 19. között rendezik, a meccsek zöme (104-ből 60) az USA-ban lesz. Ez lesz az első olyan világbajnokság, amelyet három ország rendez együtt, egyben az első, amelyen 48 csapat vehet részt.

(A nyitóképen a logó előtt jobbra Ana Jurka hondurasi újságíró, mellette Alexi Lalas, az USA 96-szoros válogatottja, az első, aki hazájából az olasz élvonalba igazolt. Játszott az 1994-es vébén, 1998-ban viszont már csak kerettag volt.)

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!