Kiderült hányan élhettek eddig összesen a Földön

Illusztráció kis emberfigurákkal
Forrás: Rafael AS Martins / Unsplash

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az ősembereknél nem volt népszámlálás, így nem könnyű megmondani, most mégis megcáfoltak egy érdekes elméletet.

A Föld népessége éppen átlépte a nyolcmilliárdot, ami brutálisan nagy szám, főleg ha azt vesszük, hogy 1900-ban még csupán 1,6 milliárdan éltünk a bolygón. Hogy még érzékletesebb legyen az összehasonlítás: ma már két olyan ország is van, amely ezt egymagában megközelíti, hiszen India és Kína is 1,4 milliárd fölött jár az ENSZ tavaszi adatai szerint. Az már nehezebb kérdés, hogy amióta létezik az emberiség, vajon hányan élhettek Földünkön. Van egy teória, amely szerint pont mostanság lépte át az élők száma azokét, akik mindeddig meghaltak. Az IFL Science cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy ez messze nem igaz.

A kutatást végző PRB szakembereinek dolga nem volt könnyű, mivel viszonylag pontos adatok csak azóta állnak rendelkezésre, hogy népszámlálásokat kezdtek tartani, vagy adóösszeírásokat végeztek. Az első statisztikai célú népszámlálást például Európában csak a 18., Kanadában a 17. században szervezték meg. A régmúltból viszont értelemszerűen nem maradtak fenn efféle feljegyzések, azokban a korokban nem voltak összeírások, ezért csak becslésekre támaszkodhattak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A számítások során figyelembe vették a reprodukciós rátákat, valamint a születéskor várható élettartamokat. E tényezők jókora szórást mutatnak az egyes történelmi korok, sőt az országok és kontinensek tekintetében is. A vaskori franciáknál például megdöbbentően alacsony, mindössze 10-12 év volt a várható élettartam, az ókori Rómában és Görögországban már 28 év. A korai 20. századra 31 évre emelkedett ez a szám – a 2010-es világátlag 67 év volt, a fejlett országokban ma jellemzően 80 körül alakul.

Végül arra jutottak, hogy időszámításunk előtt 190 ezer óta napjainkig összesen 117 milliárd születés történt a Földön. Ez csaknem tizenötszöröse a mai teljes populációnak, vagyis a valóság igen messze áll a bevezetőben említett teóriától. Azt azért a kutatók hozzátették, hogy módszerük minden bizonnyal inkább lefelé torzít, vagyis elképzelhető, hogy még ennél is többen élhettek az évezredek során bolygónkon.

Forrás: IFL Science

Videók

Kép
Szórakozás

A repülőgép szárnya fejezte le a siklóruhás férfit

A pilótát emberöléssel vádolják, de ő határozottan tagadja, hogy hibázott volna.

Kép
Szórakozás

Rafael Nadal ügyesen kikerülte, hogy Djokovicot a valaha volt legjobb teniszezőnek nevezze

Úgy tudott pozitívan és elismerően nyilatkozni Djokovicról, hogy nem nevezte minden idők legjobbjának.

Kép
Jármű

Michelisz Norbi indul a rali Eb magyar futamán

Raliversenyzőként is kipróbálja magát Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, természetesen egy Hyundaijal.

Kép
Stílus

Premier League focisták kötelező kellékét mutatta be az IWC

A Big Pilot két speciális kiadásával ünneplik a Mercedes-AMG-vel 20 éve tartó együttműködésüket.

Kép
Jármű

Nem elég egyedi a villany-Porschék műhangja

Visszadobták a Porsche szabadalmi kérelmét, amellyel az elektromos autók szintetikus motorhangját szerették volna levédetni.

Kép
Szórakozás

Izolálták az erszényesfarkas RNS-ét, és ebből baj is lehet

Genetikusoknak először sikerült dekódolniuk a réges-rég kihalt állatfaj RNS-ét. Közben egy másik tudóscsoport feltámasztaná.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!