Az igazi Forrest Gump 16 évesen futott keresztül Amerikán

Az igazi Forrest Gump 16 évesen futott keresztül Amerikán
Forrás: Youtube / Twitter

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Louis Michael Figueroa szerint nem a futása ihlette a hat Oscar-díjas film készítőit, hanem egy tőle származó idézet.

A Forrest Gumpot aligha kell bemutatni a filmkedvelőknek, Robert Zemeckis és Tom Hanks 1994-es alkotása igazi klasszikussá érett, és bár az elismerések manapság már nem feltétlenül járnak kéz a kézben a minőséggel, azért ebben az esetben a hat Oscar-díj egyáltalán nem volt véletlen. Nekem is örök kedvencem az együgyű fickó története, aki a véletlenek összjátékának köszönhetően történelmi pillanatok részesévé válik, miközben az életben is próbál helytállni.

Sok emlékezetes jelenete van, ezek közül csak az egyik, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve futva átszeli az Egyesült Államokat. Egyébként a futós felvételek egy részén nem is Tom Hanks látható, dublőre a rá nagyon hasonlító öccse, Jim volt. Sokáig tartotta magát az értelmezés, mely szerint az USA keresztülkocogásához az alkotók egy bizonyos Louis Michael Figueroától merítettek ihletet. Később maga Figueroa cáfolta ezt, hozzátéve, hogy nem az ő korábbi teljesítménye, hanem egy tőle származó idézet adhatott ötletet. A filmben is elhangzik: „Mikor elfáradtam, aludtam. Mikor megéheztem, ettem. Mikor mennem kellett, azt mondtam, indulás.”

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

De ki is volt ez a Louis Michael Figueroa, és mi köze Forrest sztorijához? A New Jersey állambeli New Brunswickból származó férfinek nehéz gyermekkora volt, bántalmazták, ő maga viszont mindig igyekezett a jó ügyek mellé állni. 15 évesen megnyerte korosztályában a Los Angeles Marathont, egy évvel később, 1982-ben aztán még merészebb kihívásra vállalkozott. Megígérte ugyanis egy rákkal küzdő barátjának, hogy keresztülfutja érte az Egyesült Államokat. Meg is tette, szülővárosából indulva hatvan nap alatt jutott el San Franciscóba – ezzel ő lett az addigi legfiatalabb, egyben leggyorsabb, akinek ez sikerült.

1996-ban újra útnak indult, de akkor már nem futva, hanem gyalogolva. Ezúttal a maine-i Bangorból vezetett az útja a kaliforniai San Diegóba, hogy ezzel a hosszúra nyúlt sétával az AIDS veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet, miután testvére, Jimmy a betegség áldozata lett. Ekkoriban azonban már ő sem volt egészséges, a leukémiával kellett felvennie a harcot. Gyaloglásával pedig 300 ezer dollárt gyűjtött az AIDS ellen küzdő szervezeteknek.

Louis Michael Figueroa gyaloglás közben
forrás: Stevie Figueroa / Youtube
Louis Michael Figueroa gyaloglás közben

2005-ben egy újabb, számára kiemelten fontos ügyért húzott cipőt: saját traumáival is szembenézve a gyermekbántalmazás és a szexuális erőszak ellen emelte fel a hangját. Az arizonai Tucsonból rajtolt, oda is tért vissza az USA megkerülése után, csakhogy ezúttal leukémiája miatt egy hosszú szünetet kellett beiktatnia. Hat hónap és hozzávetőleg tízezer kilométer után állapota nem tette lehetővé a folytatást, ezért felfüggesztette gyaloglását, de 2010-ben visszatért Somersetbe, hogy onnan folytassa, ahol félbeszakadt.

Akkoriban kifejtette, hogy hét és tizennégy éves kora között volt szexuális bántalmazás áldozata, egy házvezető sanyargatta hosszú ideig. A pedofíliát mélységesen megveti és elítéli, ezért tartotta elengedhetetlennek, hogy a maga módján felkeltse az emberek figyelmét, és középpontba állítsa ezeket a bűncselekményeket. Mivel akkoriban már ő maga is kétgyermekes édesapa volt, még érzékenyebben érintette a téma.

Figueroa közben legyőzte a leukémiát, gyógyulttá nyilvánították. Úgy tartja, mindenki kapott az élettől valamilyen ajándékot, a létezés értelme pedig, hogy ezt az emberiség javára fordítsuk. Az ő ajándéka vagy különleges képessége, hogy lábával hatalmas távokat tud megtenni. Mindehhez csak zenére van szüksége, mert ahogy mondta, zene nélkül megölné az unalom. Úgy neki se vágna a messzeségnek.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!